Milan Lasica, Július Satinský – Soirée

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: ivka47
Typ práce: Referát
Dátum: 05.04.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 110 slov
Počet zobrazení: 163 207
Tlačení: 3 203
Uložení: 2 835

MILAN LASICA A JÚLIUS SATINSKÝ – SOIREE LASICA, SATINSKÝ A VY    

Úvod

Dielo Satinský, Lasica a Vy je Soiree, v ktorom rozoberajú banálne životné situácie, ktoré sa  posunú až do absurdna . Takýmto  humorom sú  obaja autori veľmi známi. Je to opísana premiéra v divadle na Korze 17.Februára 1968, kde účinkovali Zora Kolínska , Ivan krajíček , Milan Lasica Július Satinský a orchester  Petra Smékala.

V tejto práci sa zamerám na obsah tohto diela, ktorý ma zaujal svojim humorom,  ktorým to autori písali. No jednu časť som venoval aj stručným opisom autorov. 

1. Rozbor 

1.1. Autori

Milan Lasica

Časť detstva prežil v obci Pliešovce. Vyštudoval dramaturgiu so zameraním na divadlá malých foriem na VŠMU v Bratislave. Už počas štúdia začal vystupovať v Tatre, kde spolu s Júliom Satinským predvádzali svoje autorské dialógy.

V rokoch 1964-67 pracoval ako dramaturg Československej televízie, v rokoch 1967-1971 bol členom Divadla na korze v Bratislave, v rokoch 1971-72 divadla Večerní Brno, 1972-78 spevohry Novej scény v Bratislave a od roku 1978 členom činohry Novej scény v Bratislave. Od roku 1982 bol umeleckým šéfom Štúdia S, kde dnes pôsobí ako riaditeľ.

S manželkou Magdou Vášáryovou, herečkou a v súčasnosti poslankyňou Národnej rady SR, má dcéry Hanu a Žofiu. Jeho matka Edita Weselá zomrela koncom roku 2007 ako 92-ročná.(1) Je nositeľ medaily Za zásluhy (2003)

Julius Satinský

Narodil sa a celé detstvo prežil v Bratislave herecké sklony sa u neho prejavovali už v mladom veku a v roku 1958 vyhral recitačnú súťaž Hviezdoslavov Kubín. Neskôr vyštudoval pedagogiku na Strednej pedagogickej škole, profesiu učiteľa však nikdy nevykonával, keďže jeho túžbou bolo herectvo, na ktoré ho neprijali. Na Vysokej škole múzických umení vyštudoval v rokoch1962-1966 dramaturgiu a ako dramaturg v rokoch 1964-1967 pracoval v Československej televízii v Bratislave.

Od roku 1959 spolu s Milanom Lasicom vystupovali ako komická Július Satinský bol univerzálnou a tvorivou osobnosťou a svoj talent rozvinul aj ako autor veľkého množstva scénok, dialógov, celovečerných programov, ale je tiež autorom viacerých kníh s tematikou jemu blízkych spomienok na Bratislavu, obľúbených kníh pre deti, ale aj prispievateľom do viacerých novín a časopisov.

Snáď najpopulárnejší bol kabaretný program Ktosi je za dverami, v ktorom vystupoval spoločne so svojou dvojičkou Milanom Lasicom. Význam osobnosti Júliusa Satinského spočíval aj v jeho vplyve na samotného percipienta, glosovanie aktuálnych tém a poznávanie „čŕt Slovákov“ patrili k jeho celoživotnému dielu.

Jeho prvou manželkou bola členka Baletu SND, tanečnica Lúčnice a prekladateľka z angličtiny a španielčiny Oľga Lajdová. V roku 1985 zomrela utopila sa pri kúpaní v Karibskom mori .So svojou druhou manželkou (od roku 1985) MUDr. Vierou Satinskou (* 1955) mal dcéru Luciu a syna Jána.

V roku 1989 dostal titul zaslúžilý umelec. Slovenská astronomická spoločnosť po ňom pomenovala planétku 15946 Satinský objavenú 8. januára 1998 A. Galádom a A. Pravdom na Astronomickom a geofyzikálnom observatóriu Modra-Piesky. Vyznamenaný Medailou Za zásluhy in memoriam (2003).

1.2. Charakteristika diela

Dielo Lasica Satinský a vy je rozdelené do dvoch častí.
Prvá časť je dialóg o rôznych životných situáciách Medzi Satinským a Lasicom. Je rozdelená, na dve dejstvá. Pred začatím každého dejstva, no aj počas rozhovoru vyjde na scénu Zora Kolinská a zarecituje Báseň od Tomáša Janovica. Prvé dejstvo má tri výstupy, druhé dejstvo má dva výstupy.

Druhá časť tohoto diela Opisuje Hamleta v prevedeni Lasicu a Satinského. Lasica ,Satinsky a vi je humorné dielo, ktoré je písané ako rozhovor medzi dvoma postavami, ktoré rozoberajú obyčajné veci. Dôležité je pochopiť tú iróniu u autorou, vďaka ktorej je to dielo humorné.

1.3. Obsah

Dielo sa odohráva na divadelnej scéne. Najprv príde na javisko Zora Kolínská a pozdraví divákov a taktiež predstaví qarteto. Qarteto začalo hrať, no v zapätí prestalo. Nastala indispozícia Júliusa Satinského, ktorému sa začalo čkať. Zora Kolinská sa ospravedlní. Začnú hrať od znova, no nejde to. Milan Lasica sa ozve, že takto nemôže hrať. Podíde k panej a začne jej hrať do uška „prší, prší “,no dal tam iný text. Satinský sa ospravedlní  za svoje čkanie. Tak začína medzi nimi dvoma dialóg.

Dialóg začal tým že si musia dávať pred publikom pozor ako sa tvária. Lasica povie, že podľa tváre dokáže zistiť aj meno človeka. Vyskúšajú to na jednej panej, no nepodarilo sa im to. Tak sa začali baviť o tom, ktorý z nich je chudák. Potom o ich rodičoch cez umelcov, až k tomu  že pán Lasica vyzerá ako mechanik. Došli k tomu, že Milan Lasica sa dokáže tváriť tak ako chce. Začali rozoberať ich detstvo. Tak ich prerušila Zora Kolinská a začalo sa hrať.

Zora Kolinská ešte raz privítala, pozdravila obecenstvo. Začala recitovať báseň od Tomáša Janovica. Vošiel na scénu Satinský a povedal Lasicovi, že si vzadu skúšal pretvarovanie. Dohodli sa na pokuse, že Lasica dá  Satinskému za ucho a, že kto sa ako bude tváriť. Neskôr kopne Lasica Satinského do zatku. Začali sa rozprávať o živote a Satinský závidí Lasicovi život, no Lasica zasa ľutuje život Satinského. Aj keď správne by to malo byt naopak. Po rozhovore začnú spievať.

Príde na scénu Zora Kolinská a povie Báseň o láske. Spoza bielej opony vyjde Július Satinský s náušnicami. Začne vítať hostí a privíta aj Lasicu. Ten príde a spieva. Opona sa zavrie a hostia majú prestávku. Po prestávke vyjde opäť Zora Kolinská a začne báseň vetou „ ako vieme všetky cesty odjakživa vedú do Ríma...“ Satinský privádza na javisko Lasicu. Začnú sa rozprávať o tom ako Lasica po prečítaní novín sa nevrátil domov a žil na ulici.

Neskôr sa začnú baviť o zamestnaní. Vlastne kde Satinský pracuje. Zistili, že je inšpektor. Tak otázku o zamestnaný dal aj Satinský  Lasicovi. Tak začali rozhovor tak, akoby Satinský niečo od Lasicu chcel zistiť. Akoby ho  vypočúval. Prešli tému kino, divadlo a zastavili sa pri hre s názvom Piková dáma. Keď  dokončili „vypočúvanie“, ktoré aj tak nikam neviedlo, začali sa rozprávať o Shakespearovi. Vyšla Zora Kolinská a začala rozprávať ďalšiu báseň ,no už v novom kostýme.

V tretej časti s názvom Hamlet, Satinský a Lasica Začali hrať Hamleta vo svojom prevedení. No skoro všetko v tej hre je prekrútené, pomýlené, či až vymyslené v porovnaní s pravým Hamletom. No  je to, ako všetko v tejto knižke uhrané do Komédie. Po skončení Hamleta sa herci opäť dostanú k pretvarovaniu.

No s tým že Satinský sa to naučil. Lasica zakončil predstavenie týmito slovami : „ Divadloto je jedine miesto kde  to pretvarovanie ma aký taký zmysel. Tak vyjde Zora Kolinská a naposledy. Rozlúči sa z divákmi .Herci a muzikanti sa klaňajú, obecenstvo tlieska a potom odchádzajú domou .

1.4. Jazyk

Dielo sa zakladá na dialógoch medzi postavami, je použitý bežný, každodenný, hovoroví jazyk. Preto repliky postáv obsahujú bežné, hovorové slová.  Keďže toto dielo je písane ako rozhovor, v ktorom herci rozprávajú o všetkom možnom tak autori nechávajú na čitateľovi aby si spravil vlastný názor na všetko.

Rozhovory sú písane tučným písmom. Nepodstatne veci alebo opísanie diania na pódiu sú písane normálnym písmom. V diele sa nachádza Zopár Básní od Tomáša Janovica, ktoré recitovala Zora Kolinská.

Záver

Na záver by som chcel podotknúť, že kniha Satinský Lasica a Vy sa mi zapáčila vďaka svojmu humoru. Myslím si, že aj to bolo jej hlavnou úlohou. Či už ako divadelná inscenácia alebo toto spracovanie v knihe.

Niektoré témy, čo tam rozoberali boli zaujímavé a poučné. Páčilo sa mi s akých stránok sa dá pozerať na životný štýl či samý život. Som rád, že som si mohol tú knihu prečítať.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu