Múr - Jean Paul Sartre

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: dukato
Typ práce: Referát
Dátum: 25.03.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 459 slov
Počet zobrazení: 9 498
Tlačení: 723
Uložení: 594
Dej - začína sa tým, že do sály naženú väzňov a vypočúvajú ich. Trvá im to veľmi dlho. Na výsluch pri vezú aj Pabla, Toma a Juana, ktorí sú väznení v pivnici nemocnice, kde je veľmi zima. Počas výsluchu sa pýtajú na meno…Juan sa obhajoval, že nemá s politikou nič spoločné. Pabla sa opýtajú či ukrýval anarchistu Ramona Grisa, on to poprie. V skutočnosti toto nebol len výsluch, ale už súd. Privedú ich späť do cely a čakajú na svoje rozsudky. Všetci vedeli, že ich určite zastrelia. Najviac sa smrti bál Juan, Tom prejavoval svoj strach, že neustále rozprával. Večer do cely príde veliteľ, ktorý im oznámi, že sú všetci odsúdení na smrť. Celú noc tam s nimi mal byť lekár. Tom sa veľmi bál smrti, preto neustále rozprával, aby na smrť nemusel myslieť.

Juan sa psychicky zrútil, zosivel a úplne stratil životnú silu. Lekár im chcel pomôcť, ale oni to odmietali. Lebo bol príliš živý pre túto situáciu, totiž oni už boli duševne mŕtvi). Lekár si počas celej doby zapisoval do svojho zápisníka. Zrazu lekár vstal podišiel k Juanovi, lebo si myslel že má šok. Pablovi sa nepáčilo, že ich sleduje. Pabla už vôbec nič nezaujímalo, išiel k Tomovi, ktorý znovu rozhovoril, ale Pablo ho nepočúval. Juan chcel lekárovi ruku odhryznúť, vtedy spoznal, že tí traja už nie sú ľudské bytosti, ale upíry, ktorí z neho chcú vysať krv. Pomaly na nich doľahla únava, zaspali a Pablo asi tisíckrát prežil svoju popravu, keď sa prebral, lekár si ešte stále zapisoval. Lekár im navrhol, či nechcú niečo odkázať svojim blízkym, všetci to odmietli. Concha, Pablova milá, sa mu úplne hnusila, on sa hnusil sám sebe. Zrazu, z ničoho nič, im lekár ohlásil presný čas, všetci oveľa viac znervózneli. Na svitaní počuli prvé výstrely(popravy), onedlho odviedli Toma a Juana, Pabla nechali v cele samého, odviedli ho na poschodie, kde ho ešte raz vypočúvali. Navrhli mu nech vymení svoj život za život Ramona Grisa-nech im povie kde sa nachádza. Dali mu 15 minút na rozmyslenie, zvážil si, že Ramonov život je oveľa užitočnejší pre Španielsko ako jeho život a že si vystrelí z vojakov.

Povedal, že Ramon sa ukrýva na cintoríne, pričom Ramon býval u bratrancov. Lenže Pablo nemohol vedieť, že Ramon sa s nimi pohádal a šiel sa skryť na cintorín. Vojaci vyrazili na cintorín, Pablo čakal, že keď sa vrátia, hneď ho odvedú na popravisko za to, že ich oklamal. Lenže po návrate vojakov Pabla odvedú na dvor medzi ostatných väzňov, Pablo nechápe prečo. Na dvore sa stretáva s priateľmi, kt. mu hovoria, že Ramona zastrelili, lebo ho niekto udal, že bol na cintoríne(skrýval sa v márnici a strieľal na vojakov). Vtedy si Pablo ľahol a začal sa veľmi smiať.

- nepoznáme minulosť postáv
- pocit beznádeje, strachu, odpútanie od života

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu