Smrť v Benátkach (rozbor knihy)

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 02.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 814 slov
Počet zobrazení: 3 004
Tlačení: 203
Uložení: 204

Smrť v Benátkach (rozbor knihy) 

Kniha: Smrť v Benátkach

Autor: Thomas Mann

Thomas Mann

  • Nemecký spisovateľ a esejista, predstaviteľ nemeckého realizmu, bol v roku 1929 ocenený Nobelovou cenou za literatúru.Narodil sa do patricijskej obchodnej hansovné rodiny. Otec bol obchodníkom s obilím, matka Júlia da Silva Bruhn_s polovičná Brazílčankou.
  • Po otcovej smrti sa rodina presťahovala do Mníchova, kde Thomas Mann žil až do roku 1933.
    Thomas Mann bol volontérom poisťovacie spoločnosti, redaktorom časopisu Simplicissimus, venoval sa žurnalistike, navštevoval prednášky na vysokej škole.
  • V rokoch 1895-1898 žil Thomas Mann so svojím bratom Heinrichom Mannom v Taliansku.V roku 1905 sa oženil s dcérou vzdelaného židovského obchodníka kati Pringsheimovou, s ktorou mal 6 málo z nich. V dobe 1. svetovej vojny sa v eseji Úvahy nepolitického človeka dostal do rozporov s bratom Heinrichom, keď vojnu neodmietol. Neskôr svoje stanovisko považoval za chybné.
  • Už od začiatku 30. rokov 20. storočia Thomas Mann sledoval hroziaci nástup nacizmu.Vo svojej reči Apel na rozum prednesené v Berlíne v októbri 1930 varoval pred možnou hrozbou. V roku 1933 opustil so ženou Nemecko a uchýlil sa do exilu vo Švýcarsku. V roku 1936 získal aj so svojou ženou československé občianstvo, o dva roky neskôr odišli do USA, kde získali americké občianstvo až v roku 1944.
  • Po 2. svetovej vojne sa Thomas Mann vrátil do Európy a žil vo Švajčiarsku.Pri pobyte v holandských kúpeľoch v Nordwijku Mann ochorel artériosklerózou. Po návrate do Zürichu zomrel vo veku 80 rokov.

Smrť v Benátkach

  • Prvýkrát vyšla v roku 1912. Je to najznámejšia novela nemeckého spisovateľa T. Manna.Preložil ju Vratislav Slezák a vyšla v nakladateľstve Mladá fronta v roku 2011.

Význam

  • Význam tejto knihy je literárno-historický, slúži ako kľúčové dielo modernistické literatúry, ale aj obsahový, pretože napriek svojmu veku obsahuje stále aktuálna myšlienky.

Obdobie:

  • Túto novelu by som zaradila na začiatok modernistické literatúry roka 1912.

Prostredie:

  • Dej sa odohráva na trochmiestach- začína v Nemecku, potom sa hlavný hrdina presúva do Chorvátska a skončí svoju púť aj život v Benátkach.

Dej:

Hlavným hrdinom príbehu je starnúci spisovateľ Gustav von Aschenbach z Mníchova, ktorý je doslova otrokom svojej práce, pretože vo svojom osamelom živote nemá nič iné, na čom by lipol. Je síce všeobecne považovaný za génia, ale len on sám vie, že jeho diela sú vydreté každodennou starostlivo naplánovanú prác. Mohlo by sa zdať, že má všetko, čo je potrebné k spokojnému životu – tvorivú prácu, slávu i uznanie, ale on neustále pochybuje o skutočných kvalitách svojho diela. Nakoniec sa rozhodne, že by mu všednosť bežných dní aj jeho psychické problémy pomohlo zmeniť cestovania.

Na jednom z dalmátskych ostrovu však vydrží len niekoľko týždňov, pretože aj tu nachádza rovnako povrchné spoločnosť, akú opustil v Nemecku. Nakoniec odcestuje do Benátok, ktoré ho už kedysi učarovali svojím romantickým prostredím. V hoteli, kde sa ubytuje, žije tiež jedna poľská rodina. Ich štrnásťročný syn Tadzio (Tadeáš) očarí Aschenbacha svojou fyzickou dokonalosťou a krásou, a prebudí v ňom starostlivo ukrývané homosexuálne tendencie. Aschenbach prirovnáva chlapca k dokonalým antickým gréckym sochám a vo svojich milostných vyznaniach ho nazýva hyacintov, Erosom a Narcisom. Snaží sa byť neustále v jeho blízkosti a sleduje ho. 

Toto čisto platonické milostné vzplanutie sa rozvinie do erotického iskrenia, kedy si Aschenbach a chlapec celé týždne vymieňajú pohľady, avšak nikdy sa ani jeden z nich neodváži toho druhého osloviť. Predovšetkým Aschenbach má strach z výsmechu spoločnosti a nechce preto svoje city prezradiť verejne. Tadzio je pre Aschenbacha tiež veľkou inšpiráciou, pod vplyvom chlapca vytvorí spisovateľ svoju najlepšiu prácu. V Benátkach však vládne nepriaznivé počasie a hnilobné výpary z lagúny spôsobujú Aschenbach nepríjemné zdravotné ťažkosti, a tak, aj keď nerád, chce mesto opustiť. Ale keď je nešťastnou náhodou jeho kufor poslaný na iný parník, je vlastne Aschenbach rád, že nemusí odísť rozhodne sa v Benátkach na svoje batožinu počkať. Uvedomí si, že k Tadziochová tie najhlbšie city a že ho naozaj vášnivo miluje.

V rovnakom čase vypukne v Benátkach epidémia cholery, ktorú spočiatku úrady zatajujú, aby neprišli o turistov. Cez mnohé varovanie, ktorých sa ohľadne smrteľného nebezpečenstva Aschenbach zo všetkých strán dostáva, nie je Aschenbach schopný Benátky opustiť, pretože sa nedokáže odpútať od Tadzio. Dokonca chce varovať poľskú rodinu, ale nakoniec to neurobí, pretože má strach s nimi porozprávať. Nakoniec sa však k odchodu rozhodne poľská rodina. Aschenbach sa zrúti a vinou zákerné choroby zomiera v na pláži s pohľadom upretým na Tadzio.

Charakteristika postáv:

  • Gustav vonAschenbach -veľmi známy a uznávaný spisovateľ, skôr usadlý, starostlivý, inteligentný a vždy presný a dochvíľny, stane sa z neho človek, ktorý sa mu dokonca skôr hnusil (ktorý má vrstvu líčidiel, parochňu, necháva si zafarbiť vlasy a nosí pestré oblečenie )
  • Tadzio – 14 ročný poľský chlapec, o vlastnostiach toho príliš nevieme, hlavnú úlohu hrá jeho vzhľad, ktorým dokážeAschenbacha očariť

Jazyk a kompozície:

  • smrť v Benátkach je krátka novela písaná v er-formě. Autor používa chronologickú kompozíciu. Samotný dej je pre čitateľa vcelku prehľadný. Text je členený do kapitol. Veľmi častá dlhá súvetí (pozri charakteristika Tadzio). Autor zároveň veľmi starostlivo opisuje prostredie aj jednotlivé postavy. Používa spisovný jazyk, priamu reč len minimálne.

Hl. myšlienka:

  • Spisovateľ bol veľmi úspešný, ale žil svojím duchovným životom a zabudol, čo to je naozajstný život.Naozajstnému životu sa ale nedokázal ubrániť, podľahol hlbokému citu, čo mu spôsobilo smrť.
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#smrt v benatkach


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu