Psie dni – Dušan Mitana

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: lucka123 (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 16.01.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 222 slov
Počet zobrazení: 15 142
Tlačení: 782
Uložení: 632

Dušan Mitana – Psie dni

Zbierka krátkych próz (poviedky). Ich hlavnou témou je každodenná realita, zážitok všedného dňa. Hlavným hrdinom je samotný autor (rozprávanie v 1.osobe). Príbehy, ktoré opisuje stoja na hranici reality a iracionálneho sveta. Jazyk Mitanových diel je bežný, hovorový jazyk.

Poviedka Psie dni – hrdina a zároveň rozprávač príbehu pozoruje hádku medzi dvomi mužmi, jedným mladším a jedným starším. Keď mladší muž fyzicky napadne staršieho, hlavný hrdina sa ho zastane, ale napadnutý muž pomoc odmieta. Hrdina znechutený prejavom nevďaku odchádza k rieke, kde sa opaľuje a kúpe. Je nahý. Vo vode uvidí topiaceho sa psa, ktorého z ľútosti zachráni. Vezme si ho na prsia a teší sa, že bude mať psa, ako jeho susedia. Neskôr sa zľakne, že ho pes môže pohrýzť a tak sa ho snaží dať dole. Pichne psovi do oka a pes ho pohryzie. Mladý muž pobúrený prejavom ďalšieho nevďaku psa hodí do vody a zabije ho kameňom. Oblečie sa a chce odísť. Uvidí starého muža zo začiatku príbehu, ako si chystá povraz na obesenie. Zdvorilo ho pozdraví a pustí sa s ním do reči. Starší muž ho poprosí, či by mu nepomohol upevniť povraz na strom. Hlavný hrdina mu pomôže. Nesnaží sa mu jeho úmysel vyhovárať, chápe jeho rozhodnutie  (iracionálny prvok). Neskôr odchádza.

Zdanlivo nezmyselný príbeh poukazuje na rôzne prejavy nevďačnosti v živote ľudí. Mitanove diela sú tematicky v priamom kontraste s témou diel 50-tych rokov, nemajú žiadny ideologický podtext.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu