Faust (rozbor knihy)

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 24.02.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 426 slov
Počet zobrazení: 1 864
Tlačení: 158
Uložení: 157

Faust (rozbor knihy) 

Kniha: Faust

Autor: Johann Wolfgang von Goethe

Johann Wolfgang Goethe sa narodil vo Frankfurte nad Mohanom a študoval práva jeho otca. Goethe pracoval ako právnik, cisár a minister vo Weimare. Goethe bol všestranný personál, keďže sa zaujímal aj o biológiu, fyziku, optiku a geológiu a tiež mal maľovanie talentov. Zároveň bol jedným z vedúcich predstaviteľov hnutia Sturm und Drang.

Goethe písal drámy (napríklad Faust, Egmont, Götz von Berlichingen či Clavijo), eposy (Hermann a Dorothea či Ferina lišiak), poéziu (Benátske epigramy či Rímskej elégie), balady (Kráľ duchov, Rybár) a romány (Utrpenie mladého Werthera, Viliama Meister leta učňovské a Viliama Meister leta tovarišská).

Goetheho Faust vyšiel v roku 1808 ako prvá časť drámy, pričom druhý diel sa objavil až v roku 1832. Napriek tomu toto dielo predstavuje vrcholné Goethevo dielo. Model pre napísanie Fausta bol ľudovým príbehom doktora Fausta, ktorý v túžbe po poznaní radšej predával svoju dušu diablovi.

Prvá časť Fausta prebieha v 16. storočí a má celkovo 25 scén. Zaoberá sa rastúcou nespokojnosťou s Faustom a jeho stále sa zvyšujúcim dopytom po poznaní. Raz prichádza za Faustom Diabol Mefistofeles, ktorý s Faustom uzatvára dohodu, spečatený krvou. Diabol dostane Faustovu dušu, ak mu ukáže veci, ktoré Faust ešte nepoznal a on nevidel.

Vďaka dohode Faust obnovuje svoju stratenú mladosť a zažíva nové príbehy. Zamiluje sa do Markéty, ktorá zavraždí svoje dieťa a preto musia byť súdená. Faust nesie svoju vinu na jej činy a preto sa snaží pomôcť Mark Margaret. Mefistoféli však šepkali, že na Markétu zabudli.

Druhá časť má päť stretnutí, v ktorých po smrti Markéty príde Faust do exotických krajín. Napríklad vynašiel papierové peniaze na záchranu ríše a stal sa tak populárnym na cisárskom súde. Navštívi tiež Grécko a spoznáva jeho kúzla a mýty. Dokonca tu uzatvára aj manželstvo, z ktorého sa mu narodí syn, avšak jeho syn Euforióna nakoniec zomiera. Nakoniec, Faust je predstavený ako starý vládca, ktorý sa snaží obnoviť morské močiare, ktoré získal za pomoc cisára.

Mefistoféli v konečnom dôsledku nepríde Faustovu dušu, pretože Faust sa snaží pomôcť ľuďom, je spasený a Mephistofeles nedosahuje svoju dušu. Po Faustovej smrti je jeho duša spasená.

Základnou otázkou, ktorú Goethe rieši v Faustovi, je otázka dobra a zla. Goethe poukazuje na to, že ľudské ľudstvo a odhodlanie musia prevládať nad zlom. Faust je najskôr nespokojný so životom a chce byť vedcom hľadajúcim nové a nové veci. Nakoniec sa však mení na osobu, ktorá pomáha ostatným ľuďom, a hoci stále chce vedieť, už to nie je v takejto osudovej forme.

Faustova dráma je typická pre prvky klasického aj ľudového a starožitného divadla. Faust nie je len tragický, ale aj komický, a je tak blízko k hrdinskému eposu. Goethe často mení rýmu a metrický systém.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu