Martin Kukučín – Dom v stráni

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: katyp (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 07.08.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 679 slov
Počet zobrazení: 5 369
Tlačení: 211
Uložení: 224

Martin Kukučín – Dom v stráni

Literárny druh: epika

Literárny žáner: román

Literárna forma: próza

Členenie textu: dielo sa člení na kapitoly

Kompozičný princíp: kompozícia deja spočíva na dvoch priebežne sa preplietajúcich rovinách: na ľúbostnom príbehu milencov a obraze tlaku objektívnych zákonov ich životného prostredia. Celým románom sa tiahne odveký zápas medzi sedliakmi a zemanmi, ich rozdiely, úpadok zemianstva a viera v pozdvihnutie ľudu.

Rozprávač: vševediaci a objektívny

Postavy:

Niko Dubčic – mladý, bohatý, prelietavý statkár, predstaviteľ vyššej vrstvy

Katica Beracová – sedliačka, mladá, pekná, pracovitá, predstaviteľka nižšej vrstvy, Nikova snúbenica

Mate Berac – sedliak, pracovitý, múdry, dobrosrdečný, otec Katice, ideál sedliaka

Šora Anzula – Nikova matka, pracovitá, rozumná statkárka, obľúbená v meste,

Dorica Zorkovičová – mladé šikovné dievča, šora Anzula ju vychovávala pre svojho syna v kláštore, kam sama chodila

Obsah:

Autor opisuje dve rodiny- sedliacku, ktorej hlavou je Mate Berac a statkársku, ktorú riadi šora

Anzula. Mate je rozumný a pracovitý težak. Žije so svojou ženou Jerou, s ktorou má tri deti- Ivana a Katicu. V dedine nastáva čas fiery(hody), a tak sa celá Mateho rodina schádza doma. Prídu aj jeho dve dcéry, ktoré pracujú v meste ako slúžky. Staršia Matija a mladšia Katica. Na konci fiery sa koná težacká zábava, na ktorú idú obe sestry. No Katici sa tu nepáči a na všetko. V tom sa objaví Paško Bobica, ktorému sa kedysi sľúbila, ale teraz ho už neľúbi. Po roztržke s Paškom odchádzajú. Katica prehovorí Matiju pozrieť sa aj na zemiansku zábavu. Katica hneď po príchode očarí mladého zemana Nika Dubčiča. Niko svojím záujmom o Katicu vyvolá nespokojnosť zemianok, preto pošlú po Mateho. Mate odvedie dcéry domov a Katici sa snaží s láskou vysvetliť, že nepatrí do takejto spoločnosti.

Na druhý deň sa Katica stretne s Nikom. Niko jej vyznáva lásku a dáva jej svoje slovo. Katica sa cíti ako „ v siedmom nebi". Niko sa zdôverí matke, ale šora Anzula je spočiatku proti. Pre Nika mala vybraté pekné dievča, Doricu Zorkovičovú, ktorú vychovávajú v kláštore. Počas prehliadky vinohradov sa šora Anzula stretne s Matem, ktorý veľmi prudko reaguje na správu o Nikovom výbere. Napokon sa dohodnú, že im nebudú stáť v ceste a umožnia im lepšie sa spoznať. Musia sa však stretávať verejne a svadba bude najskôr o rok. Katica prestane slúžiť. Niko ju navštevuje, chce sa zblížiť so sedliackym ľudom a ona sa chce dostať do vysnívanej vyššej spoločnosti. Ich láska raní Páska Bobicu, ktorý povie Nikovi o sľube. On jej však odpustí a ich vzťah sa prehlbuje.

Isté pochybnosti v ňom vyvolá rozhovor s priateľom Zandomem. Zandome má racionálny pohľad na vec, odhovára Nika od svadby so ženou z nižšej vrstvy. Rozhodne sa otvoriť mu oči. Paškovi nájde službu, aby si zarobil peniaze a opäť si tak získal lásku Katice. Je jeseň, čas oberačky hrozna. Vzťah mladých sa začína ochladzovať. Domov sa nečakane vracia Dorica Zorkovičová kvôli chorobe otca. Niko s ňou trávi veľa času pri chorom a postupne si uvedomuje rozdiel medzi ním a Katicou. Pri návšteve Katice sa

Niko rozpráva s Jerou, ktorá hovorí len o peniazoch . Niko je zhrozený predstavou, že taká bude aj Katica a prestáva ju ľúbiť. Ani nevie ako, a zaľúbi sa do Dorice. Aj jej na ňom záleží, ale nič mu nepovie. Doricin otec vyzdravie a šora Anzula usporiada obed, na ktorom je gazdinou Dorica. Po obede prichádza aj Katica a Niko si všíma rozdiely medzi ňou a Doricou. Katica sa cíti ako votrelec, naopak Dorica sa správa prirodzene a kultivovane. Katica vycíti Nikovu odmeranosť a všetko vrcholí výbuchom jej žiarlivosti. Láska Nika a Katice sa definitívne končí. Mate ťažko ochorie. Šora Anzula mu prináša správu o rozchode ich detí. Katica sa stále hnevá, má pocit, že sa všetci proti nej sprisahali.

Odmieta Páskovú ponuku na sobáš i odpustiť Nikovi. Celá rodina i známi sa stretajú pri Mateho smrteľnej posteli. Katica odpúšťa Nikovi a otcovi sľubuje, že si Páska vezme z lásky. Zbližujú sa všetci pohnevaní a rozuzľujú sa vzťahy .Mate napokon zomiera a celá rodina za ním žiali. Mateho smrťou vymiera posledný sedliak, ktorý bol vo svojom dome naozajstným gazdom. (Katica+Niko – každý si našiel partnera z vlastnej vrstvy – zemania, buržoázia aj težakovia môžu žiť v symbióze, rozdiely medzi jednotlivými vrstvami sa však nedajú preklenúť).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Martin Kukučin dom v strani


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu