Rysavá jalovica postavy

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: ivanus (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 26.05.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 230 slov
Počet zobrazení: 6 356
Tlačení: 353
Uložení: 336

Rysavá jalovica

Hlavné postavy:

  • Adam a Eva Krtovci
  • Adam a Eva Trkovci

Rysavá jalovica postavy – Kukučín 

Dej sa odohráva v dedine Adamovce. Jedného dňa pošle Eva Adama Krta na jarmok, aby tam predal vyrobené a krpce a za utŕžené peniaze kúpil jalovicu. Na jarmoku sa Adam stretáva s podvodníkom Šmálkom, ale kravu napokon od neho nekúpi. Už sa zdá, že domov príde bez jalovice, keď zrazu stretne suseda Trnku, ktorý ponúka kravu na predaj. Susedia sú však pohádaní kvôli kohútovi a koze, a tak sa najskôr treba ísť pomeriť do krčmy.

Jalovicu priviažu pred krčmu a pri poháriku sa dohodnú na podmienkach kúpy. Lenže medzitým ide okolo krčmy Trnkova žena, a keď zbadá pred krčmou uviazanú kravu, odvedie ju bez vedomia muža domov. Keď obaja Adamovia podgurážení vyjdú z krčmy von, kravy niet. Chvíľu ju bezvýsledne hľadajú a napokon sa pohádaní poberú domov. Adam má strach, čo mu povie žena. Bez peňazí, bez kravy, navyše opitý cestou pobije nakúpené veci z jarmoku a dokonca si zmýli svoj dom s Trnkovým. Krtova žena zúri.

Autor konflikt rieši zmierlivo. Krava sa nájde a všetko sa vysvetlí. Adam Krt zmizne na čas z domu a vráti sa až vtedy, keď žene prinesie peniaze, ktoré zarobil na píle. Prisahá, že sa pohárika viackrát nedotkne.

V tejto, ale aj v iných poviedkach Kukučín využíva mená postáv ako charakterizačný prvok (Krt, Trnka – obyčajní prostí ľudia z dediny). Ich negatívne vlastnosti podáva s láskavým humorom (satira mu je cudzia), a v duchu Tolstého myšlienok verí v ich mravnú obrodu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Rysavá jalovica #Martin Kukučín risava jalovica


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu