Kým kohút nezaspieva – Ivan Bukovčan

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: ursula (22)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 06.09.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 731 slov
Počet zobrazení: 1 946
Tlačení: 112
Uložení: 120

Kým kohút nezaspieva – Ivan Bukovčan

Lit. druh : dráma

Lit. žáner : divadelná hra, v 2dejstvách

Postavy:

Fanka – gymnazistka

Onderj – študent

Terezčák – bývalí horár

Babjaková – pôrodná babica

Dr. Šustek – zverolekár

Tulák

Tomko – učiteľ

Uhrík – holič

Pani Lelekárniková

Marika Mondoková – prostitútka

Fischl – obchodník s drevom

Miesto deja : malé mesto okupované cudzím vojskom

Čas : novembrová noc r. 1944 po potlačení Povstania

- názov hry je podľa časti evanjelia, kde sa hovorí ako Peter – skôr než zaspieval kohút – tri razy zaprel Krista.

- celou hrou sa tiahne biblický motív Judášovej zrady

Obsah

1.dejstvo – pred fischlovým domom niekto zabije nemeckého vojaka, ktorý bol osobným strážcom majora von Lucasa. Ten sa pomstí a použije starý zvyk za jedného desiatich. Dal zajať prvých 10, ktorí budú na ulici po 19-tej hodine. Prví sú chytení Ondrej a Fanka, ktorí sa vracali z parku. Starca Terezčáka chytia pred cintorínom, babicu keď sa vracala od rodičky, Šusteka, ktorý bol na návšteve u svojho švagra Ferdiša Gavoru, zajali aj tuláka, o ktorom nikto nič nevie. Do pivnice zajali aj holiča Uhríka, pani lekárnikovú, ktorá sa snažila zavolať svojmu mužovi z telefónnej búdky, učiteľa Tomka a Mariku, ktorá im povie o vražde vojaka. Začínajú tušiť o čo ide pochopia, že sú uväznení ako rukojemníci. Prostredníka medzi zajatcami a veliteľom robí Fischl. Vysvetlí im prečo sú zajatí. A ak sa vrah nájde do svitania sp prepustení, ak nie budú obesení.

2.dejstvo – Do pivnice im poslali chlieb a vedro vody. Fischl prišiel znovu a oznámil babici, že ak povie meno rodičky, ktorej bola pomáhať je voľná. Babica povie, že tá žena ešte nerodila. Tomko jej hovorí, že to je jedno hlavne, že tam bola. No i tak nechce prezradiť meno rodičky. Fischl ju upokojoval, že si chce len overiť či je to pravda, neskôr si domyslí, že klame , alebo niečo tají. Babica sa bráni, bola tam a pomáhala, ale aby nerodila. Fischl je ohromený, vyhnanie plodu je trestné a prísne zakázané. Babica hovorí, že to robila z dobrého srdca a z lásky. Rodičkou bola škaredá, rapavá a stará dievka Štefka. Ulakomil sa na ňu vdovec – železničiar. Jej mama si išla oči vyplakať. Babica im chcela pomôcť. Fischl jej oznámil, že nakoniec musí v pivnici ostať.

Nemecká ríša nezvykne odpúšťať svojim nepriateľom. Zabitý vojak bol opitý. Major zmenil svoje rozhodnutie. Ak sa do rána nenájde vinník, potrestaní bude jeden nie desiati. Fischl im povie, že deviati pôjdu domov, toho jedného majú vybrať oni sami. Chcú hodinu na rozmyslenie. Nikomu sa nechce zomrieť. Začnú sa odsudzovať. Ondrej sa prihlási, sám od seba, dobrovoľne. Tulák ho strhne zo schodov. Tulák je zato, aby majorov návrh odmietli, lebo deviati sa stanú vrahmi.

Je o päť minút tri. Uhrík je nedočkavý, hovorí že stačí povedať jedno meno hocijaké a budú zachránení. Začne sa hádať s tulákom. Tulák mu vraví, že každý Judáš sa raz obesí. Uhrík vytiahne britvu a sekne tuláka do krčnej tepny. Hovorí, že chcel všetkých zachrániť, nechcel...

Vtom starec, hovorí že kohút spieva, stalo sa, prv než kohút zaspieval, zaprel Uhrík v sebe človeka..

Prišiel Fischl, Tomko mu oznámil, že návrh odmietajú. Fischl im priniesol kľúč od pivnice. Až svitne ráno, jeden môže otvoriť dvere a odísť, potom musí utekať, bude zastrelení na úteku. Uhrík povie, že kľúč je zbytočný, lebo už ich je len 9. Fischl sa pýta, kto bol ten mŕtvy. Marika povie, že to bol skutočný chlap, a Uhrík je zbabelec, kričí naňho, že je Judášom.

Fischl povie, že ráno oznámi majorovi, že jeho podmienka bola splnená.

Uhrík sa bráni, že nechcel tuláka zabiť. Starec mu povie, že ten kľúč patrí jemu. Uhrík si zoberie kľúč a povie, aby doma odkázali že sa za neho netreba hanbiť a uteká hore schodmi. Skríkne naňho Tomko, Uhrík sa ich pýta či ich trápi svedomie, a že aspoň vedia že ho majú.

Z vonku sa ozve krátka dávka samopalu...

Pštrosí večierok - tragikomédia; výpoveď o morálnych kvalitách človeka a o tom, ako naňho

vplýva spoločenský vývoj. Zobrazil pomaturitné stretnutie bývalých spolužiakov a to mu poskytlo možnosť konfrontovať mladistvé ambície so skutočnosťou: mali možnosť pomôcť bývalému triednemu profesorovi, ktorý vďaka ich nerozvážnosti kedysi stratil zamestnanie a v 50-tych rokoch bol nespravodlivo obvinený a väznený; spomínajú na to, ako im kedysi vštepoval humanistické ideály, s ktorými neskôr išli do SNP. Z pohodlnosti, strachu o seba a o svoju rodinu mu nedokázali pomôcť, splniť jeho životný sen - cestu do Talianska. Radšej ho zapreli, zachovali sa ako pštrosy.

- zameriava sa na vzťah

jednotlivca a spoločnosti, morálnej zodpovednosti či viny za porušenie zásad humanity; ústrednou témou hier je problematika stroskotania ideálov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu