Zvieracia farma – George Orwell

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: erikaaa (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 11.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 824 slov
Počet zobrazení: 1 529
Tlačení: 73
Uložení: 77

Zvieracia farma – George Orwell

Pán Jones vlastnil pánsku farmu. V poslednej dobe aj dosť pil a zanedbával starostlivosť o zvieratá čo sa zvieratám nepáčilo a rozhodli sa, že sa vzbúria. Najmúdrejšie prasa Major predpovedal, že príde revolúcia a ľudia už im nebudú vládnuť. Naučil aj zvieratá pieseň zvery Anglicka, ktorú si spievali vždy nedeľu pri vztyčovaní vlajky. Jedného dňa sa postavili J. a vyhnali ho z farmy aj s jeho chlapmi preč. Jeho žena ušla zadným vchodom. M. neskôr zomrel. a o farmu sa začali starať S. a N., ktorí však mali rozdielne predstavy o vládnutí na farme.

N a S mali predslov a dali si základných 7 pravidiel, ktoré mali napísané na stene. Napoleon a Snehuliak vedeli čítať a písať. Každú nedeľu sa zvieratá stretávali a diskutovali. S M. boli vždy problémy. Našli jej cukor pod senom a stužky, raz ušla a našli ju ako bola zapriahnutá v koči, holuby im povedali, že vyzerala šťastná. Holubov mali ako poslov, oni mali šíriť nepriateľstvo k ľudskej rase. Všetky zvieratá boli dobré, dokonca aj tie, kt. sú divé. Zvieratá sa sami starali o seba na farme, starali sa o pôdu dokonca lepšie ako ľudia. J sa chcel zmocniť opäť farmy preto tam prišiel aj spolu s mužmi a napadli ju, ale zvieratá sa dokázali ubrániť a vyhnali ich. Zomrela iba jedna ovca, ktorú úctivo pochovali.

S chcel postaviť mlyn, ale N nechcel. Preto sa zvieratá rozdelili na dva tábory. Jeden čo súhlasil so S o výstavbe mlynu a práci len 3 pracovné dni v týždni ked bude postavený, že sa ním bude vyrábať elektrina, bude svetlo, teplo v stajňach, a ďalší boli s N o viac jedla. N bol za to, aby sa staralo viac o mládež a S zakladal rôzne spolky, ktoré sa neuchytili okrem stretávania sa v nedeľu. S robil plány mlynu podľa kníh, ktoré našiel u pána J a kreslil ich v stodole na zemi. N tam prišiel sa pozrieť a ošťal mu ich. Raz keď mal S príhovor, tak ho napadli psy, kt. trénoval N a on ušiel. Potom sa ujal vlády N.

Po pár dňoch povedal, že sa mlyn stavať bude, všetci boli z toho prekvapení, ale Kvičiak im to vysvetlil, že N nebol proti výstavbe, že on sa iba bránil lebo S mu ukradol nápad. Keď stavali mlyn tak pracovali aj v nedeľu poobede, zrušili sa nedeľné stretnutia a spievanie piesne. Iba ovce hovorili dlho 4 nohy dobré, 2 nohy zlé, čo bola skrátená verzia 7 pravidiel, ktoré sa nevedeli zvieratá naučiť podobne ako abecedu. Na výstavbe mlynu najviac pracoval Boxer, kt. sa dával o trištvrte hodinu skôr budiť, aby mohol pracovať ešte skôr. Hovoril, že všetko čo hovorí N je pravda. V noci počuli strašný výbuch a keď prišli k mlynu tak zistili, že už nestojí, ale že je spadnutý. N povedal, že za tým všetkým je S a že ho treba zabiť a dal aj odmeny za to kto ho zabije a kto ho dostane živého.

Zvieratá chceli postaviť mlyn znova tak postavili dva krát hrubšie múry a viac pracovali, čím nestíhali prácu na poliach. Po niekoľkých dňoch sa pár prasiat priznalo k spolupráci so snehuliakom a psy ich zabili a postupne aj všetkých, ktorí boli s ním v kontakte. Všetko zlé čo sa stalo na farme sa naňho zvalilo. Mlyn nakoniec úspešne dokončili a chceli doňho kúpiť prístroj, kt. by získali predajom dreva na dvore ako im odporučil ich právnik Whymper susedovi Frederickovi, hoci predtým ho mal predal Pilkingtovi. Po predaji dreva zistil, že peniaze, kt. zaň dostal sú falošné. Po niekoľkých dňoch F napadol farmu, ale zvieratá sa dokázali mu postaviť až po tom čo im zvalili mlyn. Zomrelo pár zvierat, ale svoju farmu si udržali. Boxer mal pár brokov, ale zvládol to.

Zvieratá začali stavať mlyn od znovu a sa im to aj podarilo. No na farme sa toho veľa zmenilo. N začal meniť základné pravidlá, K potajomky ich chodil dopisovať a ostatných prehováral, že také boli vždy len oni si to nepamätajú. ďatelinke(kobyle) sa to však nepozdávalo. Zvieratá cez zimu hladovali, nemali čo jesť a začali obchodovať s ľudmi čo už sa ako prvé nepáčilo zvieratám. Kontakt bol cez právnika W. Nakoniec to prasatá sa stali nadradenejšími, nechodili ani medzi ostatné zvieratá často, N chodil s ochrankou.

Našli alkohol v dome a sa zvieratá opili, na ďalší deň si N myslel, že umiera. No po pár dňoch sa dal opäť dokopy. Začali pestovať chmeľ a vyrábať pivo. Zvieratá mali určené veky kedy pôjdu do dôchodku, ale v praxi to tak vôbec nebolo. Boxer raz spadol a potreboval liečbu a N ho predal na bitúnok, kde zaňho dostal peniaze a kúpil si whisky a sa prasatá znova opili. Všetky pravidlá zmazali a dali iba jedno, všetky zvieratá sú si rovné no niektoré sú si rovnejšie. Nakoniec to skončilo tak, že zvieratá začali chodiť po dvoch ako ľudia, farmári prišli sa na farmu pozrieť. Chválili ich, že dobre robia na tej farme, že tak zdierajú zvieratá najviac v celom okolí a že im dávajú tak málo jedla. Pili spolu a hrali karty. Zvieratá ich sledovali z okna. N zrušil zvieraciu farmu a opäť ju premenoval na pánsku farmu, zrušil, aby ho zvieratá oslovovali súdruh. Nakoniec sa pohádali medzi sebou a zvieratá si vtedy uvedomovali čo im nešlo do hlavy. Prasatá a ľudia už boli k nerozoznaniu. vystriedalo sa veľa politík, ako bola demokracia, diktatúra a vraj republika zvieratá charakter.

Mojžiš bol havran, benjamín osol, ktorý neveril, že sa niečo zlepší ak budú iba zvieratá

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu