Slovo lásky – Janko Jesenský

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: erikaaa (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 27.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 359 slov
Počet zobrazení: 880
Tlačení: 88
Uložení: 86

Slovo lásky – Janko Jesenský

Žáner: novela

Hl. postavy:

Čurín - hl. postava

Elena Zakaliková - Čurínova milá Zeim- statkár

Dunajčík- kamarát Čurína Šuvik- inžinier

Dej:

Čurín sedel pri akejsi apeláte, keď zrazu dostal list o zásnubách Eleny so statkárom Zeimom. Zaradoval sa, pretože ho zvesť nedojíma. Čurín vošiel do izby a zhodil na zem fotografiu svojej milej Eleny, na ktorú mal zlosť. Zhodil si z ruky i prsteň, ktorý sa odkotúľal pod posteľ. Vrátili sa mu všetky spomienky na milú. Vrátilo sa mu i to, ako ju načapal v izbe s iným. Uvažoval. Vtedy si povedal, že už nebude veriť žiadnej žene, ani dievčaťu. Pociťoval voči Elene hnev.

Kvôli jeho rozčúleniu vyhodil i svojho kamaráta, ktorý mu chcel poradiť. Až potom mu Čurín sľúbil, že si nič neurobí, podal mu ruku a kamarát odišiel. Čurín prial Elene zlé veci. Chcel potlačiť každú myšlienku a každý cit na ňu. Neodpísal ani na dva Elenine listy, v ktorých ho prosila o odpustenie. Zrazu sa začal trápiť. Chodil sa prechádzať ku jej domu. Fotku a prstienok zodvihol zo zeme. Zrazu ju uvidel nejasne v okne. Spomenul si na ich stretnutie, opisoval a predstavoval si jej krásu a to ako sa na ňu díval. Rozprával o láske veľmi krásnymi slovami. Vyznal lásku a svoje city. Elena sa začervenala.

Potom začal znázorňovať lásku na kúsku papiera. Hovoril, že keby bola so Šuvikom - inžinierom, žeby jej nevyznal lásku. Elena protestovala, že nie je so Šuvikom, ale s iným. Vytrhol sa z krásneho spomínania a vrátil sa do reality. Stále chodil pod ich okná a na listy neodpovedal. Raz ju zbadal v divadle, no nepozeral sa na ňu, len ju zahliadol. Chcel sa za ňou rozbehnúť, no nemal odvahu. Vonku videl párik zaľúbených. Snežilo. V tom si sadol za stôl. Zrazu niekto ohmatáva kľučku. Dúfal, že to bude Elena. A bola to naozaj ona.

Prosila ho o odpustenie a povedala mu, že ho miluje. Prišla k nemu a on cítil, že ho má stále rada. Prišla si po slovko lásky. Čurín ju chytil za ruku. Pýtal sa jej, či chce iba odpustenie. Ona odpovedala, že i jeho lásku. Stisli si ruky a Čurín jej obetoval svoju lásku.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu