Utrpenie mladého Werthera – Johann Wolfgang Goethe

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: wanna (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 20.09.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 397 slov
Počet zobrazení: 1 330
Tlačení: 78
Uložení: 79

Utrpenie mladého Werthera – Johann Wolfgang Goethe 

Utrpenie mladého Werthera (1774)

útvar – sentimentálny román s autobiografickými prvkami napísaný formou listov;

– téma – nenaplnená láska dvoch mladých ľudí a neschopnosť dosiahnutia individuálneho šťastia v spoločnosti, ktorá sa riadi zaužívanými konvenciami;

– kompozícia – román sa skladá z 2 častí; dejová línia je slabá, prerušovaná úvahami, opismi prírody a prostredia; jednotlivé listy sú písané od mája do decembra v r. 1771;

– postavy – Werther, Lotta (Charlotte Buffová), Albert, Wilhelm;

– dej – odohráva sa v priebehu niekoľkých mesiacov; Werther píše svojmu priateľovi Wilhelmovi listy; Werther odchádza do Wahleimu, aby zabudol na stratu priateľky. Je očarený prírodou i ľuďmi. Sesternica ho zoznámi s Lottou. Werther sa do nej zaľúbi aj napriek tomu, že sa dozvie že Lotta je zasnúbená s Albertom. Zoznámi sa aj s Albertom. Vidí, že je to dobrý človek, ale začne na neho žiarliť. Keď to už nemôže vydržať, odchádza naspäť do mesta a začne pracovať u vyslanca ako tajomník. Poznáva prázdny a pokrytecký život šľachty plný klebiet a intríg. Nemôže však na Lottu zabudnúť, preto sa vracia späť na vidiek. Každý deň navštevuje Lottu a Alberta, ktorí sa medzitým zobrali a jeho návštevy začínajú byť okoliu a Albertovi nápadné. Albert požiada Lottu, aby Werther obmedzil návštevy u nej. Werther naposledy navštívi Lottu na Vianoce, keď Albert nie je doma. Chce sa s ňou zblížiť, no ona odmieta. Werther si nakoniec požičia od Alberta pištoľ a zastrelí sa. Lotta a Albert psychicky trpia.

Charakteristika postáv:

Werther – autobiografická postava. Mladý, vzdelaný muž zo strednej šľachty. Veľmi citlivý, má rád prírodu a jednoduchých ľudí, neznáša prázdnotu šľachtických salónov ktoré nevyznávajú rovnosť medzi ľuďmi. Neznáša tiež chladné malomeštianstvo, ktoré je založené na kalkulovaní. Nešťastne sa zaľúbi, proti jeho láske stojí celá spoločnosť ktorá sa riadi konvenciami a vymedzuje vzťahy medzi ľuďmi. Spoločnosť ho nechápe a preto je osamelý. Umiera, aby Lotte nezavadzal v živote a aj preto, lebo zistí, že ona nemôže byť nikdy jeho. Je tu základný rozpor medzi tým, čo si Werther vysníval a skutočnosťou. Jeho smrť vyznieva ako protest proti vtedajšiemu zriadeniu.

Lotta – krásna mladá dievčina. Priateľská, súcitná. Po smrti matky žije s otcom a ôsmimi súrodencami. Je schopná vášne, no musí ju kvôli okoliu potláčať. Má v úcte Alberta, má ho aj rada a nechce ho sklamať. Je poslušnou ženou. Werther jej je veľmi blízky, no lásku mu nemôže opätovať. Po smrti Werthera veľmi trpí.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu