Jánošík v Rybníku – Andrej Chudoba

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 15.12.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 250 slov
Počet zobrazení: 1 218
Tlačení: 85
Uložení: 91

Jánošík v Rybníku – Andrej Chudoba

„čo dolina, milá iná ..."

Ani Jánošík nebol odchodnejší. V každej stolici vraj mal tri frajerky, iba v Tekovskej jednu, ale zato takú, akej nebolo páru. A skade bola?

Veru nebola z Čajkova, ani z Kosíh, ani z Kľačian, ale z mesta, kde slamu pália „za dedinou" — teda z Rybníka. Volala sa Uľka a mala také hamižné oči, že by boli porobili blízo i samému archanjelovi Gabrielovi. Okrem frajerky mal Jánošík v Rybníku i akúsi príbuznú a nazýval ju "totkou". Zakaždým, keď ju navštívil, priniesol jej šatku. Keď prišiel do Rybníka, obyčajne vraj pospíjal smotanu z mliečnikov, ale gazdiné sa naňho nehnevali, lebo ich zato dobre obdaroval. Iba jedna lakomá gazdiná mu dala namiesto smotany sadnuté mlieko. Jánošík aj jej dal dukát a povedal jej, že je toľko hoden ako jej smotana. Pravdaže — dukát bol skrz-naskrz falošný.

Jánošík bol aj na rybníckej svadbe. Vtedy, keď sa vydávala staršia sestra jeho frajerky. Tam vraj taký odzemok hajduchoval, že všetky taniere zo stien popadali a brežianski hrnčiari mali do roka čo robiť. Jánošík vraj mal takého mocného koňa, že keď v Rybníku zaerdžal, bolo ho počuť až v Tekove. Rozpráva sa, že rybníckemu dekanovi nakázal zadarmo sobášiť chudobných a že jeho valaška je zakopaná „na šesť šuchov" v zemi, ale zjaví sa len tomu, kto jej bude hoden. Levičania nemali strach z Jánošíka, lebo ich chránili cisárski vojaci. Preto sa Jánošík v Leviciach verejne neukázal. Iba raz navštívil levický jarmok, preoblečený za čilejkárskeho mládenca.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Andreja Chudoba – Slovenské povesti



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu