Pečenická kňahyňa – Andrej Chudoba

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 15.12.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 695 slov
Počet zobrazení: 956
Tlačení: 71
Uložení: 67

Pečenická kňahyňa – Andrej Chudoba

Pečenický kováč mi raz rozprával takúto príhodu: Bol som v tých časoch lepší chlap ako teraz a raz pred žatvou som sa vracal z jarmoku v Nemciach. Deň bol dlhý, ale kým som sa preštveral cez Tlstý vrch, stmilo sa tak, že som si ledva nos videl medzi očami. Cestu som poznal, ale zato som si hľadel pod nohy, aby som sa nesteperil do voľaktorého jarku. Potom mi prišlo ísť hore vrchom, pozriem sa nahor a vidím ohnivú žiaru nad stromami. Myklo ma, ani čo by strelil, ej reku, rata, dedina horí!

Rozbehol som sa hore horou, vybehnem na kopec a vidím, že horí voľakde na Hrádku. Bežím a vetrím, že zacítim dym, ale dymu nikde, iba žiara bola čoraz väčšia a väčšia. Naraz sa hora predo mnou roztvorila a na širokánskom pastvisku som uvidel veľkú vatru. Pozeral som sa na horu i do neba, ale raz som sa nevedel vyznať, kde som. Ale aj vatra bola akási čudná. Namiesto ohniska som videl čiernu jamu a z nej také plamene šľahali, ani čo by stodola horela. Pri ohni sedela žena v striebornom rubáši, taká plecnatá a urastená, že by jej nijaký chlap po plecia nedosiahol. Držala ruky nad plameňmi, ako keby si ich hriala. Keď ruky nadvihla, plamene šľahali do výšky, keď ruky spustila, zhasínali.

Mne bolo viac zima ako horúco a len som hľadel zahnúť kadeľahšie. Neurobil som však ani dva kroky, keď žena na mňa zavolala: — Čože sa schovávaš, biedny človeče? Od rána tu už čakám na teba. No, namojdušu, zleje, myslím si, lebo som si bol na čistom, s kým mám do činenia. Bola to staro-starodávna kňahyňa z pečenického hrádku, ktorá sa za trest túlala po horách a kládla ohne, ktoré veľa ľudí z cesty

zviedli a zahubili. Môj otec spomínali, ako jej raz okúvali koleso na kočiari. Mala vraj deväťdesiatdeväť kočiarov. Deväťdesiat drevených a deväť železných — v tých sa vraj najradšej prevážala.

Potom som si pohútal — keď ma čaká, iste ma na niečo potrebuje a hádam mi neublíži.

Pochlapil som sa, postavil som sa pred ňu a opýtal som sa jej:

  • A čo by ste vy, pani kňažná, odo mňa chceli? Kňahyňa zahnala oheň do zeme a takto hovorí:
  • Pôjdeš k pečenickému richtárovi a povieš mu, aby ťa do troch dní ku mne vystanovil do služby. Lebo inak veru celú dedinu obrátim na prach a
  • Nuž a dokedy že vám mám slúžiť, pani kňažná?
  • Rok a deň a ani hodinu

Nuž od takejto lehoty mi aj jazyk v ústach zamrzol, ale keď mi kňahyňa povedala, aby som sa bral, veru som nelenil a vychytil som sa, ani

čo by ma vlci hnali.

Doma som sa motal ako bez duše, ani fajka mi nechutila. Žena sa ma aj vypytovala, čo sa mi stalo, ale ja som sa vyhováral, že mám veľa roboty a neviem, čo by som skôr. Na druhý deň som už nevydržal, išiel som k richtárovi s odkazom od kňahyne.

Richtár mi vraví:

  • Čože tu robiť, pán majster! Radšej sa bez vás voľajako zaobídeme, akoby sme mali zblčať. Kňahyňu poznám, keď sa rozhnevá, nezná špásy, kade ide, tade za ňou horí. Len vy podstúpte tú bohumilú obeť — veď ten rok aj v pekle vydržíte.

„No, spánombohom," myslím si, „to bude nemelčica!"

  • Ale, pán richtár, — vravím, — a čo moja žena? Veď tú aj zráca uchytí, keď sa dozvie, komu sa zberám do služby.
  • Nič sa vy nebojte, majsterko, — prehovára ma richtár. — Povieme jej, že vás zavolala cisárska vrchnosť kone okúvať, že je to vojenské 

Jaj, ale ani tak sa to neobišlo bez litánií a lamentácií, ani čo by mi už šibenicu kresali.

Ale čo sa stalo potom, to by ste veru do smrti neuhádli.

V tú noc, keď som mal odísť, sa strhla taká búrka, že stromy vytrhávalo z koreňov a pečenické snopy plávali vari až do Budína. Okolo polnoci udrel do Hrádku taký hrom, že spálil celú horu. Keď sa tam potom ľudia zbehli, našli na pohorenisku ohromnú ženu, zhorenú na uhoľ.

Nik nevedel, kto by to mohol byť, iba my s richtárom sme vedeli, ale sme čušali.

Veru, ťažký kameň nám vtedy spadol zo srdca.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Andreja Chudoba – Slovenské povesti



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.031 s.
Zavrieť reklamu