Drak sa vracia – Chrobák

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: cargobull
Typ práce: Referát
Dátum: 24.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 244 slov
Počet zobrazení: 10 989
Tlačení: 780
Uložení: 858

Drak sa vracia – Chrobák

Obsah:

podobá sa na rozprávku Drakovi pripisujú čarovnú moc.

hlavný problém: hľadanie stratenej cti a dôvery, hlavné postavy Drak (Martin Lepiš), Šimon, Eve. Drak je postava tajomná, záhadná, nik nevie odkiaľ prichádza, je veľmi svojský, považujú ho za symbol zla, za vraha, je sám, človek prírody, považujú ho za čarodejníka. Drak stelesňuje v kolektívnom poňatí dediny zlo, a nešťastie, dedina sa s ním zmieruje, keď s nasadením vlastného života zabraňuje nešťastiu. Chce, aby ho dedina prijala.

dej sa odohráva v tatranskej prírode, je to vlastne jej oslava. Draka našli ako malé dieťa pohodené na ceste. Jeho opatrovateľom bol hrnčiar Lepiš. Po dedine sa povrávalo, že ho neskôr zabil. Drak opúšťa milú Evu (čaká s ním dieťa) a odchádza z dediny. Po rokoch sa vracia späť do dediny. S jeho príchodom sú spojené suchá a lesné požiare. Drak sa podujme zachrániť dedinský dobytok.

Dedina mu nedôveruje, posiela s ním jeho najväčšieho nepriateľa Šimona Jariabku. Šimon najprv Drakovi neverí, no postupne zisťuje, že v stávke nie je len Eva, ale aj Drakova česť. Drakovi sa čriedu podarí priviesť a získava tým stratenú dôveru. Eva pochopí, že má rada Šimona. (konflikt so stádom). Šimon zapáli Drakovi chalupu, lebo ho podozrieva, že stádo predal Poliakom. Avšak Drak sa vráti aj so stádom, Eva zistí, že Drak ju neľúbi.

hovorové výrazy, expresívne výrazy, metafory a prirovnania. Draka charakterizuje vonkajšími znakmi a Šimona vnútornými monológmi.

rozprávačkou je Eva ako stará matka, ktorá hovorí tento príbeh vnukom.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Dobroslav Chrobák

Dobroslav Chrobák

Ing. Dobroslav Chrobák , bol slovenský prozaik, esejista, kultúrny publicista a literárny kritik.

Video: Drak sa vracia – Chrobák



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu