Nežná je noc (rozbor knihy)

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 28.02.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 690 slov
Počet zobrazení: 1 378
Tlačení: 145
Uložení: 129

Nežná je noc (rozbor knihy) 

Kniha: Nežná je noc

Autor: Francis Scott Fitzgerald

1.) O autorovi:

Francis Scott Key Fitzgerald sa narodil 24. septembra 1896 v meste St. Paul v Minnesote. Bol to americký spisovateľ a scenárista prvej polovice 20. storočia. Patrí k najvýraznejším predstaviteľom “stratenej generácie” spolu so svojim priateľom Ernestom Hemingwayom.

Autor pochádzal z rodiny írskych prisťahovalcov, čo sa nepatrne prejavilo aj v jeho spisovateľskej tvorbe. Študoval v New Jersey a Princetonu, kde sa s Hemingwayom prvýkrát zoznámil. Čoskoro po štúdiách sa stal hovorcom mladej generácie, ktorá sa stavělaproti pokryteckému životu dospelých. 

Po vypuknutí prvej svetovej vojny naverboval do armády. keď zdržiaval v alabamskom výcvikovom tábore Camp Sheridan, zoznámil sa tam so svojou budúcou manželkou, dcérou sudcu, Zelda Sayrovou. Po vojne bol prepustený z armády a Francis Sese Zelda oženil. Zelda pre neho bola veľmi výnimočná a bohužiaľ trpela schizofréniou. Čoskoro po svadbe vyšiel román Veľký Gatsby.

Manželia spolu viedli veľmi vzrušujúce a zaujímavý život. Patrili ku smotánke a prežívali veľmi rozmarný život, a hoci Francis zbožňoval písanie románov, nikdy sa v jeho dobe moc dobre nepredávali. Žili striedavo v Paríži, na Riviére a v Amerike. Ich vtedajší život sa odráža v diele Krásni a prekliatie, čo je príbeh inšpirovaný práve láskou a manželstvom Fitzgeralda a Sayrové. Autobiografické prvky môžeme vypozorovať v románe Nežná je noc. 

Písal ho v čase, keď jeho žena Zelda prepadla duševnej chorobe a kedy v období krízy (po krachu americkej burzy), v roku 1929 pre Fitzgeralda nadobro skončil šťastné obdobie. Fitzgerald bol už v tej dobe otcom. Potreboval peniaze na štúdium svojej dcéry Frances a na sanatórium, v ktorom zdržiavala jeho žena. Zarábal si predovšetkým veľkým množstvom poviedok a noviel uverejňovaných v časopisoch. Tieto diela boli po jeho smrti vydávané tiež knižne, napríklad ako Príbehy Pata Hobbyho, ktoré napísal na samom sklonku svojho života.

So svojou ženou sa veľmi odcudzili po nástupe jej choroby, a tak autor prijal prácu scenáristu v Hollywoodu. Tu sa zoznámil s Sheilah Grahamová, ktorá sa stala neskôr jeho milenkou.
Jeho život bol v tej dobe poznamenaný už stále častejšími skúsenosťami s alkoholom a zdĺhavými zdravotnými ťažkosťami. V Hollywoode, kam sa presťahoval a kde pracoval ako scenárista, ho už málokto bral vážne. V roku 1940 predčasne zomrel v Hollywoodu na infarkt.

Zaradenie diela do literárneho kontextu:

Autora radíme do medzivojnového obdobia, do ktorého patrí E. Hemingway alebo William Faulkner, zo svetových autorov je to potom ďalej EM Remarque, R. Rolland, L. Feuchtwanger, T. Mann, F. Kafka alebo H. Barbusse. V tomto období ho ďalej radíme medzi autormi tzv. stratenej generácie, v ktorej sa ľudia snažia spamätať z vojny a snaží sa pozerať na svet iným pohľadom. Mimo to, ho radíme aj do tzv. Džezového veku, čo je obdobie po roku 1920, v ktorom sa v Amerike objavuje plno prevratných objavov, mesto sa stáva centrom všetkého diania a zvyšuje sa záujem o alkohol. Obdobie po vojne, za prohibície a pred vypuknutím svetovej hospodárskej krízy. K tejto dobe sa Francis staval veľmi ironicky až kriticky, napriek tomu sa v nej vedel skvele pohybovať a stal sa jej idolom

2.) Obsah diela:

Hlavnými postavami tohto románu sú Dick Diver a Nicole Warrenová. Dick Diver je 26-ročný Američan a psychiater, ktorý prichádza roku 1917 do Zürichu. Tu sa prvýkrát stretáva s mladou a pôvabnou dievčaťom Nicole, ktorá je pacientkou sanatória. Vedú medzi sebou krátky rozhovor, kde Dick sľúbi Nicole, že si budú dopisovať. Následne je odvolaný na francúzsku front, kde robí administratívne práce. Po nejakej dobe sa opäť vracia do Zürichu, navštívi kolegu Franza Gregoriouse, patológa pracujúceho v sanatóriu na Zürišskom jazere. 

Chce tiež navštíviť dievča, s ktorou sa tu zoznámil, než odišiel do Francúzska a s ktorou si celý čas dopisoval. Dick sa chce o nej niečo dozvedieť. Franz mu rozpráva, že sa volá Nicole Warrenová, je veľmi bohatá a do sanatória ju priviezol jej otec Američan, ktorý najprv tajil skutočný dôvod jej vážneho stavu, ale nakoniec sa zrútil a priznal, že po smrti svojej ženy mal s Nicole milostný vzťah. Nicole sa po tej udalosti s otcom nervovo zrútila, trpela častými záchvatmi a lekári u nej diagnostikovali schizofréniu.

Vďaka dopisovanie si s Dickom sa stav Nicole začal zlepšovať. Dick trávil s Nicole čoraz viac času, zamilovali sa do seba, a aj napriek varovaniu kolegov doktorov sa s ňou oženil. Nejaký čas cestovali po svete, žili v Zürichu, potom odchádza do Francúzska na Riviéru. Tam žijú bezstarostným životom obklopení prepychom, v spoločnosti amerických boháčov. Organizujú rôzne večierky, výlety či posedenie. Majú spolu 2 deti – syna Lanier a dcéru Topsy, o ktorých sa autor moc nevyjadruje. Na Riviéru prichádza mladá herečka Rosemary Hoytová so svojou matkou. Manželov Diver si veľmi obľúbi a trávi s nimi čas. Nakoniec sa do Dicka zamiluje, a tak narúša vzťah Nicole a Dicka. Dick namieta tým, že Rosemary nemôže milovať, pretože by to ublížilo Nicole. Objavujú sa prvé recidívy Nicolini choroby. 

Nicole a Dick idú do Paríža, kam za nimi prichádza Franz Gregoriouse, ktorý má pre Dicka ponuku – kúpiť staré sanatórium v Zürichu. Musí ale investovať 200 000 dolárov. Dick najprv premýšľa, ak má túto ponuku prijať, ale potom vďaka finančnej investícii Nicole súhlasí a odchádzajú do Zürichu. Ich život už nie je tak idylický ako predtým, pretože Dick začína prepadať alkoholu. 

Počas cesty na lekársky kongres sa dozvedá, že mu zomrel otec a jede domov do Ameriky na pohreb. Na spiatočnej ceste sa v Ríme stretáva
s Rosemary, s ktorou trávi niekoľko dní. Jeden večer sa opije a po bitke s taxikárom a detektívom sa dostáva do väzenia, odkiaľ ho zachraňuje sestra Nicole.
Po návrate domov sa ponára do práce. Kvôli svojmu problému s pitím sa poháda
s Franzom a opúšťa sanatórium. S Nicole a deťmi cestujú po Európe. Manželstvo Dicka a Nicole sa pomaly rozpadá. Kniha končí ich rozchodom, kedy sa Nicole znovu vydala za Tommyho Barban a Dick odchádza do Ameriky. Po nejaký čas si stále dopisujú.

3.) Charakteristika diela:

a) Tematika

Za hlavnú tému tejto knihy považujem lásku medzi Nicole a Dickom. Vďaka nej sa Nicole pomaly začala uzdravovať, Dick našiel zmysel svojho života. Medzi nimi bola veľmi intenzívna láska, ktorá slabla vďaka vyčerpanosti Dicka a choroby Nicole. Aj keď sa nakoniec rozídu, je vidieť, že k sebe majú stále nejaký vzťah. Hoci už je Nicole vydatá za iného muža, stále miluje Dicka.

Za celkové tému by som označila pohľad do života americkej smotánky v tejto dobe, ktorú Diver a ich priatelia stelesňovali. Pretože mali vďaka Nicole veľa peňazí, ktoré mohli len tak rozhadzovať a nemuseli teda nikdy riešiť akékoľvek finančné problémy.

Hlavnou myšlienkou diela sú láska a život mladých ľudí. Nielen bohatí a vplyvní ľudia môžu byť šťastní. Hoci majú peniaze, všetko si nekúpi. Šťastní a zamilovaní môžu byť aj chudobní ľudia, ktorí sa stretli v čase vojny alebo až po nej.

b) Jazyk

Kniha je písaná spisovným jazykom, rozprávka je v 3. osobe (er -formy), rozprávač je neurčitý. Ďalej sa v knihe vyskytuje mnoho cudzojazyčných výrazov (hlavne francúzske a talianske), ktoré sú vždy vysvetlené pod čiarou. Ďalej sa tu objavuje veľa odbočiek a výhybiek, malých epizódach, ktoré zdanlivo z hlavné dejovou líniou nesúvisí. Spúšťa veľmi dlhých súvetí. Objavuje sa tu veľa dialógov a priama reč.

c) Kompozícia

Jedná sa o milostný psychologický román s autobiografickými prvkami patriaci do veľkej epiky, v ktorých sa Fitzgerald opisuje ako Dick a jeho žena Zelda je popisovaná ako Nicole.

Kniha bola prvýkrát vydaná v roku 1934 pod originálnym názvom Tender is the night. Ja som čítala knihu Nežná je noc, ktorú vydalo nakladateľstvo Český spisovateľ v Prahe roku 1994, mala 288 strán. Z anglického originálu knihu preložil Lubomír Dorůžka. Kniha je rozdelená do piatich väčších celkov (kníh), ktoré sú nepravidelne rozdelené podľa časových úsekov, a ktoré sú ďalej delené do niekoľkých menších kapitol.

Ocitáme sa v Európe (hlavne vo Francúzsku, vo Švajčiarsku a Taliansku) a Amerike v rokoch 1917 až 1930, kedy bližšie neurčený rozprávač opisuje životné osudy manželov Diverových.
Rozprávanie prebieha chronologicky, avšak čas neplynie všade rovnako dlho – napríklad svadba Dicka a Nicole a narodenia oboch detí je spomenuté len ľahko, zhruba na jednej stránke, aj keď to muselo logicky trvať aspoň rok a naopak roku 1925 sa venuje celá jedna časť (kniha) . Miesto i čas, v ktorých sa dej odohráva, sú z hľadiska pôvodu reálne. Hlavný dej je doplňovaný vedľajšími, často nepodstatnými príhodami.

4.) Hlavné postavy:

V tejto knihe sa oproti iným svetovým dielam objavuje pomerne veľké množstvo postáv, ktoré sú ale v deji umiestnené zámerne a takmer všetky sa v deji objaví niekoľkokrát. Predovšetkým to sú priatelia Diverových alebo Dickovi pacienti. Medzi najvýznamnejšie hlavné postavy tak patrí:

Richard Dick Diver – mladý americký doktor (psychiater), ktorý sa zamiluje do chorých bohatej Nicole a vezme si ju za ženu. Miluje ju a chce ju vyliečiť, ale berie mu to veľa sily a vzdá sa kvôli tomu svojej profesie. Vďaka peniazom svojej ženy sa dostal do vyššej spoločnosti, ktorá sa mu po čase začne hnusiť, pretože už JETI znudený.

nicole Warennová Diverová – mladá krásna žena, ktorá bola v detstve sexuálne zneužitá svojím otcom a od tej doby je duševne chorá (trpí schizofréniou). Miluje Dicka, pretože jej dáva nádej na normálny život. Chce, aby mala Dicka len pre seba, a tak žiarli trebárs aj na vlastné deti. Je na manželovi veľmi závislá a postupom času sa začne osamostatňovať.

Rosemary Hoytová – 18-ročná začínajúca herečka, ktorú manželia stretnú na pláži na riviére, kde trávi dovolenku. Zamiluje sa do Dicka. Pôsobí nevinne a krehko, v skutočnosti ale zas tak nevinná nie je a svojím sebeckým konaním zničí Nicole a Dickovi manželstva.

Tommy Barban – mladý muž, ktorý je zamilovaný do Nicole, ale nedáva nič najavo. Má rád hádky a bitky, v ktorých môže ukázať svoju silu. Žije dobrodružným životom.

5.) Ďalšie diela:

  • VeľkýGatsby – autor tu vyjadril kritiku vyššej vrstvy. Hlavný hrdina Gatsby je bohatý, ale nešťastný. Túži po pravej láske, avšak jeho dievča vidí len peniaze.
  • ØNa prahu ráje – prvotina (1920), zachytáva novú povojnovú morálku
  • ØKrásni a prekliatie – román venovaný bohémskemu životu, odhaľuje negatívne dôsledky povojnovej morálky
  • Poslednýmagnát – tento román nebol nikdy dokončený, poznámky pre neho zostavil jeho priateľ Edmund Wilson, dej pojednáva o filmovom priemysle.

6.) Vlastné hodnotenie:

Tejto knihy ma najviac zaujal začiatok deje a úplne sklamal koniec, pretože som si od konca sľubovala omnoho viac. Bolo až príliš zjavné vyhasínaní deje spolu s Dickem. Tým, ako bol začiatok knihy dobre prepracovaný, na konci toho veľa chýbalo. Pretože mi téma bohatých ľudí, ich povrchnosti a ich vzťahov nič moc nehovorí, nechcelo sa mi do čítania tejto knihy púšťať. Po niekoľkých dňoch prehovárania sa na čítanie, som otvorila knižku a začala čítať. Príbeh ma veľmi zaujal a chcela som vedieť čo bude ďalej. Po posledných stránkach som bohužiaľ bola sklamaná. Podľa môjho názoru je Fitzgerald veľmi pútavý a nadaní spisovateľ, ale tematicky nie je príliš atraktívny.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Emil a detektív typ rozpravania


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu