Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války - Jaroslav Hašek

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: mino
Typ práce: Referát
Dátum: 13.10.2008
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 224 slov
Počet zobrazení: 12 921
Tlačení: 950
Uložení: 924
Jaroslav Hašek – patrí do medzivojnovej literatúry, narodil sa v Prahe v rodine stredoškolského profesora. Pracoval ako bankový úradník, toto povolanie neskôr opustil a venoval sa písaniu. Žil bohémskym životom. Počas vojny sa dostal do ruského zajatia, prešiel k česko-slovenským légiám a nakoniec vstúpil do Červenej armády. Po návrate domov sa uchýlil do ústrania.

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války – humoristický román, najznámejšie dielo českej literatúry, inšpirované prvou svetovou vojnou. Hlavnou postavou je Josef Švejk, 42 ročný mládenec, do ktorého vložil autor aj voje povahové črty – veselosť, vtipnosť, rozprávačské majstrovstvo a množstvo príhod. Hašek ho nazýval hrdinom bez slávy a histórie Napoleona. Zameriava sa na Švejkov život pred vojnou, živil sa predajom ukradnutých psov, predával ich ako čistokrvných s papiermi.

Za výrok: “Taková blbá monarchie, nemá na světě ani bejt!“, ktorý povedal v krčme o vypuknutí vojny , je uväznený za velezradu. Vďaka svojej naivite sa mu nič nestane. Je slušný, úprimný, znesie aj psychiatrov, ktorí ho vyhodia z blázinca, hoci tam chce ostať. Je vyhlásený za úradného blba. Komikou, iróniou a satirou zdôrazňoval autor absurdnosť vojny. Čokoľvek chce Švejk robiť dobre, všetko vypáli proti nemu a tak je s ním spojených kopu nepríjemností. Za jeho postojom sa skrýva cieľ odkryť mnohé záporné javy, neporiadok, nemorálnosť v armáde, zaostalosť a prehnitosť armády.

Poukazuje na odvody vojakov. Celé toto dielo je výsmech, irónia a satira z armády a monarchie vôbec. Komickosť scén zvýrazňuje jazyková stránka. Autor využil hovorový jazyk, slang i žargón.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Peter Jaroš

Peter Jaroš

Peter Jaroš je slovenský prozaik, dramatik a filmový a televízny scenárista.

Diskusia: Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války - Jaroslav Hašek

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu