Aga a jeho dar – Andrej Chudoba

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 15.12.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 638 slov
Počet zobrazení: 1 141
Tlačení: 73
Uložení: 76

Aga a jeho dar – Andrej Chudoba

Žemberovce vraj kedysi stáli na sihoti.

Dedinu z dvoch strán obtekali ramená Sikenice a okolo žemberovských humien rástla šarina vyše chlapa. Sarina pokrývala žemberovské chalupy, iba kaštieľ na vyvýšenej ostrohe bol pod šindľom. V lete a v zime bolo, ako bolo, ale na jar a v jeseni vytápali Žemberovčanov hučiace vody spod Sitna. Ohňa sa Žemberovčania báli, ale pred vodou — pred tou sa priam triasli. Modlili sa i zaklínali, ale čože si počneš, hriešny človeče, proti dravému živlu. A k tomu ešte ten Turek.

Plať desiatky a porcie nenásytnému pohanovi. Ak nedáš, nezaplatíš, vyrabujú ťa janičiari a na dôvažok ťa ešte aj voda vytopí. Nuž, biedni boli žemberovskí poddaní. Ani nemreli, ani neožívali. Ale tu sa stalo niečo, čo sa nikomu ani len neprisnilo. Raz sa zatúlal na žemberovskú sihoť akýsi bohatý turecký aga. Preklínal nebo i zem, ba tuším i samého Alaha, lebo toľko biedy a blata nevidel hádam v celom budínskom pašaliku.

Odrazu zadržal koňa, zastal, načúval ako oťapený. V záhrade pri krajnom domci okopávalo dievča konope a spievalo si. Ej, ale aké dievča! Driečne ako najkrajší stambulský minaret a biele ako slonovina na sultánskej šabli. Taká veru nebude ani v tureckom siedmom nebi.

Nie div, že sa Turek do nej naskutku spochabil. Pred chalupou sedel zhrbený starec. Turek naň zakričal. — Hej, starý — ďaurka tvoja mať — čia je to dcéra? Starec sa ešte viac zohol a odpovedal:

  • Moja vnučka, pane, ale je ešte mladá . . . nemá ani sedemnásť

a naša dedina má ferman od samého budínskeho pašu . . . Turek zavrčal.

  • Čo tliapeš, starý? Aký ferman? Starec vzhliadol spod vrásčitého čela.
  • Taký ferman, efendi, že naša dedina nemusí dávať dievčatá Turkom. Turek švihol bičom a skríkol:
  • Nebrechaj, ale otváraj bránu a vítaj hosťa. Lebo ak ma ty nepohostíš, prídem ja k tebe na hostinu i so svojimi janičiarmi.

Nuž, čože si mal neborák počať? Voviedol Turka do svetlice a zavolal dnu aj svoju vnučku. Najprv sa, pravdaže, zľakla, ale keď sa jej pohan vľúdne prihovoril, vrátila sa jej krv do tváre a rozkvitla tak krásne, že si Turek div oči nevyočil.

Potom zašiel za richtárom a naozaj — richtár mu ukázal turecké písmo- ferman a pod všelijakými hakmi-bakmi pasov podpis. Aga stiahol chvost a iba vrčal (s veľkými pánmi sa neradno za prsty ťahať), ale krásna ďaurka mu neschádzala z mysle vo dne ani v noci. Vracal sa po ňu každý týždeň a sľuboval starcovi i richtárovi hory-doly, len aby mu ju dali.

Ale tí boli tvrdí ako skala, čo zadržiavala vody na žemberovskej sihoti. Turek bol celý chorý, poriadne nespal, nejedol ani nepil, a napokon čo vám nevymyslel.

Jednu nedeľu pricválal k richtárovi a vyhlásil, že prerúbe sikenickú skalu

a naveky oslobodí Žemberovčanov od vody, ak mu dajú dievku, po ktorej mrie. Bolo to veru veľké slovo, sľub hodný viacej ako vrece zlata. Žemberovský richtár sprvu ani neveril, ale keď Turek prišiel aj s pisárom, začal mäknúť.

Koniec potopám, koniec diabolským prívalom? Neisto zahmkal, začal sa kolísať, popúšťať.

Ale kohože by nenalomila taká neslýchaná ponuka. Bola to opravdivá hodina spásy a richtár sa už videl ako vekovečitý Spasiteľ.

Zavolal si starca i jeho vnučku a vyložil im agov sľub. A tu sa stalo, čo nik nečakal.

Dievča sa samo ponúklo, aby zbavilo svojich aspoň jednej pliagy. Turek a richtár potom spísali písmo, že vo chvíli, keď Turci prebijú skalu a voda stečie k Dunaju, dievča sa stane agovou ženou.

Turci vraj rúbali skalu vyše päť rokov. Medzitým z dievčaťa vyrástla žena-krásavica, akej nebolo páru. Aga o nej povedal, že je taká krásna

„ako ten najbelší anatolský holub". Konečne nadišiel agov vytúžený deň.

Prúd zahučal, voda na sihoti opadla, volavky vyleteli zo šariny. Richtár s agom išli po ženu.

Našli ju doma na hlinenej dlážke. Ležala hore tvárou a v prsiach mala dýku — agov dar.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Andreja Chudoba – Slovenské povesti



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu