Živý bič - Milo Urban

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: macxo
Typ práce: Referát
Dátum: 10.01.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 457 slov
Počet zobrazení: 9 894
Tlačení: 619
Uložení: 618
Je to unanimistický román. Unanima – jedna duša. Ľud je ako hrdina, reaguje ako jedna duša. Témou je 1. Sv. vojna, osudy obyvateľov hornooravskej dediny Ráztoky, ktoré boli od hrôz vojny vzdialené, ľudia poznali len dôsledky vojny. Ráztoky ležali pánu Bohu za chrbtom. Kľudný život v dedine narušil príchod Ondreja Koreňa, ktorý sa vracal domov z vojny. Vrátil sa ako mrzák. Uťali mu ruku, na tvári mal jazvu ako po údere bičom. Vojna tne do živého tela è živý bič. Vietor mu unášal prázdny rukáv.

Vystupujú tu symboly: bič, ruky stretené – chýbajú mužské ruky, lebo muži sú na vojne, pracujú len ženské ruky, ruky prosiace – za dekanom Mrvom prišli prosiť za zvon, aby ho neodniesli pretaviť na delá, on im radí, aby im ho dali, lebo zvon je len kus chladného kovu, oni majú srdcia, srdce kovu je chladné, ruky pomstiace – ruky dedinčanov, ktoré sa pomstia Áronovej krčme, vylúpia ju a vypália, lebo si mysleli, že on môže za všetko, sú to aj ruky Adama Hlavaja, ktorý chce pomstiť smrť svojej ženy, ruky, ktoré narazili na bodáky – Iľčíčkine ruky, ktorá prišla na policajnú stanicu, aby jej vrátili syna. Dej: z vojny sa vracia Ondrej Koreň, prvá ho stretne Iľčíčka, zistí, že je mrzák, ešte sa nestihne ani spamätať a jej synovi Štefanovi príde povolávací rozkaz, Štefanovi sa nechcelo ísť na vojnu, chcel utiecť s kamarátmi, matka sa oň bojí, preto ho posiela na vojnu. Iľčíčka bola pracovitá, Štefan neznášal na vojne nespravodlivosť a drezúru.

Preto zabil svojho veliteľa, ktorý prenasledoval vojakov (Panča –  zabil ho rýľom, keď kopali jamu – je to živelný protest). Autor často vyjadruje rôzne formy protestov. Vojna ťažko poznamenala aj osud Evy Hlavajovej, ktorej muža vzali na vojnu, chce ho vymôcť z vojny, sľubuje jej to notár Okolický, chodí za ním, zneužíva ju, čaká dieťa, Okolický nedostal jej muža z vojny, vedel o tom len Okolického poskok, ktorý mu bol zaviazaný za finančnú pomoc, jeho dom bol v dražbe. Evu Hlavajovú dedina odsudzuje, pochopenie nachádza u Mrvu, porodila chlapca, dekan Mrva nebol vtedy doma, keď mali chlapca krstiť, sľúbil jej, že to zariadi, ale kaplán nechcel dieťa krstiť, Eva sa v zúfalstve utopila, jej detí sa ujali ľudia z dediny, to malé zomrelo na chorobu, dedina sa kriticky pozerá na snúbenicu Ondreja Koreňa, ktorá ho teraz nechce, zabáva sa policajtmi a vojakmi.

Z vojny zbehol Adam Halavaj, skrýval sa u Evinho brata Turčíka, dozvedel sa o osude svojej ženy, ale nevedel, kto je príčinou. Kúrňava, ktorému Okolický sľúbil pomoc, vyzradil, kde sa skrýva Adam. Zavreli ho, potom mal výčitky svedomia a pomohol mu utiecť, povedal, kto zapríčinil Evinu smrť. Ľudia protestujú proti svojmu nešťastiu, neuvedomujú si, že príčinou nie je Áron, ale vojna, keď mu vyrabujú a podpália obchod. V závere diela doženie ľud Okolického na miest, kde zahynula Eva.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Milo Urban

Milo Urban

Milo Urban bol slovenský prozaik, prekladateľ a novinár, jeden z najvýznamnejších reprezentantov modernej slovenskej literatúry.



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu