Skon Paľa Ročku – Božena Slančíková Timrava

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: gamcak47 (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 13.12.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 384 slov
Počet zobrazení: 1 137
Tlačení: 71
Uložení: 69

Skon Paľa Ročku – Božena Slančíková Timrava

Realizmus – Slovensko

Literárny žáner: poviedka

Bibliografické údaje:

Knihu som čítal na okopírovanom materiále kolujúcom v triede.

Počet strán: 25

Poloha v časopriestore: slovenský vidiek po 1. svetovej vojne

Hlavné postavy:

  • Paľo Ročko: gazda v strednom veku, chudobnejšieho pôvodu
  • Zuza Ročková: Paľova žena z bohatšej rodiny
  • Mara Ročková: Paľova matka, nebola najlepšou matkou

Citáty: „Zobrali sa potom, a čo je z toho? Láska pri biede sa minula a oni stoja proti sebe ako nepriatelia...“

„Oddýchne si už teraz, a potom... potom zas na strašnú muku, kde sa mu ukáže v poslednej hodine mŕtvy otec. No Paľo sa viac nezobudil – toho tretieho kríža bol sprostený...“

Môj názor:

Imponovala mi snaha hlavného hrdinu dosiahnuť odpustenia od každého, ktorému za života ublížil. Na pozadí zaostalého života na vidieku je zobrazené milosrdenstvo, ktorého sú ľudia napriek všetkému ešte schopní.

Dej:

Dielo sa začína konštatovaním, že Paľo ochorel. Zuza ho kvôli jeho nechuti do práce upodozrieva, že je len lenivý. On na protest ide tĺcť kubíky, nevládze však a pri tom omdlie. Po niekoľkých dňoch ho Zuza opäť ženie do práce, muž ale už tuší svoju smrť. Mátajú ho sny a výčitky svedomia o farárovi, ktorého v minulosti podviedol a navyše ho žiadal vyhnať z dediny.

Žiada si preto polievky z fary, ktorú sa ale Zuze nedarí získať. Keď konečne príde, dostane sa mu aj odpustenia od pána farára a jeho ženy. Kňaz mu poskytol aj povoz do nemocnice, kde lekári odporučili operáciu. Paľo však o nej zatiaľ nechce ani počuť.

Začínajú sa mu vynárať ďaľšie spomienky, tentoraz na svojich rodičov. Otec bol pijan, matka sa príliš nestarala. Keď prišla pozrieť Paľov hotový dom, na ktorého stavbe sa predtým odmietla podieľať, bola synom vyhodená predo dvere na zem.

Vtedy naňho uvalila kliatbu, ktorá – ako sa zdá – sa teraz napĺňa. Paľovi sa žiada matkinho odpustenia, posiela po ňu teda Zuzu. Po niekoľkých neúspešných pokusoch s poslami ide za ňou osobne, Mara jej prosby ale nechá nevyslyšané. Až na naliehanie niekoľkých dedinčaniek sa v nej niečo zlomí a uvedomí si, že pri synovej výchove tiež nebola bez chyby.

Vtedy sa okamžite schytí a ponáhľa sa do Paľovho domu. Nájde ho ešte živého a neverbálne si navzájom odpustia. Spokojný syn si už len žiada k sebe svoju manželku a malého synčeka, potom odchádza na večný odpočinok. Mal by sa mu vraj ešte ukázať mŕtvy otec, s ktorým tiež nemal vyriešené vzťahy, no toto mu bolo odpustené.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Povinné čítanie – stredné školy a gymnázia (Obsahy diel)



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu