Ostrov pokladov (rozbor knihy)

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 01.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 082 slov
Počet zobrazení: 3 204
Tlačení: 212
Uložení: 169

Ostrov pokladov (rozbor knihy) 

Kniha:  Ostrov pokladov

Autor: Robert Louis Stevenson

Forma

Epika, dobrodružný román, novoromantizmus, próza, slovná zásoba je jednoduchá, pretože je to čítanie určená pre deti a tiež z toho dôvodu, že sa príbeh odohráva v prostredie nevzdelaných pirátov.

Obsah

Dej

Kniha začína príchodom starého námorníka do hostinca U admirála Benbow. Tu sa tiež stretávame s hlavnou postavou, synom krčmára, s Jimom Hawkinsom. So starým námorníkom sa však tiež čoskoro lúčime, keď po doručení čierne známky zomiera na infarkt. Jim sa svojou mamičkou prehľadajú jeho kufor, aby si vzali peniaze za jeho útratu skôr, než si pre jeho kufor prídu jeho kumpáni. Pri tej príležitosť Jim z kufra vezme kapitánove dokumenty. 

Neskôr, potom čo z hostinca utečú pred pirátmi, ktorí si pre kufor prišli naozaj, zistí Jim u doktora Liveseyho, že dokumenty obsahujú mapu k pokladu. Spoločne s miestnym zemanom sa dohodnú, že najmú loď, na ktoré sa pre poklad doplávať. Obstaraním lodi poverí zemana. Ten si však pri prijímaní námorníkov nedá dostatočný pozor a tak najme partiu pirátov, ktorí sú už od začiatku viac lojálni kuchárovi menom Dlhý Ján, než kapitánovi. To, že námorníci plánujú prevrat našťastie zistí ešte pred dopľutím na ostrov a vo chvíli, keď tam doplávajú, majú teda čas na to, aby obsadili miestnu pirátsky zrub. Ten sa im dokonca aj podarí proti pirátom ubrániť. 

Jim, ako mladý horkokrvný mladík, sa však jednej noci vyparí a len s veľkou dávkou šťastia s emu podarí jeho plná, pri ktorom sa zmocní lodi. Potom sa chce vrátiť do zrubu, ale keď tam príde, tak zistí, že v zrube už nie sú jeho priatelia, ale piráti pod vedením Dlhého Honzu. Tí ho tiež zajmú. Keďže piráti získali sa srubom aj mapu k pokladu, tak sa ďalšieho dňa vypraví poklad nájsť. Keď dôjdu na miesto, kde by mal byť, tak avšak miesto pokladu nájdu doktora Liveseyho a jeho priateľov, ktorí ich rozpráši. Poklad totiž už vyzdvihol Ben Gunn, ktorý ostrov obýval po tom, čo ho tu partia iných pirátov zanechala. Jim je teda oslobodený a po pár dňoch sa vydá aj so svojimi priateľmi a pokladom na cestu späť.

Rozprávač

Je písaná v 1. osobe, z pohľadu Jima Hawkinsa. Iba jednu kapitolu vypravuje doktor Lives, autor tak vyriešil, na svoju dobu veľmi originálne, problém s tým, ako rozprávať dej, kde nie je prítomná hlavná postava.

Kompozícia

Kniha je členená do 34 kapitol. Dej je rozprávaný lineárne, autor sa moc nevracia do histórie. Ak chce povedať niečo, čo sa stalo predtým, robí tak prostredníctvom rozprávania osôb medzi sebou.

Postavy

  • Livesey
  • zemanTrelawney
  • Jim Hawkins
  • kapitánSmollett
  • Dlhý Ján (Silver)

Čas

Stevanson úmyselne zatajuje čas, kedy sa dej odohráva. Dodáva tým príbehu tajomno a zdanie skutočnosti – Jim Hawkins nenapíše “v roku 1748”, ale “v roku 17 ..”. Napriek tomu môžeme podľa určitých zmienok v deji – vojna s Francúzskom, pomery vo VB, celkom s istotou zasadiť počiatok príbehu niekam okolo roku 1745.

Priestor

Začiatok knihy sa odohráva kdesi v Anglicku, väčšina deja sa odohráva na mori, na lodi. Záver knihy sa odohráva na ostrove kapitána Kida.

Literárnej histórie

Spoločensko-historické pozadie

Vláda kráľovnej Viktórie znamenala pre Spojené kráľovstvo zlaté čas. Anglicko expandovala do zahraničia a vytvárali sa veľké množstvo zahraničných kolónií. Bola to doba, kedy sa Spojené kráľovstvo stalo veľmocou zámorskú aj politickú. Začal tiež proces demokratizácie.

Kontext sa súdobým umením

Autor je hlavným predstaviteľom novoromantizmu, teda smeru, ktorý sa vracia k romantizmu, poťažmo k Antike. Na diele sú znaky tohto smeru: pozornosť na ľudí na okraji spoločnosti, témou sú pocit, nálady, ktoré postavy prežívajú.

Autor:

Narodil sa roku 1850 v Škótsku. Jeho otec aj starý otec boli stavitelia majákov a aj on mal nastúpiť túto dráhu, no chatrné zdravie mu v tom zabránilo. Namiesto toho šiel teda študovať právo, ale ani toto povolanie sa mu nepáčilo. Už od detstva sníval o tom, že by sa stal spisovateľom a činil pre to početné pokusy, ale stále zostával autorom neznámym. A tu na jeseň roku 1881 začal písať príbeh podľa mapy, ktorú vymysleli spolu s jeho nevlastným bratom. Pôvodne príbeh písal iba pre svojho brata, ale následne bol uverejnený aj v novinách. Skutočné slávy sa mu však dostalo až za dav roky, kedy bol príbeh vydaný knižne.

Mal veľa dobrodružnú povahu, a hoci so zlým zdravím, tak veľa cestoval. Tiež veril v prostého človeka a obdivoval ľudskú prácu. Tieto jeho povahové stránky sa tiež premietli do jeho tvorby, píše veľmi rušná a napínavo. Počas svojho života precestoval veľkú časť sveta a na jeho sklonku žil na ostrove Samoe v Polynézii, kde bojoval proti útlaku miestnych domorodcov zo strany USA a Nemecka. Zomrel roku 1894 na krvácanie do mozgu.

Písal hlavne romány, napr. Rytier z Ballantrae, Podivný prípad Dr. Jekylla a pána Hyda, či Ostrov pokladov. Vedľa nich však bol aj autorom cestopisov a koketoval aj s poéziou. V jeho dobe bol pomerne docenený, ale po 1. Svetovej vojne bol odsunutý na druhú koľaj, ako autor detských rozprávok a hororov. Opäť uznávaný začal byť až ku koncu 20. storočia.

Inšpirácia daným literárnym dielom

Motív knihy bol mnohokrát sfilmovaný, upravený pre rozhlas i divadlo a motívy z neho sa nachádzajú aj v dielach iných autorov. Stojí na začiatku populárnych príbehov s pirátmi, ukrytým pokladom, mapou s pokladom označeným “X”, tropickými ostrovmi, jednonohými pirátmi s papagájmi na ramene – archetyp. Táto téma je aj teraz veľmi aktuálne – Piráti z Karibiku. Jeho vplyv je teda naozaj veľký.

Inšpirácia pre dané literárne dielo

Je mnoho ostrovov, ktoré by mohli byť inšpiráciou pre Stevansonův ostrov pokladov. Hovorí sa, že jeho strýko, vojak mu v mladosť rozprával o jeho cestách na Normanův ostrov, v blízkosti ktorého je Ostrov truhly mŕtveho muža. Ako sám Stevanson vyhlasoval, tak o tomto ostrovu sa tiež neskôr dočítal v knihe od Kigsleyho a stal sa základom. Ak len ako základný inšpirácia pre názov, či aj pre dej sa nevie.

Existuje aj mnoho hostincov, ktoré by mohli byť inšpiráciou pre St., ale žiadny z nich to nie je iste.

Literárna kritika

Stevenson bol celebritou už za svojho života. So vzostupom modernej literatúry po prvej svetovej vojne na neho však po väčšinu dvadsiateho storočia bolo nazerané ako na autora druhej kategórie a bol vykázaný do oblasti detskej literatúry a hororu. Bol postupne vylúčený z literatúry vyučované v školách. V knihe Oxford Anthology of English Literature (Oxfordská antológie anglickej literatúry) z roku 1973, ktorá má 2 000 strán, nie je vôbec spomenutý. 

Stevenson bol znovu objavený ku koncu 20. storočia, kedy začal byť opäť uznávaný ako umelec s veľkým záberom a citom pre vec, literárny teoretik, esejista, sociálne kritik, svedok koloniálnej histórie južného Pacifickú aj ako humanista. Bez ohľadu na názory vedcov je stále veľmi populárny a podľa zoznamu najprekladanejších autorov Index Translationum je na 25. mieste na svete, pred takými autormi, ako Charles Dickens, Oscar Wilde alebo Edgar Allan Poe.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu