Bílá nemoc – Karel Čapek

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: gamcak47 (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 13.12.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 424 slov
Počet zobrazení: 908
Tlačení: 85
Uložení: 78

Bílá nemoc – Karel Čapek

Medzivojnová literatúra – Česko

Literárny druh: dráma

Bibliografické údaje:

Dielo som čítal v plnom znení na internetovej stránke Městská knihovna v Praze (mlp.cz).

V knižnej forme 92 strán.

Chronotyp: koniec 30. rokov, miesto deja symbolizuje Nemecko

Hlavné postavy: doktor Galén, Maršal, dvorní rada Sigelius, rodina, barón Krüg

Citáty: „Raději nechám celý svět pojít na malomocenství, než bych tady strpěl… na jediný

okamžik… váš pacifistický mor!“

„Copak jsme dali nadarmo tolik miliard na zbrojení? Věčný mír! Vždyť je to přímo zločin!“

„Slyšíte je? Jak jásají – Konečně jsem z nich udělal národ! (Hmatá si pod kabátem.) Zvláštní… Je to studené jako mramor. Jako bych to už nebyl já –„

Môj názor: Dielo veľmi trefne poukazuje na hrozbu fašizmu, predovšetkým ma zaujal pohľad do obyčajnej rodiny (otec, matka, syn, dcéra), kde autor odkrýva dôvody presadenia sa dikratúry v medzivojnovom Nemecku. Imponovala mi tiež postava doktora Galéna, ktorý šiel neochvejne za svojím cieľom – tragikomickým ukončením jeho snahy autor zrejme vyjadruje svoju obavu, že snaha o zachovanie mieru má nepatrnú nádej na úspech.

Dej (podľa dejstiev):

1: Za dvorným radom Sigeliusom prichádza doktor Galén, žiak zakladateľa Sigeliovej kliniky, a žiada o možnosť testovať svoj liek proti zhubnej, dovtedy neliečiteľnej „bielej chorobe“, ktorá sužuje ľudí nad 50 rokov po celom svete. Jeho metóda sa javí ako účinná a na liečených pacientov sa prichádzajú pozerať papaláši i novinári, pred ktorými doktor Galén vyhlási, že liek pustí do obehu len vtedy, keď všetci svetoví vladári uzavrú večný mier a zlikvidujú svoje útočné zbrane.

V obyčajnej rodine Dcéra a Syn uvažujú, že existencia bielej choroby je pre nich vlastne výhodná, pretože mladí (ktorých choroba neohrozuje) tak získavajú viac životného priestoru.

2: Otec je za chorobu tiež vďačný, pretože vďaka nej bol povýšený na účtovníka v zbrojárskom podnika baróna Krüga. Keď odhalí, že Matka je chorobou tiež nakazená, žiada doktora Galéna o jej vyliečenie. Ten je však ochotný liečiť len chudobných pacientov, ktorí nemajú možnosť svojim vplyvom tlačiť na uzavretie mieru.

Doktor Galén rovnako odmieta liečiť aj baróna Krüga, ktorý nechce zastaviť výrobu zbraní vo svojom podniku. Presvedčiť sa ho pokúša i samotný Maršal (alúzia na Hitlera), no doktor by sa radšej dal zatknúť. Telefón však oznámi, že barón sa už zastrelil.

3: Silnejúce protivojnové nálady vo svete i v Maršalovej krajine ho vedú k urýchlenému rozpútaniu vojny. Hovoriac pred nadšeným davom na sebe odhalí bielu škvrnu znamenajúcu vypuknutie zhubnej choroby. Doktor Galén naďalej trvá na svojej požiadavke mieru, až napokon po presviedčaní od mladého Krügera Maršal privolí. Cestou do maršalovho sídla prechádza doktor Galén rozvášneným vojnovo naladeným davom a nanešťastie prejaví svoje protivojnové názory. Vtedy ho dav zabije a lieky nájdené v jeho príručnej taške rozšliape.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Povinné čítanie – stredné školy a gymnázia (Obsahy diel)



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu