Vzkriesenie - Lev Nikolajevič Tolstoj

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: kajuska
Typ práce: Referát
Dátum: 10.10.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 180 slov
Počet zobrazení: 7 715
Tlačení: 611
Uložení: 672
- sociálno-psychologický román, je rozdelený na 3 časti
- téma: zločin-trest-katarzia, mravné obrodenie, duchovné vzkriesenie,
  kritika súdnictva, cirkvi, všetkých spoločenských vrstiev, podmienkach vo väzniciach
- autor vyslovil presvedčenie, že privilegovaná vrstva ,,má ísť medzi ľud, vedomá si svojej viny voči nemu.“
- dej sa odohráva v Rusku v roku 1899, je inšpirovaný skutočnými udalosťami
- v diele vystupuje mnoho postáv, sú charakterizované špecifickými vonkajšími a vnútornými znakmi, ústredné postavy sú: knieža Dimitrij Ivanovič Nechľudov a bývalá prostitútka, trestanka Jekaterina (Kaťuša) Maslovová (ich charaktery sa postupne vyvíjajú a menia)
 
- dej:

1.  časť
V celom Rusku sa práve prebúdza jar. Deti sa tešia, dospelí ju nevnímajú. Vo väznici je bývalá prostitútka Jekaterina Maslovová ktorú práve odvádzajú na súd. Kaťuša bola nemanželské dieťa čeľadnice. Mohla skončiť ako odhodené, nemilované dieťa, no dve ženy, u ktorých čeľadnica pracovala, sa nad dieťatkom zmilovali a nechali si ho. Kaťušu dobre vychovali, robila im v dome chyžnú. Z Kaťuše vyrástla pekná dievčina s čiernymi, trochu škúliacimi očami. Mala veľa pytačov, no odmietala ich. Kaťuša bola čistá a dobrá. Keď mala 17 rokov, prišiel ku tetuškám ich synovec, bohaté knieža, Dimitrij Ivanovič Nechľudov. Zamilovali sa do seba. Kaťuša ho milovala čistou láskou, no Nechľudov, hoc aj on z počiatku ľúbil Kaťušu nežnou, nesebeckou láskou, ju zviedol. Na druhý deň jej dal 100 rubľov a odišiel do vojny. Kaťuša zostala sama, opustená a tehotná. Nato ju tetušky vyhodili z domu. Snažila si nájsť prácu, no márne. Keď si niečo našla, po chvíli ju vyhodili alebo odišla sama lebo ju obťažovali muži. Dieťa jej krátko po pôrode zomrelo. Nakoniec sa zúfalá Kaťa rozhodla pracovať vo verejnom dome.

Teraz bola obžalovaná z vraždy a lúpeže. Medzi porotcami sedel aj Nechľudov. Neveril vlastným očiam, že vidí Kaťušu. Nerozumel, čo robí dobrá, srdečná, Kaťuša Maslovová na súde a ešte k tomu obžalovaná z vraždy. Dimitrij Ivanovič si až vtedy uvedomil, čo všetko vykonal, ako jej veľmi ublížil. Keď ju videl, takú psychicky aj fyzicky zničenú, poníženú na úroveň prostitútky a vrahyne, pochopil, že je to všetko jeho vina. Keby sa k nej nebol vtedy tak zachoval, Kaťuša by nikdy takto neskončila. Až teraz si uvedomil, že žil a žije proti svojmu presvedčeniu a zásadám. Jeho život sa mu hnusí, všetko čo robí sa mu hnusí. Uvedomuje si hlúposť a márnosť jeho „živočíšneho“ života. Odohráva sa v ňom veľká vnútorná zmena. Rozhodol sa odčiniť všetko zlé, čo spravil Kaťuši. Maslovová je odsúdená na nútené práce na Sibíri, hoci je nevinná. Nechľudov išiel okamžite za sudcom, presvedčiť ho, že išlo o omyl, že Kaťuša je nevinná, no zmeniť rozsudok už nebolo možné. Nechľudov bol rozhodnutý, že odteraz bude žiť len pre Kaťušu a urobí všetko aby jej pomohol. Rozišiel sa so snúbenicou Missi, vybavil Kaťuši najlepšieho advokáta, zbavuje sa svojho zbytočného majetku. Dokonca prosí o pomoc Boha. Začína byť šťastný, prebúdza sa v ňom „duševný človek“.

Maslovová, zmierená z rozsudkom sa opíja vo väznici a je voči všetkému flegmatická. Keď Nechľudov konečne našiel odvahu, išiel ju navštíviť do väznice. (Vo väznici to vyzeralo veľmi zle, bolo tam mnoho nevinných ľudí.) Dal si zavolať Kaťušu do hovorne. Bola prekvapená, keď ho uvidela. Nečakala, že sa ešte niekedy stretnú. Nechľudov ju poprosil o odpustenie, povedal, že chce všetko napraviť, že si ju chce vziať za ženu a že za ňou pôjde kamkoľvek, aj na Sibír. Kaťušu veľmi zaboleli spomienky na minulosť, na všetko čo musela pretrpieť kvôli Nechľudovi. Bola voči  nemu veľmi zatrpknutá, a povedala, že jej je to jedno. A že on je ten posledný, koho by si vzala za muža. Len si od Nechľudova vypýtala zopár rubľov, za ktoré sa potom opila.
  Dimitrij  Ivanovič bol veľmi prekvapený, ako sa zmenila. No bol pevne rozhodnutý odčiniť svoj hriech a splniť všetko čo si zaumienil. Začal pomáhať nespravodlivo odsúdeným väzňom.
  Nechľudov odišiel na najvyšší súd do Petrohradu, kde sa prejednával Maslovovej prípad.

2. časť
Nechľudov pred odchodom do Petrohradu navštívil aj staré panstvo u jeho tetušiek. Chcel zistiť čo najviac o jeho a Kaťušinom dieťatku, no veľa sa toho nedozvedel. Keď sa prechádzal po dedine uvedomil si v akej obrovskej biede žili obyčajní jednoduchí ľudia. Okolo neho sa zhŕkli deti a pýtali si jesť, ženy, čo mali mužov vo väzení ho prosili o almužnu. Nechľudov sa tým veľmi trápi, chce to riešiť. Navrhne vrátiť ľudu pôdu, aby na nej mohli pásť dobytok, siať, pestovať... No ľud chce žiť po starom - nevoľníci sú zdeformovaní, už neveria svojim pánom, boja sa že ich ešte viac okradnú.

Nechľudov  v Petrohrade zháňa známosti, ktoré by mu pomohli so súdnymi prípadmi. Tam spoznáva Marriette - mladú krásnu ženu advokáta. Nechľudov sa jej veľmi páči, líška sa mu a zvádza ho. Jemu to lichotilo, no veľmi si vyčítal, svoj postoj ku Marriette. Nestrávil s ňou noc, hoc ho to lákalo. Na najvyššom súde odvolanie neschválili. Nešťastný Nechľudov išiel za Kaťušou do Moskvy. Stále trvá na sobáši, aj na tom, že za ňou pôjde kamkoľvek. Kaťuša si uvedomuje, že je jediný, koho kedy ľúbila, no odmieta prijať jeho obeť. Aj keď sobáš by bol pre ňu veľmi výhodný, vie, že Nechľudov ty nebol pri nej šťastný pre je minulosť. Trestancov začínajú vyvážať na nútené práce na Sibír, medzi nimi je aj Maslovová. Pri transporte zomrelo niekoľko väzňov na úpal – museli pochodovať v obrovských horúčavách na vlakovú stanicu. Nechľudov cestuje s nimi.

3. časť
Nechľudov vybavil Kaťuši transport s politickými väzňami, tí mali omnoho lepšie podmienky ako obyčajní trestanci. Tam Kaťuša spoznala veľa dobrých ľudí – revolucionárov, hlavne Máriu Pavlovnu a Vladimíra Ivanoviča Simonsona. Simonson bol čestný, spravodlivý, dobrý a výnimočný človek. Zamiloval sa do Maslovovej hlbokou platonickou láskou, obdivoval ju za jej dobrú dušu a čisté srdce, napriek jej minulosti. Kaťuši to veľmi lichotilo, bola šťastná, že sa do nej zamiloval taký muž akým je Simonson. Kaťuša sa postupne mení na milú cudnú dievčinu, snaží sa byť ako Mária Pavlovna. Keď príde Nechľudov do väznice, Simonson sa ho pýta, či si môže vziať Kaťušu za manželku. Nechľudov povedal, že všetko záleží len od Kaťuše. On je jej síce zaviazaný, no Kaťuša je voľná. Kaťa veľmi miluje Nechľudova, no nechce prijať jeho obeť, nechce s ním žiť. Sobáš so Simonsovom berie ako absolútne ukončenie jej vzťahu s Nechľudovom.

Nechľudovovi prišiel list od priateľa Selenina, právnika, ktorý pracoval na Kaťušinom prípade. Odpoveď na Kaťušin trest bola kladná. Oslobodili ju od nútených prác, jej trestom sa stalo len vyhnanstvo na Sibír. Nechľudov, veľmi potešený išiel za Kaťušou do väznice, oznámiť jej, že je voľná a že stále trvá na svadbe s ňou. Ona len povedala, že pôjde tam, kam Simonson. Bolo to ich posledné stretnutie. Nechľudov pochopil, že Kaťa ho už nepotrebuje. Bol z toho smutný a zahanbený. Zamýšľal sa nad všetkou hrôzou ľudskej spoločnosti, krivdami, násilím, nespravodlivosťou a pokrytectvom.
Riešenie týchto problémov nachádza pri čítaní Svätého Písma: ,,Človek nemusí robiť nič iné len dodržiavať Božie prikázania, lebo v nich je jediný správny zmysel celého ľudského života a každá odchýlka od nich je chybou, ktorá má hneď za následok trest.“ Je šťastný, že konečne došiel k tomuto poznaniu a duševnej katarzii – VZKRIESENIU. A takto sa začal jeho nový život. Ako sa skončí toto nové obdobie jeho života, ukáže budúcnosť...
 
- idea:  ,,Človek nemusí robiť nič iné len dodržiavať Božie prikázania, lebo v nich je jediný správny zmysel celého ľudského života a každá odchýlka od nich je chybou, ktorá má hneď za následok trest.“
 
( Na toto dielo skomponoval operu Ján Cikker. Dielo bolo aj sfilmované talianskou produkciou a réžiou Paula a Victoria Tavianiho )

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Lev Nikolajevič Tolstoj

Lev Nikolajevič Tolstoj

Lev Nikolajevič Tolstoj bol ruský spisovateľ - románopisec, esejista, dramatik a filozof - ako aj kresťanský anarchista a stúpenec reformy vzdelávania.

Literárne diela:
Hadji Murat (novel)
Boyhood (novel)
Childhood (novel)
Youth (Leo Tolstoy novel)
Anna Karenina
War and Peace
The Death of Ivan Ilyich
The Kreutzer Sonata
Resurrection (novel)
The Cossacks (novel)
The Forged Coupon
Family Happiness
Sebastopol Sketches
How Much Land Does a Man Need?
The Snowstorm
A Lost Opportunity


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu