Slovo lásky – Janko Jesenský

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: erikaaa (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 27.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 369 slov
Počet zobrazení: 2 393
Tlačení: 131
Uložení: 222

Slovo lásky – Janko Jesenský

Prostredie deja : Čurínova izba

Téma diela: novela zobrazuje konflikt čistej lásky medzi Čurínom a Elenou. Ich láska prekonáva rôzne prekážky.

Literárny druh: epika

Literárny útvar:

novela

Hlavná myšlienka: láska nepozná prekážky

Charakteristika postáv:

  • Hlavná postava: Čurín – miloval Elenu, rád fajčil a chodil do kasína
  • Vedľajšie postavy: Elena – milovala Čurína, rada hrala na klavíri.

Dunajčík – kamarát Čurína Šuvik – inžinier

Zeimom – statkár, ktorý sa mal oženiť s Elenou

Dej:

Poštár podal Čurinovi obálku v ktorej bolo oznámenie zásnub Eleny Zakalíkovej so statkárom Zeimom, a tak začal spomínať na staré časy, na ples, kde mu snúbenicu Elenu začal bozkávať nejaký mladík. Čurín vyšiel z izby a odišiel domov. Chcel vynadať Elene za to, čo mu spravila. Chodil po izbe ako zmyslov zbavený raz hore a raz dolu. Nadával na všetky ženy, ale hlavne na Elenu.

Rozbíjal nábytok, zahodil jej fotografiu do koša aj ich snubný prsteň. Spálil všetko, čo mu pripomínalo Elenu. O chvíľu za ním prišiel jeho najlepší kamarát Dunajčík. Čurín ale Dunajčíka nechcel počúvať, a tak ho vyhodil. Čurín neodpovedal ani na prvý, ani druhý list, v ktorých ho Elena prosila o odpustenie. Ale on sa tak veľmi trápil, že dokonca prestal chodiť do kasína a aj do krčmy. Vyložil zase fotografiu naspäť na stôl a veľmi ľutoval tie spálene listy.

Večer chodil na prechádzky vždy smerom k Eleninmu domu. Vždy sa pred jej domom otočil a šiel naspäť. Spomínal na ich prvé týždne zaľúbenosti, ako sedávali v salóne, kde Elena hrala na klavíri a on sedel na gauči a fajčil. Dlhé hodiny sa rozprávali o láske. Zrazu sa vytrhol zo svojich spomienok s Elenou a vrátil sa naspäť do reality. Stále chodieval pri ich dom a neodpovedal na listy. Vrátil sa domov. Sadol si k písaciemu stroju a začal písať. Zrazu počul, ako niekto otvára dvere. Tajne dúfal, že to bude Elena.

A naozaj tam stála. Sadla si na gauč a hovorila mu, ako ho stále miluje. Prišla bližšie a on pocítil, že ho neprestala mať rada. Potom sa jej spýtal, či chce len odpustenie a ona, že ja chcem takú lásku, akú sme mali predtým. Stisli si svoje ruky... a zrejme jej Čurín dal takú lásku ako predtým.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu