Muž, ktorý sadil stromy - Jean Giono

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: mamicka
Typ práce: Referát
Dátum: 14.01.2019
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 337 slov
Počet zobrazení: 3 624
Tlačení: 313
Uložení: 340

Muž, ktorý sadil stromy - Jean Giono

K tejto novele som sa dostala len náhodou. Myslím, že prvýkrát som niečo započula v jednom televíznom dokumente o ľuďoch, ktorí sa nejakým činom snažia zlepšiť podmienky na Zemi. A jeden muž z toho dokumentu, istý dobrovoľný vysádzač stromov v pustej krajine, povedal, že sa mu veľmi páčila knižka Muž, ktorý sadil stromy a je jeho išpiráciou... 

"Ak chceme poznať skutočné kvality charakteru ľudského jedinca, musíme mať možnosť sledovať jeho konanie počas plynutia mnohých rokov. Ak jeho počínanie je zbavené akéhokoľvek sebectva, ak myšlienka, ktorá ho poháňa je nesporne šľachetnou, ak je úplne isté, že postráda akúkoľvek vidinu prospechu a ak popritom zanechá zreteľnú stopu, tak sme nesporne mali tú česť stretnúť výnimočného človeka."

Vyššie uvedené dve vety sa nachádzajú na začiatku knihy. Už z týchto viet je zrejmé, prečo je kniha mnohým príkladná a inšpiratívna. Keď si tieto vety prečítate pomyslíte si, že je to pekná myšlienka. Ale až po prečítané celého príbehu si uvedomíte, že je to myšlienka výnimočná.

Paradoxné na tejto novele je, že v samotnom Francúzsku (rodisku autora) je pomerne neznáma. Napriek tomu si získala srdcia mnohých ľudí, teší sa z celosvetového úspechu a je preložená do trinástich jazykov.

Príbeh o sadení stromov rozpráva istý muž. Pri svojom rozprávaní sa vracia do minulosti, keď pred niekoľkými rokmi putoval vyprahnutými oblasťami alpských kopcov. Na svojej ceste stretáva osamelého pastiera oviec, skromného a mĺkveho muža. Jeho meno je Elzéard Bouffier.

Putujúci muž po boku prostého pastiera strávi niekoľko dní, pozoruje pastiera, ako denne vysádza v miestnej pustatine niekoľko desiatok dubov. Každý deň, jeden dub po druhom so snahou vniesť život krajine. Elzéard je v skutočnosti fiktívna knižná postava, no snaha o zalesnenie tejto oblasti spojená s obrovským úsilím z roku 1880 je pravdivá. Práve z tohto námetu Giono čerpal k vytvoreniu výnimočného diela. Charakter pastiera mu pomohol prepojiť prírodu s človekom a zdôrazniť, ako úzko spolu súvisia...

Odporúčam si túto knižku prečítať. Skrýva sa v nej veľmi pekný odkaz a dáva nám najavo, že svojím úsilím dokážeme zrealizovať veľké veci.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Video: Muž, ktorý sadil stromy - Jean Giono

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#muž ktorý sadil stromy #povesti o stromoch #muz ktory sadil stromy jean giono


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu