Detektívi z Vraždy v Slopnej

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: gamcak47 (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 14.12.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 539 slov
Počet zobrazení: 1 029
Tlačení: 81
Uložení: 80

Detektívi z Vraždy v Slopnej

V najnovšom románe slovenskej spisovateľky Daniely Kapitáňovej sa elitná skupina detektívov z celého sveta stretáva v slovenskej Slopnej za účelom objasniť neobjasniteľný prípad vraždy...

Philip Marlowe

je súkromné očko, ktoré vystupuje v románoch Raymonda Chandlera (po prvý raz v románe Hluboký spánek). Philipa Marlowa charakterizujú trefné poznámky, premýšľavosť a rozjímanie. Má rád šachy a poéziu.

Derrick

spolu so svojím asistenom Herrym Kleinom 24 rokov riešili mníchovské zločiny v známom nemeckom televíznom seriáli. Všetkých 281 epizód bolo napísaných Herbertom Reineckerom.

Derrick je mojím najobľúbenejším krimiseriálom najmä vďaka peknému vykresleniu postáv a zvyčajnej absencii akčných elementov ako sú násilné zábery na začiatku pri spáchaní zločinu a záverečná naháňačka a prestrelka na konci.

Steve Carella

pochádza z románov Eda McBaina o detektívkoch z 87. obvodu fiktívneho mesta Isola, v ktorom zločin striehne za každým rohom. Brutálne vraždy, znásilnenia a lúpeže sú na dennom poriadku. Mnohým z ich páchateľov ale už odzvonilo, pretože Steve Carella a jeho družina svojou vytrvalou a systematickou prácou, niekedy i za prispenia šťastnej zhody okolností, kriminálnikov dolapia.

Nero Wolfe

žije v New Yorku a pôsobí ako súkromný detektív. Kvôli svojej nadmernej obezite opúšťa svoj dom iba zriedkavo, keď je to nevyhnutné. Pre Nera Wolfa je typická jeho averzia voči cestovaniu, rozprávaniu o svojej minulosti, hudbe a ďaľším. Vyriešenie prípadu obvykle pozostáva z vyhodnotenia faktov, ktoré mu sprostredkuje jeho pomocník a zapisovateľ všetkých príbehov Archie.

Dempsey & Makepeace

sú hlavnými postavami 30-epizódového britského televízneho kriminálneho seriálu stanice ITV. Makepeace je elegantnou dcérou lorda, zatiaľ čo Dempsey je drsný policajt z ulice, ktorý do Londýna prišiel po odhalení korupcie na vysokých miestach v New Yorku. Napriek počiatočnému odstupu vytvoria skvelý tím a ich vzájomný vzťah je zdrojom viacerých vtipných scén.

Miss Marple

je po Herculovi Poirotovi jednoznačne najznámejším detektívom, ktorého stvorila anglická kráľovná zločinu Agatha Christie. Jej hlavnými zbraňami pri vyšetrovaní sú nielen neuveriteľná bystrosť, logické myslenie a schopnosť dedukcie, ale aj nenapádnosť a z nej prameniaca schopnosť „votrieť“ sa do akéhokoľvek prostredia, napríklad aj takého, v ktorom je ďalší zločin na spadnutie...

Maigret

pochádza z pera belgického po francúzsky píšuceho spisovateľa Georga Simenona. Maigret je policajný detektív s fajkou, ktorý pri riešení prípadov používa nielen systematické metódy, ale často aj intuíciu. O Maigretovi bolo napísaných viac ako 100 príbehov počas 40 rokov. Niekoľko pokusov o sfilmovanie spôsobilo, že v roli vyšetrovateľa sa vystriedalo pomerne veľa hercov.

Mulder & Scully

sú hlavnými predstaviteľmi amerického populárneho sci-fi seriálu Akty X, ktorého počet epizód presahuje dvestovku. Obaja sa pokúšajú prísť na koreň nevyriešených odložených prípadov FBI, označených X. Fox Mulder verí v UFO a myslí si, že vláda robí všetko preto, aby skryla ich existenciu pred verejnosťou. Dana Scully naopak verí vo veci, ktoré sú dokázateľné exaktnou vedou.

Major Zeman

vystupuje ako hlavná postava v českom seriáli Třicet případů majora Zemana, ktorý natočila Československá televízia ako propagandu komunistickému štátnemu zriadeniu.

Každá časť seriálu opisuje rok činnosti Majora Zemana, ktorý sa tak postupne vypracuje z nováčika v polícii až na náčelníka kriminálky v Prahe. Hlavnú úlohu hral Vladimír Brabec.

Hercule Poirot

patrí medzi detektívov, ktorých hlavnými prednosťami nie sú fyzické, ale skôr mentálne schopnosti (v tomto prípade môžeme dokonca povedať, že prvé menované sú úplne potlačené). Poirot je malý belgický fúzatý mužíček, plne si vedomý svojich skvelých šedých buniek mozgových a tým pádom je i mierne namyslený.

Hercule Poirot aj s vedľajšími postavami – pomocníkom kapitánom Haistingsom, hlavným inšpektorom Scotland Yardu Jappom a prípadne sekretárkou slečnou Lemon sa objavili v mnohých filmových i televíznych prevedeniach. Hercule Poirota si najčastejšie zahral David Suchet, no v Smrti na Níle zažiaril Peter Ustinov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu