Grécka kolonizácia a reformy mestských štátov

Spoločenské vedy » Dejepis

Autor: diana
Typ práce: Ostatné
Dátum: 19.02.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 354 slov
Počet zobrazení: 1 741
Tlačení: 117
Uložení: 104

Grécka kolonizácia a reformy mestských štátov

- analyzuj príčiny a dôsledky gréckej kolonizácie

Príčiny: hlavnou príčinou bol nedostatok pôdy v materskom Grécku

Dôsledky: priaznivo ovplyvnila rozvoj hospodárskeho života, vznikla nová spoločenská vrstva - obchodníci, výrazne sa rozšírila remeselná výroba, z kolónií sa vyvážali potraviny do materského Grécka.

- ukáž na mape hlavné prúdy kolonizácie a najvýznamnejšie grécke kolónie

Gréci začali od 8. st. pr. Kr. hromadne zakladať nové osady na pobreží Egejského mora, okolo úžin Bospor a Dardanely a na pobreží Čierneho mora. V západnom Stredomorí sa usadzovali predovšetkým na Sicílií a v južnom Taliansku, dokonca aj na Azúrovom pobreží vo Francúzsku a Španielsku. Vznikali mestá: Masália, Neapol, Tarent, Byzantion, Milétos, Efezos, Halikarnas, Varna

- porovnaj Solónovu a Kleisténesovu reformu spoločnosti

Solón: obyvateľstvo rozdelil podľa veľkosti majetku do štyroch majetkových tried. Príslušníci najmajetnejšej triedy mohli zastávať úrady bez ohľadu na pôvod, vydal aj zákon proti otroctvu slobodných občanov, podľa neho otroci predaní do otroctva za dlhy boli vykúpení z prostriedkov štátnej pokladnice

Kleisténes: uskutočnil v Aténach reformu Solónovej ústavy. Rozdelil obyvateľstvo podľa územnej príslušnosti na desať fýl, ktoré mali rozhodujúcu úlohu v politickom živote. V každej fýle boli zastúpení roľníci aj remeselníci. Všetci občania si boli rovní, každý občan mal právo voliť a zastávať úrady.

- analyzuj aténsky štát za Perikla

Perikles bol v rokoch 443 - 429 pr. Kr. volený každoročne za hlavného stratéga. Bol hlavným zástancom demokracie v Aténach. Aby sa aj najchudobnejší občania mohli zúčastňovať na politickom živote, za účasť na ľudových zhromaždeniach zaviedol diéty a chudobným občanom umožňoval bezplatný prístup na náboženské slávnosti. Akropolu v strede Atén opevnil mohutnými hradbami a zo západnej strany vybudoval mohutné schodisko propyleje. Na Akropole prebudoval starý chrám Erechtheion. No predovšetkým dal postaviť monumentálny chrám Parthenón zasvätený bohyni Aténe, ochrankyni mesta. Perikles zomrel na mor pri obliehaní Atén v Peloponézskej vojne.

- analyzuj historický text - Solónova ústava

Obyvateľstvo rozdelené na štyri skupiny podľa veľkosti majetku.

Politické práva: 1. a 2. trieda mali právo zastávať úrady. 3.a 4. trieda mali právo zúčastňovať sa na zhromaždeniach a voliť.

Služba vo vojsku: 1. a 2. trieda boli velitelia a jazdci. 3. trieda boli ťažkoodenci a 4. trieda boli ľahkoodenci.

Veľkosť majetku sa určovala podľa výnosu obilia v medimnoch.

Majetok: 1. trieda - 500 a viac, 2. trieda - 300 a viac, 3. trieda - 200 a viac, 4. trieda - menej ako 200

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Solon reforma

Vypracované maturitné otázky z dejepisu



Odporúčame

Spoločenské vedy » Dejepis

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu