Bitúnok č. 5 – Kurt Vonnegut

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: gamcak47 (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 14.12.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 494 slov
Počet zobrazení: 843
Tlačení: 71
Uložení: 63

Bitúnok č. 5 – Kurt Vonnegut

Kurt Vonnegut bol americký spisovateľ a známy humanista. Narodil sa do pôvodom nemeckej rodiny, ktorá sa do Ameriky prisťahovala o päť generácií skôr. Svoj spisovateľský talent začal prejavovať už v mladosti, keď spolupracoval na vydávaní stredoškolských i vysokoškolských študentských novín.

Počas štúdia chémie na Cornellovej univerzite vstúpil do armády a v roku 1944 sa ocitol na západnom fronte druhej svetovej vojny. Jeho jednotka, nachádzajúca sa ďaleko za nepriateľskými pozíciami, stratila spojenie so svojou základňou a bola odhalená a zajatá Nemcami. Vonnegut a jeho spolubojovníci boli prevezení do Drážďan, ktorých bombardovania a zničenia sa následne stali priamymi svedkami. Táto životná skúsenosť ho primäla k napísaniu svojho najznámejšieho románu Bitúnok č. 5.

Ústredný príbeh Bitúnku č. 5 je v prvej kapitole rámcovaný autorským rozprávaním, v ktorom Vonnegut objasňuje etapy svojho života a pohnútky, ktoré ho viedli k napísaniu tohto románu. Medzi inými spomína návštevu u svojho spolubojovníka z vojny Bernarda V. O’Haru, s ktorého pomocou si chcel osviežiť spomienky na Drážďanskú masakru za účelom napísania knihy o nej. Vonnegut vtedy sľubuje O’Harovej manželke, že dielo nazve Detská križiacka výprava (skutočný podtitul) a rozhodne nebude propagovať vojnu (čoho sa ona obávala).

Počúvajte: Billy Pilgrim sa odpútal od času.” – tak sa začína rozprávanie o tragikomickej postave Billyho Pilgrima, ktorý prežíva okamihy svojho života v náhodnom poradí. Dokonalú schopnosť vnímať svet štvorrozmerne majú obyvatelia vzdialenej planéty menom Tralfamadore, ktorí Billyho unesú a spolu s sherečkou Montanou Wildhackovou vystavia vo svojej zoologickej záhrade. Tam sa Billymu zapáči tralfamadorské vnímanie času, podľa ktorého všetky okamihy existujú zároveň a je len ľudskou slabosťou nutnosť prežívať ich jeden po druhom. Tralfamadorčania, poznajúc budúcnosť – čas i spôsob zničenia vesmíru pri jednom z ich experimentov, sa vo svojich mysliach oddávajú len prežívaniu príjemných okamihov a ostatné jednoducho ignorujú.

Príbeh knihy sleduje etapy Billyho života v poradí, v akom ich on práve prežíva. Zábery z nemeckého zajatia, v ktorých samotný autor vystupuje ako vedľajšia postava, sa tak striedajú s jeho povojnovým životom, kedy pracuje ako úspešný optik vo vlastnej ordinácií, má manželku Valenciu a dve deti. Jeho žena sa však zadusí v aute a Billy, po návrate z planéty Tralfamadore, pokúša sa ľudstvo informovať o „pravej“ podstate času, kvôli čomu začína byť považovaný za blázna. Vykreslená je i jeho zdanlivá „smrť“, no Billy neumiera, pretože naďalej existuje v okamihoch svojho života.

Pasáže z vojny sledujú Billyho potuľujúceho sa za nepriateľskými líniami, jeho následné zajatie, pobyt v zajateckom tábore. Z neho je spolu s ďaľšími Američanmi deportovaný do Drážďan, kde majú slúžiť ako pracovná sila. Ubytovaní sú v Bitúnku č. 5, ktorý im počas ničivého bombardovania poslúži ako kryt a ako jedni z mála prežijú nálety. Príbeh končí absurdným vyvrcholením, v ktorom je po smrti tisícok civilistov skúsený americký vojak Edgar Derby odsúdený a zastrelený popravnou čatou za údajnú krádež čajníka.

Základnou myšlienkou románu je poukázanie na potrebu používania slobodnej vôle a nepoddávania sa osudu – Billy a Tralfamadorčania poznajúci budúcnosť sa tým pádom nesnažia o jej zlepšenie, predídenie budúcim katastrofám (akou bolo napríklad bombardovanie Drážďan). Na posilnenie vnímania absurdnosti ich postoja k životu autor všetky zobrazené úmrtia v príbehu, ktorých nebolo málo, satiricky komentuje slovami „Tak to chodí.“.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu