Zmeškalovci

Spoločenské vedy » Dejepis

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 06.03.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 195 slov
Počet zobrazení: 2 862
Tlačení: 198
Uložení: 238

Zmeškalovci

Zmesskal

Rod Zmeškalovcov prišiel z Čiech, dobre sa však vžil so slovenským prostredím vďaka blízkemu jazyku. Zmeškalovci rozumeli potrebám slovenského ľudu. Prvý z nich Jób Zmeškal zachránil svojou nebojácnosťou a prefíkanosťou Oravský hrad pred Turkami. Od tejto udalosti je odvodený aj zmeškalovský erb. Zaujímavý charakter vtlačil rodu stoličných hodnostár Jób Zmeškal, ktorý aby pozdvihol úroveň obyčajného ľudu, písal preň ľudovovýchovné spisy, v ktorých ponúkal návod, ako zvládnuť vtedajší život.

Zmeškalovci mali vždy veľmi blízko ku kultúre a umeniu, osobitne k hudbe, najmä Mikuláš Zmeškal k Mozartovi, Beethovenovi a Haydnovi. Vedeli sa pohybovať vo vysokej spoločnosti, pričom si zachovávali spriaznenosť so slovenským národným hnutím. Móric Zmeškal mal počas zimnej výpravy slovenských hurbanovských dobrovoľníkov úzke spojenie s predsedom SNR Jozefom Miloslavom Hurbanom a vojenským veliteľom Františkom Zachom. Zorganizoval zhromaždenie obyvateľstva v Dolnom Kubíne a prispel k výmene stoličnej správy. Ako predseda dočasnej cisársko-kráľovskej správnej rady Oravskej stolice zaviedol úradný jazyk slovenčinu. K národnému pohybu sa hlásil aj jeho syn Zoltán, ktorého portrétoval slávny slovenský maliar Peter Bohúň.

Zmeškalovci ako vzdelaní ľudia vždy hľadali prijateľné cesty na možný kompromis s uhorskou vládnou mocou tak, aby miestne úrady zohľadňovali práva slovenského národa, jeho kultúrne požiadavky a rozvíjanie národného povedomia.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Šľachta na Slovensku



Odporúčame

Spoločenské vedy » Dejepis

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu