Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: lienocka (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 18.05.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 562 slov
Počet zobrazení: 1 232
Tlačení: 110
Uložení: 135

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války

1.diel: Pani Mullerová prichádza za Švejkom so správou že zabili vojvodu Ferdinanda. Švejk zájde do hostinca u Kalicha, kde už sedí tajný Bretschneider a márne sa snažil nadviazať politický rozhovor s hostinským Palivcom. Hostinský si dáva pozor na každé slovo. A tak sa pán tajný musel uspokojiť s tou replikou na možnosť vzniku vojny, zato Švejk spolupracoval.

O chvíľu si tajný odvádzal Palivca za buričské reči o cisárovi a Švejka. Ocíta sa pred odbornou komisiou, ktorá sa skladá zo samých lekárov, ktorí majú potvrdiť alebo vyvrátiť úradne potvrdenie BLBA. O svojom vrodenom kretenizme ich presvedčil hlavne výkrikmi. A5 žije cisár František Josef I. Vyhodili ho z blázinca, hoci sa tam cítil veľmi dobre a ocitol sa opäť na policajnom komisárstve odkiaľ ho pustili domov. Dostáva povolávací lístok a odchádza na front.

Keď ho tlačila pani Mullerová na vozíku sprevádzal ho zástup nadšených divákov, dokonca o tom písali i noviny. Páni na obvodnej komisii nechceli veriť že trpí reumatizmom a tak sa ocitol medzi simulantmi. Mali vyskúšaný recept na každú nemoc. Hlad, klystír, lízanie chinínu..... Dostal sa do garzióny, kde si odpykávali vojaci trest a tu sa spoznal s Katzom. Raz sa rozplakal pri jeho kázni a tak si ho vzal ako svojho sluhu. Švejk sa o svojho pána staral, miništroval.

Hoci mu u neho bolo veľmi dobre musel zmeniť, lebo ho prehral v kartách s Lukášom. Švejk berie poctivo aj túto novú službu. Pán nadporučík má taký úspech u žien, že jedna ujde od svojho manžela a ubytuje sa u neho doma. Lukáš má veľkú záľubu v zvieratách a tak mu Švejk zoženie psa, aký samu páči ale je kradnutý a za trest pôjdu na ruský front, pretože to bol pes Lukášovho nadporučíka. 2.diel: Po omylnom zatiahnutí brzdy ho čakalo vyšetrovanie, pre ktoré nestihol vlak a tak sa vydal pešo, ale presne opačným smerom.

A tak ho malo miestne žandárstvo za ruského špióna. Nakoniec sa všetko vysvetlilo a Švejk sa vlakom dostal do Budějovíc. Musí si porušenie disciplíny odsedieť vo vojenskom väzení. Pluk sa sťahoval do Mostu nad Litavou, kde Švejk vyprovokoval medzinárodnú roztržku. Švejk preberá telegram o presune na front. 3.diel: Vojaci vyrážajú na front. V Budapešti sa dozvedeli, že taliansky kráľ sa pridal k mocnostiam a vypovedal vojnu Rakúsku. Vlak putuje smerom na Laborec cez hranice s Haličom. Švejk si kráti dlhé chvíle rozhovormi s Marekom, kt. väčšiu časť prežil v base.

Pán Lukáš dostal chuť na koňak a tak mu ju išiel kúpiť, ale stretol Duba a tak ju celu vypil aby nepoškvrnil meno Lukáša. Dub zakázal návštevy nevestincov. Pretože sa sám v takom jednom raz zabudol a išiel pre neho Švejk. Nevedia sa dohodnúť na správnom smere cesty ,a preto sa Švejk oddelí od skupiny a ide vlastnou cestou. Pri jazere vyplašil kúpajúceho sa ruského vojaka a je zatknutý maďarskou patrolou. 4.diel: Švejk sa ocitol v zajateckom tábore.

Bol jediný ktorý rozumel po nemecky. Hrozila mu poprava obesením ako vlastizradcovi. Nakoniec prišiel telegram, v ktorom oznamovali, že sa z 11. pochodovej roty stratil Švejk. Musel sa so svojimi vydať do Klimontowa. V ten deň práve dôstojníci zorganizovali zabíjačkové hody. Ku kompánií sa pridal aj nadporučík Dub. Posledné slová románu vyslovil poručík DUB: 
„ Patriotizmus, vernosť k povinnosti, sebaprekonavanie, to sú pravé zbrane vo vojne! Pripomínam si to práve dnes, keď naše vojská v nedávnej dobe prekročili hranice.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu