Majster a Margaréta

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: sp-prace (16)
Typ práce: Referát
Dátum: 21.06.2010
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 153 slov
Počet zobrazení: 14 481
Tlačení: 713
Uložení: 750
Majster a Margaréta
- Wolland symbolizuje hlavného satana, ktorý vystupuje ako iluzionista
- Margaréta - Majstrova milenka, hrdá a vášnivá žena. Údajne symbolizuje Margarétu Valois
- Majster - bezmenný umelec, prenasledovaný kritikmi aj režimom
- Mosúr - veľký čierny kocúr, Wolandov blízky spolupracovník. Žartovník a zakliaty princ (v iných prekladoch aj ako Behemot)
- Koroviev - Wolandov dôverník a kumpán. Priateľ Behmota
- Azazelo - symbolizuje diabla. Veľký ryšavý chlap, spolupracovník Wolanda
- Hella - bosorka symbolizujúca ženský element vo Wolandovej bande
- Ješua ha-Nocri je Ježiš Nazaretský v Bulgakovom podaní
- Pontský Pilát, rímsky správca Galie
- Matúš Lévi, bývalý mýtnik, potom Ješuov nasledovník
- Ivan Nikolajevič Ponyrev (pseudonym Bezdomovec) je nádejný poet, po stretnutí z Wolandom zošalie a dozvie sa časť príbehu od Majstra
- Michail Alexandrovič Berlioz sa stane prvou obeťou Wolanda
- Stepan Bogdanovič Lichodejev je umelecký vedúci Moskovského varieté, nájomca bytu číslo 50 v dome na Sadovej ulici 302, býva spolu s Berliozom.
- Grigorij Danilovič Rimský je finančný riaditeľ Varieté
- Varenucha je administrátor Varieté, spolupracovník Rimského
- Nikanor Ivanovič Bosý, predseda bytového družstva
- Žorž Bengálsky konferencier Varieté. Táto postava bola inšpirovaná skutočným konferenciérom menom Georg Razdolskij.
- Nataša, Margarétina slúžka
- Profesor Stravinskij, múdry doktor psychiatrie na klinike. Predlohou k tejto postave bol riaditeľ kliniky 1 MGU profesora G. I. Rossolima
-  Román napísal ruský autor Michail Bulgakov.
- je plná autorových filozofických úvah.
- v istých častiach krátko zobrazuje zásahy milície
- Je rozdelený na dve knihy.
- začiatok je veľmi zmätený, čitateľ do štvrťky knihy netuší o čom to celé je.
- Prvá kniha je poväčšine o básnikovi Bezdomovcovi, jeho snaženie o tom aby chytili čierneho mága Wollanda. Taktiež o príbehu Pontského Piláta.
-Druhá kniha sa točí okolo Majstra a Margaréty, Wollanda a jeho spoločníkov, kde konečne prichádza k rozuzleniu príbehu Pontského Piláta.
-Paralela s Bulgakovom. Román o Pontskom Pilátovi neprijali v redakcií a neprijali vtedy ani román Majster a Margaréta.
-Je to na Faustovský motív.
- dielo vyšlo až 30 rokov po Bulgakovej smrti.
-zakomponoval tam aj prvky fantasy.
-prvy krat mal ten roman dopisany v roku 1928 s nazvom Čierny mag ale spalil ho a potom ho zas zacal pisat v roku 1936

Prvá kniha:
- Román začína prechádzkou Berlioza, šéfredaktora literárneho mesačníka a predsedu výboru jedného z najväčších moskovských literárnych zväzov – Massolit, a básnikom Bezdomovcom. Ich témou na rozhovor bol Ježíš Kristus.
- Pri tejto téme sa k ním pripojí neznámy cudzinec, ktorý o sebe tvrdí, že je profesorom čiernej mágie(zahraničný konzultant). Povie im príbeh o Pontskom Pilátovi(poprava Krista), ktorého bol vraj účastníkom. Trval veľmi na tom, aby uverili existencií diabla. Predpovie i Berliózovú smrť. (1)
- Berlioz umrel pod kolesami električky, potkol sa na oleji.
- Bezdomovec z toho skoro zošalel. Neznámy sa tváril že ho nepoznal. Nakoniec Bezdomovec ho začal sledovať, ale neúspešne. Jeho krkolomná cesta skončila v dome Massolitu, kde vystrašil všetkých svojími pomätenými rečami až nakoniec sa Bezdomovec dostal do blázinca.
- I v blázinci sa snažil dožadovať spravodlivosti aby zavreli zahraničného profesora. No vyznieval príliš bláznivo aby ho niekto bral vážne a tak si ho nechali tam. Navštívil ho i doktor, no nik mu neveril...
- Zatiaľ v dome na sadovej ulici 302 sa prebúdza Stopa po opici. Navštívi ho neznámy pán Kororiov, ktorý je akože tlmočník Wolanda. Sťopa si nepamätá žeby sa na niečom dohodli, no argumenty i dôkazy ktoré mu Kororiov predloží sa nedajú vyvrátiť. Že uzavreli zmluvu na 7 predstavením vo Varieté (divadlo). Potom zmeteného Sťopu premiestnil Mosúr, čierny kocúr a ďalší Wollandov poskok, na Jaltu. Celá banda sa nasťahovalado bytu nebohého Berlióza.
- Príde tam Nikonar Ivanovič Bosý, predseda bytového družstva. Tiež nevie kto sú, no trikmi ho presvedčia a potom mu daju do tašky doláre. Cestou domov ich nájde újde domov a schová ich na toalete no prídu tam kompetentní nájdu úplatok a odvedú ho.
-Pohľad prechádza do kancelárie Varieté na Rímskeho a Varenuchu. Dostávajú správu od Sťopu z Jalty. Nevedia tomu uveriť a nevedia čo robiť. Usúdia, že sa Sťopa opil v krčme Jalta. No i tak pošle Rímsky peniaze čo Sťopa pomocou telegramov vyžaduje a dal Varenuchovi všetky telegrami nech ich odnesie na úrad. Varenucha sa chystal ísť no zazvonil neznámi telefon a varoval Varenuchu aby nikam nič nenosil. No on to nebral vážne a šiel ďalej. No zastavili ho Mosúr a Azazelo.
- Bezdomovec zatial na psychyatrií sa zhovára s vlastným vnútrom a vytvára si akúsi druhú osobnosť kde zisťuje a uvedomuje si vlastné chovanie. Pritom nechápe prečo vyvádzal kvôli človeku ktorého riadne nepoznal.
-  Príde večer predstavenia. Predstavenie Wollanda začína po druhej prestávke. Uvádza všetky predstavenia Žorž Bengálsky. No pri Wollandovom keď chce od nich aby prezradili tajomstvo trikov mu odtrhnu hlavu a opäť nasadia na krk späť(po triku s peniazmi).(2) Po tejto akoby hambe ho odvezú na psychyatriu. V predstavení hovorí Kororiov, Wolland len sedí v kresle a pozoruje. Príde roj peňazí, šaty, ktoré rozdajú zadarmo.  Podľa mňa tu ukazuje Bulgakov chamtivosť ľudí. Pritom ukazuje i záletnosť bohatších občanov.
- Medzitým sa stretáva v blázinci Bezdomovec s Majistrom.  Majster prejaví ako prvý o príbeh Bezdomovca veľký záujem. Majster mu povie že napísal kedysi román o Pontskom Pilátovi a potom mu začne rozprávať ako stretol jeho milú Margarétu. Margaréta milovala jeho román ale bola vydatá no boli zaľubený na život i na smrť. No keď bol román hotový neprijali ho v redakcií, úplne ho sfúkli a začali do novín písať o ňom nepekné veci. Na čele tých rečí bol Latunský. Po tomto hovorí Majster, že a mu niečo stalo, akási psychycká porucha. Dosť sa začal opúšťať. Margaréta ho stále milovala. Jedného večera ho chytil amok a spálil svoj román. Vtedy po tom prišla Margaréta a s plačom vytiahla pozostatky románu z ohňa ako poklad. Sľubila mu že odíde od muža a niekam spolu odídu, že ho vylieči.. no keď odišla s nadšením že ráno budú navždy spolu on odišiel cez noc do blázinca.Majster sa jej už nechcel ozvať z blázinca. Toľko sa dozvie Bezdomovec. No jak to bolo ďalej s Pontským Pilátom to nie.
- V noci po predstavení sedel Rímsky v kancelárií aby spísal protokol. Počul hvizd píšťalky a zbadal že milícia naháňa utekajúcich ľudí a ženy ktorých oblečenie (podotýkam to čo dostali zadarmo na predstavení) zmizlo alebo sa scrvklo a tak tam behali skoro nahé. Chcel zavolať a dať hlásenie o veciach čo sa stali no zazvonil telefón a akýsi hlas ho varoval že nemá nikam volať. Napadli ho v kancelárií bosorka a Varenucha ktorý bol chtiac-nechtiac v službe Wollanda. Rímskemu sa podarilo utiecť.
- Medzitým v sa na milícií zhováraju s Nikanorom Ivanovičom. Ktorý prisahal že o tom úplatku nič nevie. Potom mierne vybuchol, tak ho odviezli do blázinca. V noci mal potom sen.  Ocitol sa v akomsi divadle, kde od neho žiadali tie valuty. Zamietal že nevedel. Boli tam i mnohí iní. Pýtal sa ich herec a vyzýval ich aby sa priznali k úplatkom. Pár z nich to urobilo no ostatní zamietali. Zdôraznil znovu úplatkarstvo a že nie každy v tom bol nevinne.
- Druhý deň po prekliatej seanse nik nezdvíhal telefóny v kancelárií Varieté, Varenucha i Rímsky boli preč. Plagáty o predstavení boli už prelepené a mág záhadne zmizol a nik ho nevedel zohnať. Po celom meste sa dejú zvláštne veci. Taxikári su nepriateľsky lebo peniaze sa im menia na bezcenné papieriky. V kancelárií kde išiel úradník Varieté odniesť peniaze bol rozruch, lebo sedel za úradným stolíkom oblek ale človeka nikde! Uradníci začali spievať zborovo v miestnosti a nemohli prestať. Všetkých vzali na psychyatriu.
- Do domu kde je teraz Wolland príde dedič Berlióza. Ten potom vyhodili. Sledoval ešte ako sa tam poberie do domu dáky pán ktorý sa tam zdrži dlhšie no potom vyplašene újde. Bol to bufetár. Predpovedal mu Wolland čas že do niekoľkých mesiacov zomrie. Neveril najprv no i tak šiel za lekárom. Dal úplatok aby ho vyšetrili no potom tam našiel namiesto úplatku lekár jedno čierne mača.
 
Druhá kniha
-situovaná na Margarétu.
-Bola veľmi bohatá, krásna. Nikdy nebola šťastná kým nestretla Majstra.
- keď zmizol ho všade hladala pýtala sa po ňom a nikdy neprestala po ňom tuúžiť i keď nevedela či žije alebo je mŕtvy. Nechcela zahynúť. Keď opäť však prišla zima začalo sa jej cnieť ešte viac.
- V ďen keď vyvolal Wolland v Moskve taký rozruch sa prebudila Margaréta v novej nádeji že Majster žije. (sen – 3)
-Stále mala na pamiatku u seba schované i keď stále žila v mužovej vile veci čo jej pripomínali Majstra, ako aj obhorené listy čo zachránila z rukopisu.
-šla do parku a tam sa stretla s Azazelom. Chvíľu sa rozprávali. Dozvedela sa že Majster žije a že ju Wolland pozýva na večierok. Potom jej dal krém ktorým sa má natrieť vnoci a čakať na telefonát.
- vnoci tak spravila a krém jej vyhladil všetky vrásky a omladil ju na 20 ročnú krásavicu. Potom zazvonil telefón a dozvedela sa kám ma ísť na metle.
- šla. Zistila že je neviditeľna a tak nahá si lietala. Prišla i k domu literárov a do bytu kritika Latunského. Všetko mu tam zdemoluje a urobí riadny chaos.
- Potom odletí a mieri si to na juh jak jej bolo povedané. Dostane sa do lesa, kde stretne mnoho rozprávkových bytostí, ktoré ju prezývajú Kráľovná. Dlho sa tam zabávajú. Potom sa jej postarajú o odvoz limuzínov ktorú riadi okrídlený havran a ona sa dostane konečne ku Wollandovi. Stále nahá.
-Predstaví sa so všetkými Wollandovími sluhmi a i so samotným Wollandom. Bola očarená atmosférov bytu, i Wollandom ktorý napr. pozoroval počasie na zemeguli kde sa to pravidelne menilo. Spoznáva Azazela, Mosúra, Kororiova i Hellu. Ich osobnosti a kvality. Všetci boli veľmi príjemní.
- Povedia ju že každý rok sa koná ples kde su rôzne osobnosti a musia mať hostiteľku ktorá musí spĺňať isté kritéria. A to bola ona.
- Veľký ples u satanáša. Celý bol o vítaní rôznych mŕtvych osobností, bývalých králov, královien, umelcov, vrahov, zlodejov. Každý jej pobozkal dáku časť tela a chcel od nej úsmev a požehnanie. Volali ju kráľovná Margot. (4)
-Trvalo to veľmi dlho ale keď sa vrátili čas, normálny čas sa nezmenil. Stále bola polnoc.
- Po plese sa všetci uvolnili a Wolland bol Margaréte vďační za jej výkon. Tak jej ponúkol odmenu. Jej sa to celé páčilo najprv odmietla potom si vyžiadala slobodu pre jednu vrahyňu ktorej sa za trest stále pripomínal jej hrozný čin. Wolland to splnil no potom jej dal ešte aby chcela. Nie prosila ale vyžiadala si. Tak si želala svojho Majstra k sebe. Ten je z toho že sa tam objavil najprv trocha zmetený, potom po pár pohárov akého si pitia sa spamätal. Wolland im dal späť i legitimácie i celý rukopis románu ktorý bol spálený. Dal im aj podkovičku posiatu diamantami pre šťastie. Potom šli do auta. Tam si Margaréta uvedomila že stratila podkovičku tak Azazelo šiel do chodby pre ňu. Mala ju jedna susedka Anuška. Vzal ju od nej a vrátil Margaréte. Previezli ich do ich bytu nového a nového života.
- Pred koncom sa ešte dozvedáme o vyčínaní Mosúra a Azazela. Ako riadne splašili políciu narobili neporiadky po obchodoch.
-Prišiel koniec. A aj odchod Wollanda z Moskvy. Za Wolandom príde pri západe slnka Lévi Matúš. Ako učedník Krista. Chce aby vzal so sebou Majstra i Margarétu aby netrpeli a žili už len štastný. Potom odišiel. (filozofia o tom že svetlo nemôže existovať bez tmy a dobro bez zla.(5))
- prišla búrka a s ňou Azazelo pre Majstra i Margarétu.Dal im uspávaci nápoj a keď zaspali vzal Margaréte bosorácke črty ktoré ešte mala.
-Zapálili svoj byt a zostal tam i román ktorý zostal majstrovi v hlave. Sadli na čiernych tátošou a s búrkou sa hnali preč. Za mestom zastali a Majster sa ešte s mestom rozlúčil potom šli ďalej.
- Zastali na jednom mieste konečne a uvideli muža v kresle. Bol to Pontský pilát o ktorom majster napísal román. Vraj si román prečítal. 2000 rokov tam už trpí. (6)
- Margaréta chcela aby Piláta prepustili.
-Majster k nemu prešiel a povedal mu: „si slobodný, slobodný, očakáva ťa!“ Po Majstrovích slovách sa prekliate zrušilo a Pilát slobodný sa rozbehol po mesačnej ceste.
- Wolland Majstrovi a Margaréte ukázal cestu do ich raja kde sa vydali a kde ich už nik neotravoval. A zostali žiť šťastne...
-zostáva nám pohľad na Moskvu, čo sa dialo po Wollandovom odchode. Začali odchytávať čiernych kocúrov, ľudí čo mali podobné meno ako Wolland či boli len prostí ľudia čo poznali triky s kartami. Ako zahľadovali všetky udalosti. A i o básnikovi Bezdomovcovi, ktorý sa každý spln prechádza po lipových alejách. A večer sa mu zdá jeden sen. Ako stretáva v ňom Majstra a Margarétku... a potom,keď mu povie ako sa skončil príbeh Pontského Piláta sa usmieva už pokojne zo sna do ďalšieho splnu...
 
Pontský Pilát
- je to vlastne o poprave Krista
- ku miestodržiteľovi sa dostane Ješua ha-Nocri. Previnil sa tým že poburoval ľud aby zbúrali Jeruzalemský chrám.
- Hovorí o Pilátovi že je dobrým človekom že všetci sú dobrí.
- Piláta zaujme.
-Je možnosť ho zachrániť no rada rozhodla oslobodiť iného väzňa a tak Pilát s tým nemohol nič robiť. A tak bol Ješua odsúdený na ukrižovanie.
-ďalší obraz je na kríže ako ich ukrižovali. I na obraz Léviho Matuša, jeho žiaka ktorý sa bezmocne prizerá z diaľky. Vyčítal si, že ho nechal samého. Potom keď to skončí tak Lévi ho zvesí z kríža na Lebečnom vrchu. A niekam ho odtiahne.
- posledný obraz na piláta v rozprávaní.
-Pilát poslal Potkanobijcu aby ochránil Judáša z Kiriatu ktorý vraj prijal peniaze ža to že Ješuu prijal vo svojom dome.Zradil vlastne Ješuu. a tak mal byť zavraždený ľudmi čo uznávali Ješuu. A vrátiť do chrámu peniaze ktoré dostal. To by vraj vyvolalo verejné pobúrenie. Keď Ješua zomrel Potkanobijca vzal peniaze a uháňal späť za miestodržiteľom. Dal mu peniaze a nepovedal kde je mŕtvy Ješua ale budú ho hľadať.
- Pilát sa dozvedá o Lévim Matúšovi ktorého chytili ako bráni Ješuovu mŕtvolu. Utíšili ho keď sľubili že ho riadne pochovajú. Vzali ho s mŕtvolami a pochovali Ješuu i ostatných mŕtvych.
- Lévi sa potom stretol s Pilátom. Lévi chcel aby vrátili nôž ktorý ukradol aby prerezal povrazy. Pilát to spravil. Lévi ukázal Pilátovi nejaké výroky ktoré Ješua povedal a on to stihol zapísať. Ponúka mu peniaze ale on to nechce. Lévi hovorí že chce zabiť Judáša ale Pilát odhaľuje že ho dal zabiť on. Tak si nakoniec Lévi vzal od Piláta čistý pergamen a zmizol.. a to bol vlastne koniec.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu