Ženský zákon obsah

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: ivka47
Typ práce: Referát
Dátum: 08.12.2018
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 755 slov
Počet zobrazení: 12 137
Tlačení: 561
Uložení: 470

ŽENSKÝ ZÁKON

lit. druh: dráma lit. žáner: komédia

ženský zákon – znamená: tvrdohlavosť, intrigy, klebety, čiže nepísaný „ženský zákon“

Táto komédia je plná humorných situácií a intríg. Mišo Malecký a Anička Javorková sa majú radi, ale chamtivosť materí po majetku môže narušiť lásku dvoch mladých ľudí. Mara aj Zuza sa ženú za majetkom, ktorý je pre nich dôležitejší ako šťastie ich detí. Nechcú pustiť deti z domu, pretože by nemal kto pracovať. Konflikt umocní Dora svojimi intrigami a spustí tak lavínu nedorozumení a ohováračiek. Všetko sa nakoniec dobre skončí.

Téma: verná láska zvíťazí nad klebetami

názov ironizuje snahu niektorých žien starať sa do súkromia iných ľudí, poťahovať neviditeľné nitky pri sobášoch, pri výbere partnera

Vonkajšia kompozícia: hra sa skladá zo 4 dejstiev

Hlavné postavy:

Miško Malecký a jeho rodičia Mara a Jano

Anička Javorková a jej matka Zuza

Mara a Zuza sú sestry

dohadzovačka Dora Kalinovie

Rovina deja:

  1. dejstvo:

Anička a Miško sa majú radi. Svoju lásku však držia v tajnosti. Až keď Miška povolajú na vojenčinu, rozhodne sa vyjadriť. Anička sa toho okamihu bojí, vraj ju matka vyženie z domu. Aničkinu matku (vdovu) i Miškových rodičov správa prekvapí, ale zdá sa, že šťastiu mladých nič neprekáža. Nezhody nastanú, keď príde na pretras otázka, kde budú mladí bývať. Aničkina matka si nechce pustiť Aničku z domu, Miškova mama syna Miška. A tak sa prvé dejstvo končí hádkou a hnevom. Mara sa rozhodne, že syn Miško sa neožení s Aničkou. Miško odchádza na vojnu zničený.

Druhé dejstvo

Miškov otec vybavuje pre Miška kratšiu vojenčinu (namiesto dvoch rokov len 6 týždňov preto, lebo je chorý a syna potrebuje doma). Miškov otec odchádza do mesta na lekársku prehliadku. Podľa jej výsledku by sa mohla Miškovi vojenská služba skrátiť.

V tom čase klebetná Dora rozohráva „ženské hry“ a nahovorí Mare klebety, že Anička po večeroch postáva s iným mládencom, a že richtárka by dala svojej dcére tisícku do vena, keby si ju Miško vzal. Richtárkina dcéra je síce od Miška strašia, ale je z bohatej rodiny. Miškova mama začne o tomto sobáši uvažovať.

Števko, sluha Aničkinej mamy, prináša kartu, z ktorej sa Miškova mama dozvedá, že jej muž dobre pochodil, vracia sa a onedlho sa vráti aj Miško.

Miškova mama povie Aničke, že ju nechce za nevestu, lebo sa rozhodla pre richtárkinu dcéru. Miškov otec sa vracia domov a opäť nastanú hádky.

Tretie dejstvo

Miško sa po 6-tich týždňoch vracia z vojenčiny, jeho otec túto novinu ide povedať Aničkinej mame. Príde po neho jeho žena a obviní Aničkinu matku, že jej zvádza muža. Opäť dochádza k hádke.

Matky sa hádajú, obviňujú sa, kričia na seba, Mara dokonca odpadne a Zuza ju lieči babskými čarami – dá jej tri uhlíky do vody, na to sa Mara preberie. Napätú situáciu upokojuje Miškov otec Jano Malecký – mierny, trpezlivý a láskavý človek. Chráni Aničku pred hnevom svojej ženy a snaží sa zmieriť rodiny. Urobí koniec tvrdohlavosti, intrigám, klebetám – čiže nepísanému „ženskému zákonu“.

Štvrté dejstvo

Miško uverí klebetám o Aničke. Obviní ju, že nedodržala sľub.

Anička vyčíta Dore, aké zlo narobila svojimi klebetami. Doru začína hrýzť svedomie a usiluje sa svoju chybu napraviť. Prizná sa, že za klamstvo jej zaplatili – richtárka chcela vydať starú dievku. Miško sa dozvie pravdu od mládenca, s ktorým Anička „mala vystávať“. Ľutuje, že sa dal oklamať. Dora na prosbu Aničky zaklína Miška, aby sa k nej vrátil. Stane sa tak a mladí sa zmieria a ich láska sa vráti.

Rovina významu: do citových záležitostí zasahujú majetkové záujmy

Opisy a charakteristika postáv: v dráme to zistíme cez dialógy a monológy postáv.

Anička – jemné dievča, úprimné, bystré, voči starším vždy úctivé, pravdovravné, bojuje za svoju lásku, mierni sa i v spravodlivom hneve voči Dore, nestratí duchaprítomnosť pri omdletí tety

Števko – prešibaný, žartovný, trochu ironický

Miško – pred Aničkinou mamou stratí reč, neisto sa správa, keď ide Aničku popýtať o ruku

Otec – koná cieľavedome a rozhodne, ale bez hnevu a chvatu, hovorí rozvážne, výstižne

vdova Zuza – negatívne nálady, tvrdohlavá, ale je aj bystrá a prístupná rozumovým argumentom

Miškova mama – zaostalá dedinská žena (nevie čítať, pije, nemá vlastný náhľad na veci, svoje konanie upravuje podľa druhých, len nie podľa rozumného vlastného muža, naletí na pekné reči klebetnej Dory, vo svojich monológoch si ako refrén opakuje, aké veno sľúbila stará richtárka dcére, ak by si ju Miško vzal za ženu: tisícku do truhly, dve kravy do stajne, kus lúky do úžitku alebo i hneď prepísať, ešte i tri ostredky, ktoré by si vybral (ostredok - malýkus poľa, úzka parcela role)

Dora Kalinová – klebetnica, klebety sú pre ňu zdroj ziskov, toto svoje „podnikanie“ vykonáva s profesionálnou zručnosťou, líškaním sa vtiera do priazne neuvedomelých žien, zveličuje, klame, ohovára pred nimi, aby ju bohato obdarovali, hovorí raz tajomne, neurčito, hmlisto, inokedy zas presvedčivo.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu