Neprebudený obsah – Kukučín

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: ivanus (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 26.05.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 258 slov
Počet zobrazení: 2 320
Tlačení: 145
Uložení: 143

Neprebudený obsah – Kukučín

Poviedka, ktorá sa vymyká obvyklému bezproblémovému svetu jeho typickej tvorby. V Neprebudenom ide o tragický príbeh duševne zaostalého dedinského pastiera Ondráša Machuľu, ktorého otec zavrhol a matka mu umrela. Vychováva ho jeho totka – mamina sestra.

Ondráš si žije vo svojom vysnívanom detskom rozprávkovom svete, v ktorom ústrednú úlohu hrá Zuzka Bežanovie, ktorá mu nosieva obed. Zahráva sa s ním a Ondráš sa do nej zaľúbi. Zuzka Bežanovie sľúbila žartom Ondrášovi Machuľovi, že sa zaňho vydá. V Ondrášovej chorej mysli sa tým rozprávkový svet princezien zmení na blízku realitu a zo žartu sa stáva tragédia.

Ondráš sa vážne pripravuje na svadbu, zalieča sa Zuzkinej matke, robí narážky na blížiaci sa sobáš so Zuzkou. Nešťastná Zuzkina hra vyvoláva rôzne zápletky a nedorozumenia a neodvratne speje k tragédii. Po čase sa Zuzka vydáva za svojho milého Jana Dúbravovie, a keď sa Ondráš dopočuje o svadbe, je presvedčený, že si bude brať jeho. Chystá si svadobné háby a nenechá si od totky nič vyhovoriť. Napriek tomu, že ho zavrie do komory, podarí sa mu odtiaľ dostať a na svadbu sa dostaví. Na Zuzkinej svadbe s Jankom Dúbravovie je veselo. Odrazu však vypukne požiar v neďalekej stodole, kde sú zavreté husi, a ten predznamenáva Ondrášov tragický koniec. Z podpaľačstva neprávom obvinia Ondráša. Ľudia hasia požiar a vyvádzajú zo stodoly zvieratá. Husi, ktoré sú ešte stále v stodole, sa však už nikto neodváži zachraňovať, pretože oheň sa príliš rozšíril. Vtedy vbehne do horiacej budovy Ondráš a v ohni zahynie.

Do popredia vystupuje priamo nevyslovená otázka, kto bol väčší duševný mrzák, slaboduchý Ondráš alebo nezodpovedná, samoľúba Zuzka. V Ondrášovi priniesol Kukučín nový typ hrdinu. Vznikla psychologická poviedka – ponor do duše zaostalého pastierika husí.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu