Jožko Púčik a jeho kariéra – Ivan Stodola

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: lienocka (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 18.05.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 340 slov
Počet zobrazení: 1 218
Tlačení: 107
Uložení: 114

Jožko Púčik a jeho kariéra – Ivan Stodola 

Jožko Púčik a jeho kariéra: Jožko je 35 ročný, veľmi dobromyselný a skromný človek. Pracuje ako pomocný úradník v spolku Humanitas, ktorý sa stará o ľudí v socialnej a duševnéj núdzi. Pracuje tu už skoro 12 mesiacov a onedlho má dostať sľúbenú definitívu, ktorú potrebuje, pretože okrem seba živý aj svoju sestru Pokornú a jej dve malé deti.

Spolu s Jožkom pracuje v spolku aj úradník Adam, sekretárka Vierka, nadriadený Rohatý a nemenovaná predsedníčka spolku. Práve na oslave 1. výročia spolku sa Jožko dohodne s Rohatým na tom, že Jožko zoberie na seba vinu za stratených 3000 korún ktoré zmizli z pokladne (tie si v skutočnosti vypožičial Rohatý) a Rohatý mu za to pomôže s viznaním citov ku slečne Vierke. Ale v ten istý deň zmizne za záhadných okolností 40 000 korún.

Hlavným podozrivým sa stane Jožko ktorý mal peniaze na starosti. Kvôli tomu ho zavrú aj do väzenia. On zo svojou dobromyseľnosťou dúfal že pravda víde najavo a čoskoro ho prepustia. Lenže postupne zisťuje že mu nikdo neverí, vrátane sudcu, právnika, jeho sestry a aj celej spoločnosti. Tým že si všetci mysleli že Jožko je zlodej a treba mu pomôcť, stal sa prípadom aj pre spolok Humanitas pre ktorý predtým pracoval. Jeho rodina mala z toho len samé výhody. Sestra Pokorná dostala prácu v trafike po ktorej túžila, jej deti išly na pobyt k moru. To že ho každý obviňoval ho napokon dohnalo ku tomu že sa priznal ku celému činu a kopu iných vecí ktoré ani nespáchal.

Počas pátrania napokon vyšlo najavo, že zmiznutých 40 000 korún nebolo nikdy ukradnutých a celý prípad bol iba nedorozumenie. Pani predsedníčka totiž pri predávaní peňazí vymenila obálku pričom obálku s peniazmi mala v taške a tú prázdnu dala Jožkovi do úschovy. Kedže vysvitlo že je nevinný, ale aj bez práce, dostal spolu s Vierkou miesto v konkurenčnom spolku Benevolencia, ktoreho predsedníčka bola pani Kačičková. „Jožko Púčik a jeho kariera” je hra písaná satirickou formou a poukazuje okrem iného aj na falošné a zlé chápanie humanizmu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.031 s.
Zavrieť reklamu