R. U. R. – Karel Čapek

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: gamcak47 (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 13.12.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 414 slov
Počet zobrazení: 1 247
Tlačení: 89
Uložení: 156

R. U. R. – Karel Čapek

Medzivojnová literatúra – Česko

Literárny druh: dráma

Bibliografické údaje:

Dielo som čítal v plnom znení na internetovej stránke Literární Doupě (ld.johanesville.net).

V knižnej forme 102 strán.

Chronotyp: na ostrove v budúcnosti

Hlavné postavy: Harry Domin (riaditeľ R. U. R.), Helena Gloryová (prezidentova dcéra), Alquist (staviteľ), inžinier Fabry, dr. Gall, dr. Hallemeier (pracovníci R. U. R.), Nána (slúžka), Primus a Helena (roboti)

Citáty: „Je to veliký pokrok rodit strojem. Je to pohodlnější a rychlejší. Každé zrychlení je pokrok, slečno. Příroda neměla ponětí o moderním tempu práce. Celé dětství je technicky vzato holý nesmysl. Prostě ztracený čas. Neudržitelné mrhání časem, slečno Gloryová.“

„Jdi, Adame. Jdi, Evo; budeš mu ženou. Bud jí mužem, Prime.“

Môj názor: Nadčasové dielo poukazujúce na časté nesprávne zaobchádzanie s technickými vynálezmi, zaujalo ma najmä autorovo vizionárstvo a prepracovaná predstava o fungovaní robotov.

Dej (podľa dejstiev):

Predohra: Helena Gloryová prichádza do továrne R. U. R. za riaditeľom Dominom. Ten je ňou očarený, rozpráva jej o histórii a spôsobe výroby robotov. Keď prídu ostatní piati ľudskí zamestnanci továrne (Helenou tiež očarení), ona ich pokladá za robotov a prezentuje sa ako ochranyňa ich práv v mene Ligy humanity. Harry Domin ju žiada o ruku.

1: Odohráva sa 10 rokov po predohre, v Heleninej izbe. Dozvedáme sa, že vo svete sú už roboti veľmi rozšírení a spôsobujú nemalé problémy – napríklad vojnu na Balkáne; dokonca v Havre zakladajú svoju prvú organizáciu. Domin a ostatní pracovníci Helenu upokojujú, hovoria jej, že je všetko v poriadku a obdarúvajú ju k desiatemu výročiu jej príchodu na ostrov. Ona však koná na vlastnú päsť, presviedča doktora Galla aby sa pokúsil robotom implementovať schopnosť citu a spaľuje Rossumov rukopis výroby hmoty života potrebnej pre vznik nových robotov.

2: Potom, čo robotom prišla od ich ústredia výzva na zlikvidovanie ľudstva, sú Helena, Domin a ostatní muži obkľúčený v dome, pretože nestihli utiecť na pristavenú loď Ultimus. Uvedomujúc si blížiacu sa smrť, hľadajú vinníka nesprávneho vývoja situácie. Po výpadku elektriny roboti vstupujú do domu a zabíjajú všetkých okrem staviteľa Alqista, ktorý ako jediný človek ešte pracoval rukami (upokojovalo ho to).

3: Keď roboti zistili, že rukopis obsahujúci recept ich výroby bol zničený, žiadajú od Alqista jeho rekonštrukciu (do 20 rokov totiž vyhynú). Ten, uvedomujúc si potrebu zachovania keď už nie ľudskej, tak aspoň robotej rasy, snaží sa pokusmi prísť na spôsob ich výroby – neúspešne. Jedného dňa si všimne dvoch robotov Prima a Helenu, ktorí sa pri vzájomnom rozhovore smejú. Odhaľuje v nich lásku, nakoľko jeden sa chce obetovať za druhého, keď ich chce pitvať. Posiela ich preto do sveta, symbolicky ako Adama a Evu, aby zachovali pokolenie.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Povinné čítanie – stredné školy a gymnázia (Obsahy diel)



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu