Rimanka – Alberto Moravia

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: erikaaa (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 11.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 542 slov
Počet zobrazení: 1 155
Tlačení: 75
Uložení: 74

Rimanka – Alberto Moravia

Časť 1

Adriana žije so svojom mamou v skromnom dome železničiara. Jej otec zomrel. Jej mama nie je zmierená so životom akým žije, dáva A najavo, že je to jej vinou, pretože bola neželané dieťa a že keby sa nenarodila, tak by mohla žiť aj lepšie. A je veľmi pekná, čo si jej mama uvedomuje a chce čerpať z jej krásy. Zavedie ju k maliarovi a tam A sa vyzlieka a maľuje ju nahá.

Zo začiatku sa hanbí, ale časom jej to príde normálne. Maľujú ju viacerí maliari a jeden sa stáva aj jej dobrým kamarátom, dôverníkom. Nepáči sa mu zaobchádzanie jej mamy s ňou. Raz ju zavedie k riaditeľovi, lebo chce, aby sa stala tanečnicou.

Keď ju však nepríjme, lebo je tučná a nevie tancovať, tak urobí jej mama škandál a hodí po ňom látky, z kt. mu mala šiť košele. A je celý čas skromná, tichá, poslušná, okrem práce modelky pomáha aj jej mame – šičke. Raz ju na zastávke zavolá jeden mladík Gino a navrhne jej,, že ju zvezie do práce. Rozprávajú sa a on jej dáva najavo jeho nesúhlas voči prácu, kt. vykonáva a tvrdí, že jej mama ju nemá rada. Odvtedy ju vozí do ateliéru každé ráno a raz si dajú pusu a sa zasnúbia.

A povie mame o zasnúbení, ale ona o tom nechce ani počuť, keď zisťuje, že je to len obyčajný šofér. A ho raz dovedie potajomky domov a zoznamuje ho s mamou, kt. nevybuchla ako čakala. Idú sa najesť do reštaurácie, kde si ju G získava peknými rečami a chválami na dom, kde pracuje. No ona aj tak neskôr urobí scénu a vynadá mu do niktošov. G zavolá A do domu jeho pánov, ked tam nikto nie je. Ona si je vedomá, že to nie je len preto, aby si šli pozrieť doma. No už len keď tam idú sa začína cítiť zle, šaty, kt. má na sebe, na kt. bola tak pyšná sa zrazu hanbí. Keď jej G ukazuje šaty jej pani tak naňho skričí, že obaja vedia prečo tam prišla tak nech už idú do jeho izby.

Celý čas, na každom schode sa bozkávajú a v izbe sa oddajú jeden druhému a potom zaspia. A príde neskoro domov, kde ju čaká mama a ju dobije, potom ju ťahá k doktorovi, aby zistila, či spolu spali, lebo A zapiera. Hoci sa nakoniec aj priznala aj tak to chce mať potvrdené od lekára. keď zistí, že je to pravda, tak je spokojná, pretože je presvedčená o tom, že si ju už G nevezme.

A sa v ateliéri skamaráti s Giselou, ktorú chce predstaviť G, stretnú sa, ale nepadnú si jeden druhému do očí. Gise tvrdí, že si ju nikdy nevezme, že je to vidno na tom ako sa strojene vyjadruje a G jej zakáže sa s ňou stretávať. Ak sa s ňou ešte raz stretne, tak sa nevezmú, ale hneď bude medzi nimi koniec. A sa potajomky stretáva s G.

Ona aj s jej snúbencom ju podpichujú, že jej nnič nekupuje a preto jej raz chce z ľútosti R kúpiť kabelku, ale Gis sa proti tomu ohradí. Na druhý deň si ju kúpi A sama a povie, že jej kúpil G. A si zariaďuje izbu, lebo tam by sa mali s G nasťahovať, mama jej dáva peniaze, hoci neverí, že sa raz vezmú, ale hovorí, že veci, ktoré si kúpi sa jej zídu. G jej tiež prispeje, ale strašne nízkou sumou.

Raz zavolá Gisela A či nepôjdu spolu na výlet a ona súhlasí. Kde sa zoznámi aj s Astaritom, bohatým mužom, kt. má už o ňu dlho záujem. Gis sedí v predu s Riccardom a A s A vzadu. celý čas sa na ňu uprene díval. keď prišli na vidiek išli najprv do reštaurácie sa najesť, kde pod stolom ju chytil za ruku As. A sa najprv bránila no potom povedala, že to nie je nič zlé.

Neskôr išli do pohostinstva, kde bola pri ich stole izba na „oddýchnutie“. Všetci sa spolu opili a začali provokovať. G s R mali stále poznámky na Ad až nakoniec ju až dotlačila G do izby kde sa s As spolu vyspali. Potom boli obaja ticho. Videla na ňom smútok, lebo mu bolo ľúto, že ona mu neopätovala lásku ako ju on dal jej. Keď šli naspäť jej vtisol v aute do rúk peniaze a ona ich prijala, najprv váhala, ale nakoniec ich vzala. Mame ani G o tom nepovedala.

A sa stále snažil s ňou spojiť,, ale ona nechcela. Sledoval ju, prišiel k nej domov a rozprával sa s jej mamou, čo sa jej nepáčilo. Dokonca aj jej mamu podplatil. Raz ju cez Gis. zavolal k sebe, lebo jej potreboval niečo súrne povedať o nej. Rozhodla sa ísť teda za ním. Pracoval na ministerstve vnútra. Bola prekvapená z jeho správania sa, chladného, no ked ostali spolu sami, zasa ju bozkával a bol by pre ňu urobil všetko čo sa len dalo. Nakoniec jej ukázal dokument, podľa kt. bol G už dávno ženatý a mal dokonca aj dieťa.

Keď sa to dozvedela tak bez slova odišla. Rozhodla sa, že začne iný život. S G si dala schôdzku až o 10 dní a dala sa na nemravnú cestu. Gi ju zoznámila s jedným pánom Giacintim. Strávili spolu večer a potom šli do izby. Po sexe jej zaplatil sumou na akú ju ohodnotil a odišiel. Jej mamu našla ráno v slzách. Plakala, že už nechce žiť.

Hoci predtým ju sama na niečo podobné nahovárala, keď k tomu došlo tak jej to bolo ľúto. No keď videla, že sa môže stále o ňu starať tak sa s tým ako tak zmierila a na tú tému sa nikdy nerozprávali. (mama jej chystala jedenie a stále pri nej, kým sa nenajedla... nosila jej kávu do postele...) Stretávala sa s ním každý večer až kým neodišiel. Bol otravný a stále hovoril o sebe. Keď sa stretla s Ginom tak chcela ísť sa milovať do spálne jeho panej.

On najprv nechcel, ale presvedčila ho. Po milovaní mu povedala, že vie o tom, že je ženatý a má dieťa. S kľudom odišla do vane a umývala sa. Dal jej župan ona sa utrela a kým on vypúšťal vaňu ona ukradla pudrenku jeho pani. Rozhodla sa, že sa bude stretávať aj naďalej s G, lebo ho stále ľúbila, ale už nie tak často. Asi po týždni prišiel k nej a hovoril o pudrenke, ona mu s pokojom povedala, že ju zobrala, lebo sa jej páčila a aj sa priznala k práci, kt. robí.

Ostal prekvapený, pudrenku zobral a vrátil. Ona povedala, že to z nej urobil on. Stretávala sa aj naďalej s ním a aj s inými chlapmi, kt. si našla večer v meste. Stretávala sa aj s As., kt. sa jej nemohol nikdy nabažiť. Peniaze čo dostávala vracala pomaly mame do schránky, kde mala odložené pre A peniaze, kt. jej dala. Mama aj napriek tomu, že si to všimla bola ticho. Keď sa A venovala svojej novej práci, tak už nemusela mama toľko robiť a strašne pribrala.

Časť 2

Gis a A niekedy chodievali po večeroch spolu a spolu balili chlapov. Raz im zastavilo auto, kde sedel Giancarlo a študen Giacomo. Zo začiatku bol Giancarlo na nich hrubý a urážal ich, no Giacomo ho ukľudnil. Išli spolu k A, kde sa najprv na jej posteli oddali hrátka G s G a A s Giacomo sa išli prejsť. Pozreli si vilku, kt. túžila mať ako dieťa, pozerali sa, či tam ešte niekto býva.

Keď sa vrátili tak Giancarlo už na aute odišiel, tak Giacomo šiel do izby k A, no však už nemal chuť na sex s ňou tak jej dal iba peniaze. Ona ponížená, urazená, sa ho snažila zviesť, ale keď videla, že to nemá žiadnu cenu ho vyhnala, hoci skúsila ešte poslednú vec, kt. aj tak sa jej nevydarila. Zaľúbila sa do Giacoma a rozhodla sa, že skončí s tou prácou, kt. robila. Keď to povedala mame, bola z toho smutná, lebo si uvedomovala, že bude musieť zasa začať robiť a nebudú mať peniaze presne ako predtým. Večer pozvala A mamu na prechádzku.

V jednom z výkladov sa zapáčila jej mame šatka a ona jej ju ukradla. Neskôr išli spolu na Vermut, kde A zbalila jedného chlapa a rozhodla sa, že neskončí s tou prácou. Nechala mame peniaze a odišla s ním domov. Stretávala sa naďalej aj s Astaritom. Gino si s ňou dohodol schôdzku v jednom bare aj s jeho kamarátom Sonzogno. S bol dosť agresívny, ale G tvrdil, že je taký stále. Keď odišiel z baru S tak G dávala A peniaze za púdrenku, kt. údajne predal S. Ona peniaze odmietla. Povedal jej aj ako zhodil vinu na jednu slúžku, kt. nemá v láske a že to zariadil aj tak, že jej dal doláre z panej izby do kufra, aby vina padla na ňu, že je vo väzení, kde ju bijú. Tie slová vyvolali v A ľútosť.

Vynadala mu do podliakov a odišla preč. On šiel za ňou, objímal ju, stískal ju, ale ona sa bránila. Všimla si, že S je na druhej strane ulice a zakričala naňho. On prišiel k nej a G udrel, až spadol na zem. Potom odišiel spolu s A a išli k nej domov. A mala z neho strach, udrel ju 2x na posteli, milovali sa spolu a on sa jej potom priznal ku vražde zlatníka.

Toho, kt. mal predať pudrenku, ale chcel za ňu nízku sumu, tak ho zabil a zobral si peniaze, na koniec mu ešte kopol do hlavy. Keď odchádzal chcel jej zaplatiť, ale ona nechcela, tak jej dal iba pudrenku. Ona sa rozhodla, že to nemôže takto nechať a dohodla si stretnutie s A. Ešte však predtým išla navštíviť Gise., kt. sa presťahovala a nebývala už tam kde predtým, ale bývala v novom byte, kt. jej kúpil Giancarlo.

A bola z neho unesená, veľmi sa jej páčil. Znova ju nahovárala, že keby sa len slovkom o byte zmienila pred A tak by jej ho kúpil no ona to však nechcela. Keď odchádzala od G tak je povedala, že ked bude Giancarlo odcestovaný, že môže zobrať aj dvoch ďalších kamarátov a prísť k nej, že sa to nemusí dozvedieť. A ešte chcela, aby odkázala Giacomovi, že sa môže hocikedy u nej zastaviť.

Gissela si žila naozaj dobre, mala aj slúžku, pribrala bolo vidno na nej, že je spokojná, že aj pravidelne spáva. Keď A prišla domov už ju tam čakal Astarita, išla s ním do izby a vyrozprávala mu príbeh o pudrenke a nevinnej žene,, ale G nespomenula povedala iba sluha. On jej navrhol, aby dala pudrenku duchovnému, že on nebude nič môcť povedať, lebo je viazaný spovedným tajomstvom. Mali sa potom s A milovať, ale prišiel k nej Giacomo, tak ho rýchlo vyhodila so slovami, že tete je zle a musia ju odviesť do nemocnice.

A odišiel a Ad. išla za Giacomom (Minom - zdrobnenina jeho mena) On povedal, že ju prišiel iba tak pozrieť keď išiel okolo. Išli spolu do hostinca, no on jej zrazu povedal, že nemá peniaze. Jej to nevadilo a povedala, že zaplatí ona. Keď už boli a objednala jedlo dala mu peniaze, no on jej ich vrátil a povedal,, že on peniaze má a že ju iba skúšal. Najedli sa a išiel k nej, kde sa mu ona priznala o krádeži pudrenky, ale že ju chce vrátiť naspäť a aj o krádeži šatky.

On jej povedal, že balík, kt. jej chce nechať nie je nič kradnuté, ale je to namierené proti politike čoho sa ona zľakla, ale rozhodla sa, že si ho nechá u seba. Keď bola na spovedi a zo všetkého sa vyspovedala a porozprávala aj o S a keď dávala pudrenku kňazovi, zistila, že to nie je ten kňaz, kt. si myslela, že tam je a bála sa, že ju zavrú. Išla k Minovi a povedala mu, že sa chce s ním rozlúčiť a vyrozprávala mu všetko o spovedi, on ju uistil, že je to spovedné tajomstvo a že sa nič nestane. Milovali sa na podlahe v podnájme kde býval. Prišli jeho kamaráti, ale A ich vyhodila a M potom povedal pani, že bude s nimi večerať jeho snúbenica.

A už pri večeri videla, že to nebol dobrý nápad, lebo ňou opovrhovali a necítila sa o nič lepšie keď počula ironickú reč M. Po večer išla dommov a stretávali sa každý deň, ale nemilovali sa, lebo M uprednostňoval čistotu. Čítal jej rôzne knihy, kde ju chcel vychovávať, no ona mu nikdy nerozumela, len ho počúvala, lebo sa jej páčilo ako číta. Vedela, že on ju nebude nikdy milovať ako ona jeho, ale dúfala, že sa to časom zmení. Bol u nej aj Ast., kt. jej povedal, že pudrenku kňaz vrátil a že slúžka je prepustená na slobodu.

Veľmi sa radovala a rozhodla sa, že sa s ním bude stretávať a bude naňho milá, aby keď bude mať problémy M mu vedel pomôcť. M. raz chcel A zapojiť do jeho protipolitických aktivít, všetko porozprávať. Mal prísť na ďalší deň, ale neprišiel. Prišiel až o 2 dni celý zmätený a hovoril, že nič nevie a ničomu nechápe. Ona si to vyložila tak, že každý človek má niekedy také dni. Keďže milovala M tak už nechcela nikoho iného, lebo to brala ako neveru. M a A sa stretávali každý deň a raz keď išli v električke, tak stretli Son., kt. chcel ísť s A tak povedala M, že má spoločnosť a on odišiel.

A so S išli k nej do bytu, no ona vyšla z izby pod zámienkou, že ide mame povedať, že nech návštevu čo má k nej prísť nepustí. No ona v skutočnosti povedala mame, že nech na ďalší deň zavolá Gissele alebo Zelinde. Odišla z bytu a išla k M no jeho pani povedala, že ho zatkli. Ona utekala rýchlo na komisariát kde však nič nezistila a nemohla sa dovolať A, tak išla k Zelinde. Ráno išla hneď za A, aby prepustili M no vysvitlo, že policajti išli aj k nej, kde Son., kt. napadol policajta. Nechcela o ňom povedať nič a tvárila sa, že ho nepozná. Poprosila A, aby sa postaral, aby prepustili M. Po prepustení M sa rozhodol, že sa k nej nasťahuje. On sa nemohol zmieriť s tým, že bol zradca a preto stále pil.

A zistila, že je tehotná so S, ale povedala M, že je tehotná s ním. A sa rozhodla, že požiada As o láskavosť, aby vymazal záznamy o M výpovedi, no keď prišiel a zistil, že A je tehotná a nechce s ním nič mať, tak sa nahneval, povedal, že žiadne záznamy neboli, preklial deň kedy ju stretol aj to, že sa narodil a odišiel no ešte predtým ako k nej prišiel on prišiel S, lebo si myslel, že ho udala a kričal po nej. Hneď na to prišiel As a dal mu pár zaúch a vyhodil ho z izby.

Keď už spala A s M si uvedomila, že S bude chcieť ísť zabiť As tak išli rýchlo taxíkom k jeho domu, no on už bol mŕtvy, zhodil ho zo schodov a S utekal po strechách no ho tiež zastretlili. M jej v dave ušiel a po pár dňoch jej prišiel od neho list, kde jej vyznáva lásku k nej a hovorí, že sa chce zabiť, že jeho rodičia sa postarajú o ich dieťa. Beží na políciu, kde ešte o ničom nevedia. Ide do kostola, kde sa modlí a hovorí, že sa už nenechá milovať žiadnym mužom a ani M.

Zjaví sa jej panna Mária, kt. nežne kýva ako keby jej hovorila, že jej modlitbu nevypočuje. Ide večer na komisariát, kde jej ukazujú fotku chlapíka, kt. sa zastrelil v hoteli a ona spoznáva M. Príde domov a hodí sa do náručia svojej matky. Všetko jej vyrozpráva. rozmýšľa nad sebou a svojím dieťaťom. Že je to dieťa vraha a prostitútky, dúfa, že nebude mať nič po jeho otcovi.

Navštívia ju aj kamaráti M, kt. tiež dostali list tomasso a tullio. Iba Tom. je ľúto, že zomrel, hovoria o zrade, ale A im vynadá a hovorí, že iba M by niečo stratil, lebo on bol z významnej bohatej rodiny pričom oni nie. Na konci sa zamýšľa, že už nebude robiť prostitútku, ale začne znova šiť a spolieha sa,, že na výchovu jej dieťaťa jej budú pomáhať M rodičia,, ak to bude chlapec, tak to bude giacomo a ak dievča tak Letizia, lebo chcela, aby na rozdiel od nej mala život veselý a šťastný a bola si istá, že M rodina im pomôže.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu