Humanizmus a renesancia

Spoločenské vedy » Dejepis

Autor: diana
Typ práce: Ostatné
Dátum: 18.02.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 359 slov
Počet zobrazení: 1 422
Tlačení: 107
Uložení: 128

Humanizmus a renesancia

Obdobie humanizmu a renesancie je svetlejší bod európskych dejín. Tento myšlienkový a umelecký smer sa začal do Európy šíriť z Talianska, hlavne z Florencie. Ľudia začínajú veriť vlastnému rozumu, zameriavajú sa na radostné prežívanie života a odmietajú žiť podľa zaužívaných pravidiel stredovekého spoločenstva. Každý mohol slobodnejšie skúmať svet ale aj samotného človeka. Za patrónov renesancie sa považujú Cosimo I. Medici Lorenzo Medici nazývaný aj il Magnifico.

-Porovnanie stredoveké ponímanie sveta s humanistickým pohľadom na svet

V stredoveku vládla predstava, že ľudia sú súčasťou jednotného Božieho poriadku. Každý človek má v ňom svoje pevné, Božím riadením určené miesto, dané jeho sociálnym pôvodom. Ľudia verili, že sú zaťažení dedičným hriechom. Na pozemský život sa pozeralo len ako na prechod z pozemského života do večnosti. Humanizmus vystriedal upätú stredovekú scholastik. Orientoval ľudské myslenie skôr na pozemské a reálne veci. V centre pozornosti už nestojí Boh, ale človek a jeho radostné prežívanie pozemského života. Rozhodujúcu úlohu pri šírení humanistických myšlienok mal nový vynález - knihtlač.

-Základné prvky renesančnej architektúry, maliarstva, sochárstva, literatúry

Architektúra - renesanční architekti sa opäť inšpirovali antickými stavbami, ich súmernosťou, jednoduchosťou a pravidelnosťou proporcií. Vedľa kameňa sa začali používať vo väčšom množstve materiály ako mramor a tehly. Hojne sa uplatňuje stĺporadie, klenba a kupola a schodisko sa stáva samostatným architektonickým prvkom. Objavujú sa nové typy stavieb: mestské paláce a mestské aj predmestské vily.

Maliarstvo - na rozdiel od architektúry alebo sochárstva sa nemohlo rané renesančné maliarstvo inšpirovať antickým umením - z antického maliarstva sa nič nezachovalo. V maľbe sa začína používať trojrozmernosť a perspektíva - maliari sa naučili pracovať s priestorom a vyjadrovať jeho hĺbku. Väčšinou sa udržuje náboženská tematika, zobrazujú sa aj nahé telá.

Sochárstvo - prvýkrát od antiky sa objavujú voľne stojace sochy. Umelci dokážu úspešne vyjadriť dramatickosť scény expresívnym zobrazením emócií v tvári, gestami. Veľkou výzvou sa pre renesančného sochára stali jazdecké sochy.

Literatúra - veľké zmeny sa odohrávajú aj na poli literatúry. Objavujú sa celkom nové literárne žánre ako napr. komédia, tragédia či pastorála. Tieto sú inšpirované dochovanými literárnymi dielami antických autorov. Veľmi obľúbenými autormi sa znova stávajú Terentius, Plautus, Seneca alebo Vergílius.

-Najznámejší umelci:

Leonardo da Vinci - Obrazy Mona Lisa, Posledná večera

Dante Alighieri - básnik, dielo Božská komédia

Michelangelo Buonarroti - sochár, výzdoba Sixtínskej kaplnky, dostavba Chrámu sv. Petra

Filippo Brunelleschi - architekt, katedrála Santa Maria del Fiore

Sandro Botticelli - maliar, Madona s dieťaťom a piatimi anjelmi

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vypracované maturitné otázky z dejepisu



Odporúčame

Spoločenské vedy » Dejepis

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.049 s.
Zavrieť reklamu