Napoleonské vojny

Spoločenské vedy » Dejepis

Autor: margita (21)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 07.03.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 299 slov
Počet zobrazení: 1 261
Tlačení: 117
Uložení: 123

Napoleonské vojny

Vr.1793 začala kariéra mladého delostreleckého kapitána Napoleona Bonaparte z Korziky, ktorý sa vyznamenal pri obliehaní Toulonu- povýšený na generála. V r.1796 ho direktórium vymenovalo za veliteľa franc. armády v Taliansku. V 1799 ho poverili potlačením povstania proti direktóriu,čo využil na prevrat .

V r.1804 sa korunoval za cisára Francúzov, svoju 1.manželku Jozefínu za cisárovnú. To bol koniec republikového zriadenia.

Ale vydal Code civil(=Občiansky zákonník): 

  • Rovnosť pred zákonom
  • Občianske slobody
  • Slobodu vyznania
  • Nedotknuteľnosť súkromného majetku

Zlepšil finančnú situáciu vo Fr. (podporoval podnikanie, dal ľuďom prácu, staval...).Začal vojny s európskymi štátmi. Napadol Anglicko – admirál Nelson ho porazil v bitke pri Trafalgare. Napoleon uvalil na Anglicko kontinentálnu blokádu (hosp.blokádu,zákaz dovozu do A a vývozu z A). Napoleon postupne obsadil skoro celú záp.a strednú Európu.

V r.1805 sa odohrala bitka pri Slavkove (=Austerlitz) – bitka 3 cisárov (Františka II., Alexandra I.a Napoleona). Skončila porážkou R-Ua R, v Bratislave podpísali mier (v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca). O 4 roky znovu tiahol na BA, nechal vyhodiť Devín. Frant.II sa snažil získať N spojenectvo sobášom svojej dcéry Marie Lujzy s NB.

Cár Alex.I porušil kontinentálnu blokádu, preto NB napadol Rusko v r.1812. 500 000 armáda tiahla na Moskvu. Admirál Kutuzov nechal evakuovať M, vypáliť, odtrániť zásoby. NB sa dal na ústup, zima a partizáni zdecimovali jeho armádu na 5000.

1813 sa odohrala bitka národov pri Lipsku (FR.II proti „zaťovi“, s A,Pruskom,Ruskom =Svätá aliancia ). Po nej sa víťazi stretli na Viedenskom kongrese, kde sa dohodli na reparáciách Francúzska, na usporiadaní Európy. Napoleona poslali do vyhnanstva na ostrov Elba. Vo Fr. Vládli Bourbonovci.

NB sa podarilo utiecť, pochodoval na Paríž, kráľ.vojsko sa k nemu pridávalo. Na 100 dní obnovil cisárstvo. Znovu boje s alianciou, ale 1815 v bitke pri Waterloo prišla jeho definitívna porážka. Bol uväznený na ostrove Svätá Helena – tu v 1721 umiera.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Dejepis

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.030 s.
Zavrieť reklamu