Samo Chalúpka - Mor ho!

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: katyp (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 07.08.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 674 slov
Počet zobrazení: 5 286
Tlačení: 260
Uložení: 239

Samo Chalúpka - Mor ho!

Rozbor diela : Reprezentatívne dielo slovenskej hrdinskej lyriky, ktoré odsudzuje zotročenie a hanobenie malých národov a hlása slobodu. Je to lyricko – epická skladba, ktorá má jednoduchý dej. Odohráva sa v 4. storočí pri Dunaji, pod „pevným hradom“ Devínom. Autor sa nezameriava na opis boja, ale na kladné vlastnosti družiny (hrdinstvo, rovnosť, túžba po mieri ). V diele vystupuje kolektívny hrdina – Slováci, ktorí sú nositelia kladných vlastností. A rímska družina (cisár), ktorý je namyslený a klamár, nositelia zlých vlastností. Napriek tomu, že príbeh je fiktívny, skladba Mor ho! vyvolávala v generáciách Slovákov hrdosť na vlastný národ a bola použitá aj ako motivačný prvok počas Slovenského národného povstania proti fašizmu v roku 1945.

Obdobie: romantizmus

Obsah: Rímsky cisár sa utáborí so svojím vojskom pod Devínom s cieľom podmaniť si Slovanov. Slovanskí chlapci prichádzajú s posolstvom mieru, nesú mu v pokoji božie dary, chlieb, soľ a mierové posolstvo od rady starších, zároveň ho však varujú smelými slovami, aby sa nesnažil podmaniť si slovanský národ. Vravia cárovi, že sú ochotní mu ponúknuť pohostinnosť, ak aj on je mierumilovný a úprimný. Hovoria mu o svojej krajine, o tom, že žiadne iné národy nenapádajú, žijú len na svojom území, no ak ich chcel niekto napadnúť a získať ich územie, zaplatil za to svojou smrťou.

Slovania sú vykreslení ako mierumilovní, ako ľudia, ktorým stačí ich a cudzie si nežiadajú. Pýtajú sa cára, či prišiel v mieri alebo s mečom v ruke. Pretože, ak prišiel s mečom, upozorňujú ho, že aj Slovania sú dobre vyzbrojení. Znova mu ponúkajú dary, no on ich s nahnevanou tvárou odmieta. Rimania sú však mocichtiví, chcú všetko ovládnuť, sú namyslení a krutí. Cár vraví Slovanom, že on je pán Ríma, veľa národov vzdorovalo, no tvrdí im, že on bude vládnuť Slovanom a oni budú otroci Ríma.

Lenže Slovania sa len tak ľahko nepodrobia, pozreli sa cárovi do očí, vytiahli meče a zrevali „Mor ho !“, pričom celá družina padne v boji proti presile. Cár bol síce odvážny vo svojich rečiach, ale potom ako junáci vytasili meče, tak sa schoval medzi svoje stráže. Junáci položili životy v boji, ale padli za slobodu, za vlasť, za hrdosť. Pustili sa do boja s cisárovou strážou, a pretože ich bola menšina, všetci tu položili svoje životy. Aj keď vedeli, že vojsko cisára neporazia, neprestávali bojovať za svoju rodnú vlasť. Slovanskí junáci bojujú až do posledného muža a zomierajú bez vydania hlásku s dobrým pocitom, že sa len tak nevzdali. Radšej pomrú ako hrdinovia, než by ostali nažive ako otroci. Práve tieto činy charakterizujú bojovnosť a národné povedomie slovenského národa, odhodlajúceho sa za svoju vlasť položiť aj svoje životy. Na konci básne rímsky cisár síce zvíťazil, ale skutočné víťazstvo patrí Slovanom.

Rimania a cár vyhrali tak, že zabili všetkých junákov. No toto nemôžeme považovať za morálne víťazstvo, pretože cár nemal žiadne vznešené ideály za ktoré by bol bojoval. Víťazstvo, aké dosiahli Rimania sa nazýva Pyrrhovo víťazstvo podľa kráľa, ktorý zvíťazil v bitke, ale za cenu obrovských strát. Víťaz na bojisku ostáva zahanbený. V posledných častiach básne sú opísané pocity cára, ktorý sa prechádza bojiskom a prehliada si telá svojich mŕtvych vojakov, ktorých je omnoho, viac ako slovanských junákov. V žiadnom prípade sa nemôže radovať z víťazstva.

Slovanskí junáci:

Znázorňujú kladného kolektívneho hrdinu. Modré oči, svetlé vlasy, silné a vysoké postavy­­­­­­­­­­ - rovnaký vonkajší výzor slovanských junákov- jednotnosť Slovanov. Charakterizuje-nebojácnych, odvážnych, zdatných hrdinov, ktorí zastupujú slovenský ľud. Prinášajú rímskemu dary, ktoré svedčia o ich mierumilovnosti, pohostinnosti a úcte. Sloboda ich národa a vlasti im bola prednejšia ako vlastný život. To napovedá o uznaní naozaj veľkej lásky, hrdosti a pýchy, ktorú cítili k svojej vlasti. Boli hrdí na to že sú Slovania.

Rímsky cár:

Znázorňuje záporného individuálneho hrdinu. Je charakterizovaný ako bohatý a mocný panovník Ríma, ktorý sedí na zlatom stolci. Je pyšný, namyslený, chamtivý a dobyvačný, keďže sa vysmieva junákom do tváre, že on si podmanil mnoho krajín a niet takého kraja, ktorý by ho porazil. Hovorí im ako si ich celú vlasť podmaní a ich zotročí- krutosť a zákernosť. Od strachu sa celý bledý schoval za svoju vernú stráž. Bol zbabelý, bál sa postaviť zoči voči slovanským junákom a bojovať.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#kolektívny hrdina #Mor ho #Mor ho -synonymum #lyrický opis mor ho


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu