Veľká Morava, Konštantín a Metod

Spoločenské vedy » Dejepis

Autor: verca123
Typ práce: Ostatné
Dátum: 02.09.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 457 slov
Počet zobrazení: 2 503
Tlačení: 145
Uložení: 177

Veľká Morava

Po zániku Samovej ríše nevznikol na území Slovenska žiadny politický útvar. Keď franský panovník Karol Veľký porazil koncom 8. storočia Avarov, dochádza k vzniku nadkmeňového útvaru s centrom v Nitre. Prvé nitrianske knieža, o ktorom máme písomné zmienky, je Pribina. Ten nechal v roku 828 postaviť kresťanský kostol, ktorý vysvätil salzburský arcibiskup Adalrám.

Aj na južnej Morave vzniklo kniežatstvo. Jeho vládca Mojmír pripojil v roku 833 Nitrianske kniežatstvo k svojmu a vytvoril tak Veľkú Moravu. Pribina musel ujsť a uchýlil sa k Ratbodovi, vládcovi Východofranskej marky. Východofranský panovník Ľudovít Nemec mu udelil okolo roku 846/7 ako léno Panóniu /územie dnešného maďarska s centrom pri Balatóne/.

Situácia na Veľkej Morave sa v polovici 9. storočia zhoršila. Vnútorné nepokoje viedli k tomu, že franský panovník dosadil v roku 846 na kniežací stolec Mojmírovho synovca Rastislava. Ten sa chcel vyvarovať nepokojom zo strany Nitrianskych veľmožov a preto Nitriansku udelil širokú samosprávu a do čela tohto územia dosadil svojho schopného synovca Svätopluka.

Keď sa stal Rastislav panovníkom Veľkej Moravy, snažil sa udržiavať dobré vzťahy s Východofranskou ríšou. V neskoršom období sa však snažil vymaniť z pod franskej závislosti a začal podporovať snahy niekoľkých franských veľmožov v boji proti svojmu panovníkovi. Okrem iného napadol aj Pribinu v Panónii a zabil ho. Panóniu sa mu však nepodarilo pripojiť, lebo tam nastúpil Pribinov syn Koceľ. Zlé vzťahy medzi Veľkou Moravou a Franskou ríšou nakoniec vyústili do vojnového konfliktu, v ktorom sa Rastislav Frankom ubránil. Aby Rastislav oslabil vplyv Frankov na Morave rozhodol sa, že bude získavať misionárov a kňazov z Byzantskej ríše. V roku 862 vyslal posolstvo k byzantskému panovníkovi Michalovi III. So žiadosťou o vierozvestov, ktorí by šírili kresťanstvo na Veľkej Morave.

Z Byzantskej ríše prišli v roku 863 dvaja bratia Konštantín a Metod. Založili učilište na výchovu kňazov, ktorých učili v hlaholike a v domácom jazyku. Keďže bratia nemali vyššie svätenie museli isť v roku 867 do Ríma, kde pred pápežom Hadriánom II. uhájili svoje učenie. Počas pobytu v Ríme Konštantín vstúpil do kláštora, prijal meno Cyril a následne na to zomrel. Metod (bol vysvätený za biskupa/ a niekoľkí ďalší žiaci boli vysvätení za kňazov. Metod sa stal arcibiskupom pre oblasť Panónie a Moravu a vrátil sa na Veľkú Moravu.

Ľudovít Nemec podnikol v roku 869 novú vojenskú výpravu proti Morave. Rastislavovi sa podarilo ubrániť, ale jeho synovec Svätopluk sa s Frankmi pokúsil uzavrieť dohodu. Tento čin Rastislava pobúril a preto sa v roku 870 pokúsil odbojného synovca zajať. Svätopluk však strýčka prekukol, zajal a vydal Frankom. Tí ho súdili, oslepili a nechali vo väzení zomrieť. Svätopluka zajali tiež a Ľudovítov syn Karolman s armádou obsadil Veľkú Moravu. Obyvateľstvo bolo s franskou nadvládou nespokojné a preto pod vedením kňaza Slavomíra /člen mojmírovskej dynastie/ povstalo a Frankov vyhnalo.

Karolman chcel Moravu dobyť za každú cenu, preto v roku 871 poslal novú armádu pod vedením samotného Svätopluka. Svätopluk sa tajne dohodol so Slavomírom a spoločne uštedrili Frankom zdrvujúcu porážku. Nakoniec bol Ľudovít Nemec prinútený uzavrieť so Svätoplukom v roku 874 mier. Svätopluk sa stal novým panovníkom Veľkej Moravy a začal viesť výbojnú politiku proti svojim susedom. Obsadil Malopoľsko /okolie Krakova/, časť Sedmohradska, Panóniu, Čechy a Lužice. Nový východofranský panovník Arnulf bol nespokojný so vzrastajúcou mocou Svätopluka a preto na jeho krajinu zaútočil, ale aj tento útok Veľká Morava odrazila.

Úpadok Veľkej Moravy nastal krátko po Svätoplukovej smrti v roku 894 a mal viac príčin. 

  1. Vnútorné nepokoje: Svätoplukovi synovia nedokázali spolupracovať a navzájom medzi sebou bojovali o moc, /Mojmír II. Bojoval so svojím bratom Svätoplukom/.
  2. Odstredivé snahy: jednotlivé územia, ktoré boli v predchádzajúcom období pripojené sa odtrhli /Česi, Poliaci/.
  3. Vonkajší nepriatelia: Frankovia a starí Maďari neprestajne útočili na oslabenú ríšu a tá sa pod ich tlakom rozpadla.

Všetky tieto tri dôvody postupne oslabovali Veľkomoravskú ríšu, čo viedlo k jej zániku. Svätoplukov syn Mojmír II. bojoval proti svojmu bratovi Svätoplukovi čo viedlo k oslabeniu a vzápätí na to na nich zaútočili Frankovia. V období rokov 904-906 zahynul posledný panovník Veľkej Moravy Svätopluk II. V boji proti Maďarom a v roku 907 sa už Veľká Morava v kronikách nespomína.

Konštantín a Metod

Roku 863 prišli na Veľkú Moravu Konštantín a Metod. Filozof Konštantín osobitne pre túto misiu vyvinul prvú slovanskú abecedu /hlaholiku/, a priniesol so sebou symbol byzantského dvojkríža. Zvolil si staroslovienčinu / starú cirkevnú slovančinu/, čiže kultivovanú macedónčinu z okolia Solúna, za jazyk, ktorý bude počas misie používať, a priniesol so sebou prvé preklady liturgických a biblických textov, ktoré už predtým pripravil s Metodom.

Počas misie na Veľkej Morave potom solúnski bratia preložili do staroslovienčiny celú bibliu, ale aj liturgické texty. Konštantín napísal prvú slovanskú báseň Proglas a takisto preložili a upravili byzantské občianske zákony a vzniknutý Zakon sudnyj ljudem bol nielen občianskym zákonníkom Veľkej Moravy, ale aj prvým zákonníkom v slovanskom jazyku. Od začiatku svojho pobytu na Veľkej Morave museli čeliť kritike bavorských (čiže východofranských) kňazov, predstaviteľov západného (čiže nie byzantského) kresťanstva, ktorí sa obávali, že stratia v krajine vplyv.

Roku 863 Konštantín založil tzv. Veľkomoravské učilište, v ktorom sa vychovávali budúci slovanskí kňazi a administratívni pracovníci, a ktoré sa stalo centrom slovanskej literatúry. Keďže obaja bratia pochádzali z Byzantskej ríše, no Veľká Morava spadal do cirkevnej sféry Ríma (pápeža), vybrali sa roku 867 so súhlasom veľkomoravských panovníka do Ríma, aby získali súhlas pápeža k používaniu staroslovienčiny ako liturgického jazyka. Cestou do Ríma sa v lete zastavili v Panónii u kniežaťa Koceľa Pribinovho syna, a krátku dobu tam vyučovali.

Roku 867 celú ich veľkomoravskú misiu schválil pápež. V marci 868 pápež napokon povolil aj slovanský liturgický jazyk (staroslovienčinu) ako štvrtý jazyk západnej cirkvi popri latinčine, gréčtine a hebrejčine. Vo februári 869 Konštantín v Ríme zomrel. Roku 869 poslali Metoda z Ríma s listom určeným slovanským kniežatám Rastislav (približne dnešná Morava), Svätopluk (približne dnešné Slovensko) a Koceľovi (približne dnešné juhozápadné Maďarsko). List obsahoval poverenie Metodovi, aby vyučoval a prekladal vo Veľkomoravskom učilišti. Keďže však bavorskí kňazi nechceli súhlasiť so schválením aktivít solúnskych bratov, vymenoval pápež trocha neskôr (začiatkom roka 870) na popud Koceľa Metoda za arcibiskupa Panónie a Veľkej Moravy, čím Veľkú Moravu vyňal spod cirkevnej sféry Bavorska. Na Veľkej Morave takto vzniklo prvé slovanské arcibiskupstvo a Metod bol jeho prvým biskupom. Po roku 874 často Metoda u Svätopluka a pápeža ohovárali vodcovia latinského kléru pôsobiaceho vo Veľkej Morave - Ján Benátsky (zároveň Svätoplukov poradca) a Wiching. Vyvolali tak početné spory. Jediné známe biskupstvo arcibiskupa Metoda vzniklo v Nitre. Jeho biskupom sa stal Wiching, ku ktorého vymenovaniu Svätopluka prehovorili predstavitelia latinského kléru na Veľkej Morave. Roku 880 sa Metod vybral do Ríma, aby sa očistil od uvedených ohováračiek. Pápežské skúšky bezchybne zvládol a Wiching, ktorý ho sprevádzal, bol vysvätený za biskupa. Okrem toho pápež poslal Svätoplukovi list v ktorom:

  • Veľkú Moravu vyhlásil za léno Svätej stolice, čo znamenalo, že postavil Veľkú Moravu naroveň Východofranskej ríši
  • potvrdil Metodove úlohy a funkcie
  • prikázal, aby sa do Ríma poslal ďalší kňaz, aby ho mohol urobiť biskupom iného regiónu Veľkej Moravy než je Nitra tak, aby Metod a títo dvaja biskupi potom zas mohli vysvätiť ďalších biskupov (podľa väčšiny prameňov však táto požiadavka listu nebola splnená)
  • prikázal, aby bol vyhnaný z Veľkej Moravy všetok klérus, ktorý sa Metodovi postaví na odpor
  • schválil používanie slovanského písma (hlaholiky) a prikázal, aby sa bohoslužby (liturgie) konali v slovanskom jazyku (okrem evenjelia, ktoré sa malo najprv čiťať po latinsky a až potom po slovansky)
  • prikázal, aby sa bohoslužby pre Svätopluka a jeho družinu konali v latinčine, pretože Svätopluk osobne uprednostňoval latinčinu

Naspäť na Veľkej Morave Metod zosadil Wichinga ako nitrianskeho biskupa, pretože sa dozvedel, že Wiching Svätoplukovi napísal falšovaný „pápežský“ list, podľa ktorého sa má Metod vyhnať z Veľkej Moravy. Wichinga za to poverili cirkevnou misiou vo Vislansku, ktoré bolo tesne predtým pripojené k Veľkej Morave. Roku 885 Metod na smrteľnej posteli určil Gorazda pochádzajúceho z dnešného Slovenska za svojho nástupcu vo Veľkomoravskom učilišti. 6. apríla 885 Metod zomrel na Veľkej Morave.Po Metodovej smrti pápež vymenoval Wichinga za nitrianskeho biskupa, ako aj za „cirkevného správcu“ Veľkej Moravy - nie však za arcibiskupa. Pretože Wiching krátko pred Metodovou smrťou Metoda ohováral v Ríme, poslal pápež v zime roku 885-886 do Veľkej Moravy list v ktorom spätne odsúdil Metodovu činnosť, Metoda exkomunikoval a dokonca zakázal používanie slovanského jazyka pre bohoslužby (liturgie), s výnimkou účelov kázaní a výkladu biblie.

Začiatkom roku 886 dorazili na Veľkú Moravu pápežskí vyslanci, zakázali Gorazdovi vyučovať, dali zatvoriť veľkomoravské učilište a Wiching začal likvidovať prívržencov Metoda a Gorazda. 200 osôb /študentov, kňazov a diakonov, najmä Gorazd, Kliment, Naum, Sáva a Angelár/, ktorí odmietli prestúpiť na latinskú (čiže západnú) liturgiu, boli uvrhnutí do väzenia a potom ich uprostred zimy vyhnali z Veľkej Moravy. Títo vyhnanci z Veľkej Moravy a ich pokračovatelia potom vykonali cirkevno-jazykové misie prakticky po celej východnej Európe a vytvorili dnešnú cyriliku, ktorá nahradila hlaholiku. Na Veľkej Morave sa znova presadila latinská liturgia a východofranskí kňazi.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Konštantín a Metód


Odporúčame

Spoločenské vedy » Dejepis

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu