Tri gaštanové kone – Margita Figuli

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: gamcak47 (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 13.12.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 366 slov
Počet zobrazení: 2 018
Tlačení: 91
Uložení: 81

Tri gaštanové kone – Margita Figuli

Medzivojnová próza – Slovensko

Literárny žáner: psychologická novela / román – lyrizovaná próza

Bibliografické údaje:

vydanie: Tatran, Bratislava 1984

počet strán: 170

Poloha deja v časopriestore: severoslovenský vidiek, dedina Leštiny

Hlavné postavy:

Peter (rozprávač), Magdaléna Maliariková, Jano Zápotočný, Jožko Greguš, Maliarička, Maliarik, fúzkatý mladík, krčmár

Citáty: „Hoci ma to stálo mnoho utrpenia, hoci som musel prejsť horami prekážok, som rád, že som vytrval a nezradil v sebe človeka. Môžbyť preto, že som sa nespreneveril ani jednej z dobrých ľudských vlastností, odmenil ma život po zásluhe dobrým....“

Môj názor: Príjemné rozprávkové čítanie, vierohodne zobrazené myšlienkové pochody hlavnej postavy a rozprávača príbehu Petra. Od vrcholného diela slovenskej lyrizovanej prózy som však možno očakával trochu sofistikovanejšiu zápletku.

Zhrnutie deja:

Peter je čestný mladík vracajúci sa do rodnej dediny, kde žije jeho dávna známosť z detstva Magdaléna, dobré a citlivé dievča. Natrafí pritom na dvoch jazdcov: Jána Zápotočného, najbohatšieho, no i najnegatívnejšieho gazdu v Leštinách, a Jožka Greguša, svojho kamaráta. Pašujú kone z Poľska a sú preto prenasledovaní žandármi.

V jeho pláne požiadať Magdalénu o ruku sa objavuje problém, keď sa dozvedá o rovnakom úmysle zo strany Zápotočného. I tak sa však s ňou stretáva a snaží sa vyzistiť, či jeho city opätuje. Pred tajným stretnutím ale Magdaléna padne pod koňa a z obavy o jej zdravie ju Peter zanesie jej matke, bohatstvuchtivej Maliaričke. Tam o ruku dievčiny požiada Zápotočný.

Petra presvedčia, aby v dedine ostal na pálenie svätojánskych ohňov, kde sa opäť stretáva s Magdalénou a podarí sa mu ukryť s ňou osamote v horách. Tam jej sľúbi, že keď postaví príbytok, príde si po ňu na troch gaštanových koňoch do troch rokov. Rozhovor však vypočuje Zápotočný a ako sa ukáže, po Petrovom odchode Magdalénu znásilní a jej otehotnením ju prinúti vziať si ho.

Po dvoch rokoch, keď Peter s ujcovou pomocou postavil dom na mieste zhoreného rodičovského domu, prichádza za Magdalénou. Dozvedá sa, že je už vydatá, no i že jej manželstvo nie je šťastné. Pri konfrontácii so Zápotočným Magdalénu musí opäť zachraňovať spod konských kopýt. Napriek tomu ona vážne ochorie a dostane sa jej i posledného pomazania.

Po čase sa však akoby zázrakom uzdraví, no manžel ju trápi opäť – musí držať koňa, ktorému vypaľuje nápis „tulák“. Vtedy prichádza Peter a je svedkom toho, ako oslepený kôň zabíja Zápotočného. Dielo končí šťastne, odchodom Petra s Magdalénou na troch gaštanových koňoch. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Povinné čítanie – stredné školy a gymnázia (Obsahy diel)



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu