Adam Šangala - Ladislav Nádaši-Jégé

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: kajuska
Typ práce: Referát
Dátum: 24.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 768 slov
Počet zobrazení: 46 763
Tlačení: 2 013
Uložení: 1 933

Adam Šangala - Ladislav Nádaši-Jégé 

Literárny druh: epika

Literárny žáner: historický román s prvkami naturalizmu

Čas a miesto deja: 17.storočie na Orave v Kozinskej, Trnava, hrad Praskovských

Téma: obraz života šľachty a chudobného poddanstva, kritika poddanstva ( nevzdelanosť, ľahostajnosť ) a panstva ( surovosť, lakomosť ) Svojim obsahom stvárňuje a kruto opisuje vtedajšie pomery, ale i nezhody medzi cirkvou evanjelickou i katolíckou.

Postavy: 

Adam Šangala –  24-ročný vysoký a urastený mladík, celý život bol utečencom, pretože spravodlivosť ho prenasledovala za to, že sa postavil proti nespravodlivosti, nie je postava historická postava, ale skutočný hornooravský človek so svojim túžbami, myšlienkami a najmä úprimnou dušou. Jeho skutky dokazujú, že je to človek, ktorý je i viackrát lepší ako šľachta.

Žil pohnutým životom, príčinou jeho nešťastia boli jeho páni, ktorí sa s ľuďmi zahrávali. „Adam bol vrtký, silný mladík, naučil sa škriabať po skalách, že by bol i na holý, nevakovaný múr vyšiel; sekerou, valaškou vedel znamenite narábať; z otcovej hákovnice, z ktorej bol zázrak vystreliť, aby strelca nedokaličilo, výborne vedel strieľať; v bitke, v pasovaní, v behu sa mu máloktorý vrstovník vyrovnal; v gazdovských prácach bol doma...“

Samuel Konôpka – evanjelický farár na hrade Praskovských,život ako taký, mu nenaplnil cieľ a hlavne cirkev, preto sa jej napokon tiež vzdáva, hoci kvôli nej stratil životnú lásku – Kláru. Ako 20-ročný ušiel s teológmi do Nemecka a stal sa protestantským kňazom. Osud cirkvi ho bolel.

V protestantizme videl silný prvok oslobodenia ľudského ducha. Boli to pre protestantov ťažké časy. Mal dobré srdce a často si on sám odtrhol od úst, aby mali iní.

Peter Pavol Praskovský – starý pán, majiteľ Beckovského zámku a mnohých iných panstiev

Barbora Rozvadecká z Rozvadíc – manželka pána Praskovského

Ondrej Praskovský – syn pána Praskovského grófka Brigita – manželka Ondreja Praskovského

pani Klára – krásna, milá, ľudská, príjemná a dobrosrdečná žena pána Rovnianského

Adam Šangala – obsah diela  

Dej: Adam pásol statok a cestou domov stretol priateľa Pavla Ondruliaka. Od neho sa dozvedel, že v meste obesili jeho otca, lebo pytliačil. Adam s matkou sa vybrali do mesta, aby si odviezli mŕtvolu. Slúžnodvorský ju chcel nechať na výstrahu druhým ľuďom, ale nakoniec si otca dôstojne pochovali. Adam sa rozhodol, že pôjde do sveta. Cestou videl ako jeden pán bije nevinného sedliaka a plačúce dievča. Priskočil im na pomoc. Pána zbil a ušiel.

Nevedel, kto to bol, a tak to nebral vážne. Keď prišiel do Žiliny, na jarmoku počul bubeníka, ako vyhlasuje na neho žalobu. Tak sa dozvedel, že človek, ktorého zbil, bol gróf Markoč. Zveril sa tým strážmajstrovi a dal sa zverbovať za vojaka. Strážmajster Sekera poslal Adama do Beckovského zámku.

Cestou pomohol ľuďom z Trnavy chytiť koňa. Medzi Trnavčanmi sa mu zapáčila Betka Pohánková. Po príchode na Beckovský zámok ho prijal veľkopán Peter Pavel Praskovský, ktorému povedal, že zbil grófa Markoča. Praskovský ho chcel potrestať, ale zastala sa ho grófka Barbora Praskovská. Na dvore spoznal evanjelického farára Samuela Konôpku.

Starý Praskovský mal syna Ondreja. Jeho žena Brigita čakala dieťa. Raz Adam pomáhal skladať prádlo a niesol batoh s bielizňou. Práve vtedy panstvo večeralo a Adamova postava s batohom vyzerala ako mátoha. Brigita sa naľakala, omdlela a predčasne porodila mŕtve dieťa. Adama dali uväzniť.

Z väzenia mu pomohol Konôpka, ktorý ušiel s ním. Ondrej ho išiel hľadať a padal do rúk zbojníkov. Adam s Konôpkom počuli krik a išli ho vyslobodiť. Vzali Ondreja a išli do kaštieľa Rovnianského. Privítala ich pani Klára s mužom.

Po zotavení Ondreja poslali na hrad Praskovských posla so zvesťou o Ondrejovi. Ondrejova žena sa vydala na cestu. Medzitým Klára a Konôpka duševne trpeli. Konôpka mal Kláru rád, ale nechcel jej to dať najavo. Klára tiež cítila knemu lásku, ale nechcela podvádzať manžela. Preto sa jeden druhému vyhýbali. Brigita po príchode dala chytiť Konôpku a Adama, ktorí však ušli do Trnavy, kde bývala aj Betka Pohánková. Adamovi sa už dávno páčila, preto sa dal k Pohánkovcom najať za pisára.

V tom čase Praskovský prestupuje v Trnave ku katolíkom, kvôli peniazom. Jeho úlohou je však odstrániť istého kalvínskeho kňaza z Trnavy. Do týchto vysokých kruhoch intríg sa zapletie i Konôpka, ktorého odvážajú do Praskovského hradu. Adam sa to dozvedel a vyslobodil ho. Konôpka odišiel za Klárou, no namiesto nej našiel len náhrobný kameň. Adam sa s Betkou oženil. Betka sa zdôverila svojej priateľke, ako Adam vyslobodil Konôpku. O tri dni to vedela celá Trnava. Adama odsúdili na smrť sťatím hlavy na trnavskom námestí.

Idea 

Bojovať za dobro a spravodlivosť a postaviť sa proti nespravodlivosti sa oplatí vždy, aj za cenu života. Spolupráca evanjelika i katolíka. Ak bude na svete toľko zla a krutej vlády, život každého človeka sa bude podobať Adamovmu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu