Malý princ - Antoine de Saint-Exupéry

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: rox85
Typ práce: Referát
Dátum: 21.12.2008
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 145 slov
Počet zobrazení: 27 001
Tlačení: 1 071
Uložení: 951
Stručný životopis:
Francúzsky prozaik a dramatik. Narodil sa v Lyone v šľachtickej rodine. Študoval v Paríži. Do jeho života zasiahla 2. svetová vojna proti ktorej bojoval celý národ aj jednotlivco. Počas vojenskej služby sa naučil lietať a trvalo sa venoval letectvu. Bol pilotom v rôznych spoločnostiach, lietal na afrických i transatlantických linkách v Severnej i Južnej Amerike, niekoľkokrát havaroval. Zúčastnil sa občianskej vojny v Španielsku. Ako vojenský letec zahynul pri prieskumnom lete z Korziky, pravdepodobne ho zostrelila nemecká stíhačka. Od 20. rokov sa venoval literárnej a publicistickej činnosti. Patrí do francúzskej medzivojnovej literatúry, jeho diela sa v našich podmienkach rozšírili až po roku 1945. Reprezentuje filozofujúci prúd francúzskej prózy.

S existencializmom ho spája téma samoty a úzkosti, ale jeho riešenie otázok bytia človeka je optimistickejšie. Jeho osobité literárne dielo, naplnené hlbokým humanizmom, tvoria románové prózy s leteckou tematikou, v ktorých sa opiera o vlastné zážitky: román Južná pošta, Nočný let, román Zem ľudí, Vojnový pilot, svetoznáma rozprávka Malý princ a nedokončená posmrtné vydaná esejistická kniha Citadela. Posmrtne vyšli i jeho Denníky a kniha publicistických textov Dať zmysel životu.

Dej:

Autor si raz spomenul na kresbu veľhada kráľovského, ako prehltol dravca, preto nakreslil hada, ktorý prehltol slona. Napriek tomu, že na druhej kresbe urobil priesvitného hada, aby každý videl slona v jeho vnútornostiach, dospelí to nepochopili:

,,Dospelí sami nikdy nič nechápu a deti to unavuje, keď im treba stále a stále niečo vysvetľovať.''

Autor sa aj preto nestal maliarom, ale pilotom a prežil veľa rokov medzi vážnymi dospelými ľuďmi. Pred šiestimi rokmi havaroval na saharskej púšti. Bol tam sám, aspoň tak si to myslel. Vtom prišiel k nemu malý chlapec a požiadal ho, aby mu nakreslil ovečku. Pilot musel niekoľkokrát prerábať ovečku, až nakoniec nakreslil debničku a povedal, že tam je jeho ovečka. Chlapec, malý princ, sa jej veľmi potešil. Bola presne taká, akú chcel.
Malý princ nechcel povedať, odkiaľ prišiel. Pilot sa dozvedel len to, že princova planéta nie je väčšia ako dom.

Malý princ si robí starosti s tým, či ovečky obhrýzajú malé sadeničky baobabov. Malý princ ich musí vytrhávať, lebo by roztrhli jeho planétku. Malý princ mal smutný život. Na svojej malej planétke nemal nikoho, s kým by pozoroval západ slnka, niekedy videl slnko zapadať až 43 ráz za sebou, taký krátky deň bol v jeho vlasti. Piaty deň sa pilot dozvedel, že malý princ sa veľmi bojí, že ovečka zožerie ružu, ktorú pestuje doma. Pilot ho ubezpečil, že tej jeho ovečke nakreslí ešte náhubok. Malý princ pred odchodom zo svojej planéty pekne vymietol dve činné a jednu vyhasnutú sopku, vytrhal baobaby a rozlúčil sa so svojou kvetinou.

Žil v oblasti šiestich asteroidov, najprv tam hľadal zamestnanie a poučenie.
Na prvom prebýval kráľ. Ten prikazuje, či má malý princ zívať, alebo nezívať, či má, alebo nemá sedieť a vo všetkých vidí svojich poddaných. Vládne nad všetkým a ponúka malému princovi kreslo ministra spravodlivosti. Druhú planétu obýval márnivec. Ten zasa videl vo všetkých svojich obdivovateľov. Na ďalšej planéte bol pijan, ktorý pije preto, že sa hanbí, a hanbí sa preto, že pije. Presne tak to chodí aj v našom svete. Na štvrtej planéte bol businessman, nezdvihol hlavu od rátania ani na chvíľku, keď ho navštívil malý princ. Vyhlásil, že vlastní hviezdy. Malý princ mu povedal, že ale pre tie hviezdy nie je nijak osožný. Piata planéta bola najmenšia.

Bolo na nej toľko miesta, že sa tam zmestila pouličná lampa a lampár. Kedysi zapálil lampu večer a ráno zhasol. Ale planéta sa začala tak rýchlo točiť, že medzi nocou a ránom bol veľmi malý čas, nemá čas si odpočinúť. Jeden deň trvá minútu. Napriek tomu všetkému sa mu lampár nezdal takí smiešni ako tí predchádzajúci. Možno aj preto, že sa zaoberá niečím iným ako samým sebou. Na šiestej planéte žije zemepisec, ktorý ani nevie, či jeho planéta má alebo nemá rieky. On nie je cestovateľ, aby skúmal, on len zaznačí, čo iný vidí. Skutočný vedec. Poradí princovi, aby zašiel na planétu Zem, lebo má dobrú povesť.

Zem je teda siedmou planétou, ktorú malý princ navštívi. Z výšky pozoruje, ako sa zažínajú svetlá na celom svete. Malý princ padol na Zem, rovno na púšť, kde sa mu prihovorí had. Ten mu povie, že stačí, aby sa ho dotkol a vráti sa na svoju planétu. Malý princ putuje sám, vyjde na vysoké vrchy, pozdraví ich a žiada ich, aby sa stali jeho priateľmi. Nejde mu do hlavy, že hovoria zásadne po ňom a opakujú niekoľkokrát to isté, čo povedal on. Nakoniec našiel cestu. Prišiel k záhrade plnej rozkvitnutých ruží, všetky sa podobali jeho kvetine. Myslel si, že je bohatý, že má jedinečnú kvetinu, a má len obyčajnú ružu. Ľahol si do trávy a plakal. V tom sa zjavila líška. Navrhla mu, aby si ju skrotil, a potom sa s ním bude hrať, bude jeho priateľom.

,,Spoznáme len tie veci, ktoré si skrotíme, - povedala líška.''


Malý princ sa potom zastaví u výhybkára a nevie pochopiť, prečo ľudia nastupujú do vlakov a vystupujú z vlakov, kto za kým ide alebo odkiaľ sa vracia. Malý princ osloví obchodníka, ktorý predáva pilulky proti smädu, čím ľuďom ušetrí denne až 53 minút, ktoré môžu využiť na ničnerobenie, lebo nemusia ísť piť. Nastal ôsmy deň pilotovho pobytu na púšti. Keď mu malý princ rozprával o obchodníkovi, dopíjal práve posledný hlt vody. Malý princ chce, aby hľadali studňu, aj keď to pilot považuje za pochabosť. Pilot zobral na ruky malého princa a kráčal púšťou. Na úsvite objavili studňu. Napili sa.
Malý princ ho prosí, aby nakreslil náhubok pre malú ovečku, bojí sa, že by ovečka mohla ublížiť jeho ruži.

Na nasledujúci deň pripadá výročie pádu malého princa na Zem. Malý princ má strach pred odchodom, bude to bolieť, myslí si, že bude musieť nechať svoje telo - ako nepotrebnú škrupinku - na Zemi. Dohovára sa s hadom, že príde v noci na miesto, kde dopadol pred časom na Zem.

Pilot sa zľakol, že had chce malého princa pohrýzť a odplaší ho.
Pilot opravil stroj a malý princ vie, že jeho veľký priateľ sa bude môcť vrátiť domov. Malý princ pripravuje pilota na to, že odíde a nebude si môcť zobrať na cestu telo, lebo je veľmi ťažké. V noci odišiel na dohodnuté miesto: ,,Pri jeho členku sa iba mihol žltý záblesk. Chvíľu nehybne stál. Nevykríkol. Padal pomaly, ako padá strom. Dokonca to na piesku nespôsobilo hluk.'' ,,Odvtedy už prešlo šesť rokov.. Nikdy som ešte ten príbeh nikomu nerozprával. Keď som sa znova stretol s priateľmi, boli veľmi radi, že ma vidia živého. Bol som smutný, ale vravel som im: - To je z únavy...''

Pilot si zmyslel, že na náhubok, ktorý nakreslil ovečke, aby nezožrala ružu, zabudol prikresliť kožený remienok. Nebude sa jej dať nikdy priviazať.

,,Zahľaďte sa na nebo. Pýtajte sa: zožrala ovečka ružu - áno alebo nie? A uvidíte, ako sa všetko zmení...
A nijaký dospelý nepochopí, že je to také dôležité!

Hlavná myšlienka:

Dospelí nikdy nevedia pochopiť sny a nálady detí.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Antoine de Saint-Exupéry

Antoine de Saint-Exupéry

Antoine Marie Roger de Saint-Exupéry , bol francúzsky spisovateľ, letec, často je považovaný tiež za filozofa. Medzi jeho najznámejšie diela patria Zem ľudí, Citadela alebo Malý princ



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu