Statky - Zmätky (obsah) - Tajovský

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: Miki
Typ práce: Referát
Dátum: 04.01.2011
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 825 slov
Počet zobrazení: 71 397
Tlačení: 1 876
Uložení: 1 747
Jozef Gregor - Tajovský – Statky - Zmätky
Literárny druh: dráma
Literárny žáner: hra

Obsah:


I.dejstvo
V tomto dejstve autor opisuje  ako Ďurko Ľavko odchádza na pytačky do Judky Bielych. Je bohatá má majetok. Žofa: „Ja by som ti syn môj, len takú rada, čo by i nejakú obnôšku mala, meno moje.“(1.)  V tom prichádzajú k Ľavkovcom švagrovci Palčíkovci, ľudia bohatí. Palčíkovci prichádzajú s tým cieľom, aby si Ďurko zobral za ženu Zuzku Kamenskú, aby ich opatrovali do smrti, a po smrti, že im odovzdajú celý svoj majetok. Rodičia Ďurka hneď súhlasia, lebo oni chcú oženiť Ďurka s bohatou. Nepozerajú na to či Ďurko a Zuzka budú šťastní. Myslia si, že budú peniaze, prečo by neboli šťastní. Palčíkovci prichádzajú aj ku Kamenským, aby sa Zuzka chystala na tanec. Rozpovedia im všetko a tak aj oni súhlasia. Len Tomáš Zuzkin otec nie veľmi s tým súhlasí. Tomáš: „Vieš, švagre,do očú, Ďurko je – mne sa – nechcem ubližovať, ale má – chyby má....“(2.) On je človek rozvážny, netúži za peniazmi a majetkom. Nepáči sa to ani Zuzkinemu bratovi. Zuzka súhlasí a stáva sa Ďurkovou ženou.

II.dejstvo
Hneď po svadbe sa u Ďurka prejavuje nedôvera k žene. Ďurko chodí za inými. Zuzke dohovárajú, že nie je ku Ďurkovi láskavá. No ako môže byť láskavá k mužovi, ktorý jej nedá pekného slova, ale behá za druhými. Zuzka pochopí, že Ďurko ju nemal nikdy rád, vie prečo si ju bral za ženu. Veľa trpí, vyčíta mu, že chodí za inými, on jej dohovára, že nie je taká ako ostatné a tak je v dome  každý deň zvada. Nakoniec Zuzka odchádza od Palčíkovcov, nechá Ďurka. Zuzka: „Ja trpieť, a on na mňa nepomyslí? Trpieť od muža, ktorý klame... Nie dosť bolo už. Nebudem trpieť! Bola by som horšia od frajerky. Sama sebe by sa musela zhnusiť.“(3.) Ďurko si hneď dovedie inú, a to Betu.

III.dejstvo
Betka sa udomácni u Palčíkovcov. No neurobí to z lásky k Ďurkovi, ale pre majetok. Beta: „Celý čas, som ja pri tebe. Spočiatku bolo: Len poď, poď, dajú mi kus, aj tebe hneď prepíšem polovičku z toho, ani nebudú vedieť – a teraz čo mám? To čo sa narobím ako kôň. A za čo? Že sa mi najesť dajú. Ja tak nepristávam.“(4.) Večer prídu ku Palčíkovcom. Ďurkoví rodičia osláviť Andreja. Betka nalieha na Ďurka, aby im pýtal od nich svoje. Večer príde reč o pozemky. Tu si Ďurko začal pýtať svoje. Pridá sa k nemu i Betka. Palčík nechce privoliť a tak dochádza k hádke. V tom ešte prichádza Zuzka s Kaňúrikom pre šaty. Všetci sú prekvapení. Aj tu dochádza k hádke. Betka sa nazlostí a hovorí mu,že aj ona odíde. Ďurka pristupuje k Zuzke a pýta sa ako sa má dieťa. Tak sa všetci rozchádzajú.     

IV.dejstvo
Ďurko nemá ani chvíľu pokoja. Stále myslí na dieťa. Veď ho ešte nevidel. Prichádzajú Vianoce ani pokoja ani lásky. Kamenskí nie sú bohatí, no čo majú užívajú v láske. Práve čítajú list od Ondriša, keď k ním prichádzajú Palčíkovci prosiť o odpustenie. V tom prichádza aj Ďurko. Prosí Zuzku o odpustenie a ona mu odpúšťa, ale keď jej spomenie, že by chcel, aby sa k nemu vrátila aj s dieťaťom,tak odmieta.  

Postavy:
Hlavné postavy:
Jano Ľavko - vozkár
Žofa - Janova žena, rodina Marina
Ďuro- ich syn
Tomáš Kamenský- kresár
Kata -  jeho žena
Zuzka - dcéra Tomáša a Katy
Ondrej Palčík- gazdík, rodina Katina
Mara - Ondrejova žena
Vedľajšie postavy:
Eva,Ondriš – Kamenských deti
Mišo Kaňúrik – Evin muž
Beta - suseda

Charakteristika hlavných postáv:
Jano Ľavko - pracovitý, ale chudobný,chce, aby bol jeho syn dobre zaopatrený,plánuje, že keď jeho syn dostane peniaze aj jemu sa z nich niečo ujde.
Žofa – vypočítavá, všetkých volá „meno moje“, tiež má záujem o peniaze Palčíkovcov
Ďuro - nemá záujem o Zuzku, ale o peniaze, ktoré svadbou získa, rád si v krčme vypije a zatancuje, napriek tomu, že je ženatý, má milenku.
Tomáš Kamenský - nesúhlasí so svadbou, lebo nie je z lásky, záleží mu na šťastí jeho dcéry, nie na peniazoch
Kata - stotožňuje sa s myšlienkou Palčíkovcov, lebo chce aby už Zuzka nemusela slúžiť.
Zuzka - nemá na vec vlastný názor, chce len potešiť rodičov, hlavne matku, je prispôsobivá, ale len do určitej miery.
Ondrej Palčík- chce získať lacnú pracovnú silu do svojho domu a je mu jedno, že tým zničí životy dvoch mladých ľudí
Mara - podporuje manžela.

Môj názor na knihu:
Táto kniha sa mi celkom páčila, no nečítala sa práve najľahšie. Hlavná myšlienka tejto knihy spočíva v tom, že šťastie sa neskrýva v peniazoch, ale v láske, peniaze (statky) dokážu narobiť plno zmätkov a nepríjemností. Nepáčilo sa mi správanie Ondreja Palčíka v tom, že chcel oklamať Ďurka a Žofy, ktorú zaujímalo len bohatstvo a nie šťastie jej syna.

Bibliografický záznam:
ISBN: neuvedené
1.GREGOR-TAJOVSKÝ,J.: Statky-Zmätky. Bratislava: Tatran, 1985. 7 s.
2.GREGOR-TAJOVSKÝ,J.: Statky-Zmätky. Bratislava: Tatran, 1985. 24 s.
3.GREGOR-TAJOVSKÝ,J.: Statky-Zmätky. Bratislava: Tatran, 1985. 50 s.
4.GREGOR-TAJOVSKÝ,J.: Statky-Zmätky. Bratislava: Tatran, 1985. 58 s.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Jozef Gregor Tajovský

Jozef Gregor Tajovský

Jozef Gregor Tajovský (vlastným menom Jozef Alojz Gregor; pseudonymy: Greško, Grigorievič, Izäslav, Jano z Dohnian, Jozef Slovák, Kaprál, M.

Video: Statky - Zmätky (obsah) - Tajovský



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu