Reformácia a katolícka reforma

Spoločenské vedy » Dejepis

Autor: erikaaa (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 24.05.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 283 slov
Počet zobrazení: 2 166
Tlačení: 122
Uložení: 121

Reformácia a katolícka reforma

14 – 15 storočie- úpadok cirkvi.

Vysokí cirkevní hodnostári bojovali medzi sebou o moc. Tak sa stalo, že v určitých obdobiach mala cirkev dvoch i troch pápežov naraz. Tí sa vzájomne dávali do kliatby. Cirkevné úrady obsadzovali ľudia bez vzdelania a schopností, stačilo, že pochádzali z bohatých šľachtických rodín. Kto mal peniaze, mohol si kúpiť odpustky – to je odpustenie hriechov a voľný vstup do neba. Vládla protekcia , podplácanie, kvôli postaveniu , peniazom a moci sa vraždilo. Obyčajní kňazi boli naopak chudobní. V cirkvi vládla nerovnosť.

Boj o moc v cirkvi mal za následok, že ľudia začali veriť, že sa blíži koniec sveta.

Martin Luther – nemecký rehoľník a profesor bol najväčším kritikom neporiadku v cirkvi. Bol teológ, kazateľ a reformátor, zakladateľ protestantizmu (reformácia), autor množstva duchovných, politických, pedagogických spisov, cirkevných piesní a prekladov. Jeho najvýznamnejším dielom je preklad Biblie do nemčiny. Na jeseň 1517 poslal svojmu arcibiskupovi list, kde sa sťažoval aj na predávanie odpustkov- vstupenky do neba. Pripojil aj 75 téz, kde vyjadril svoj názor na to, čo je v cirkvi zlé a predložil aj návrhy na nápravu. Jeho tézy sa pomocou tlače dostali medzi ľudí. Veľká časť veriacich s ním nesúhlasila. Pápež vyzval Luthera, aby sa vzdal svojich tvrdení, ale on nesúhlasil. Vyhlásil, že najvyššou autoritou pre neho nie je pápež, ale Biblia.

Prívrženci Luthera – luteráni sa hlavne v nemecky hovoriacich krajinách oddelili od katolíckej cirkvi a vytvorili novú cirkev, ktorá mala uskutočniť reformáciu kresťanskej cirkvi. Luteráni sa nazývali a protestantmi. Presné zásady učenia novej cirkvi, vypracoval snem, ktorý sa konal v meste Augsburg .Preto sa nové vierovyznanie nazýva augsburské.

  1. Prečo ľudia začali veriť, že sa blíži koniec sveta?
  2. Kto bol Martin Luther?
  3. Na čo sa Martin Luther sťažoval arcibiskupovi ?
  4. Čo je najvýznamnejším dielom Luthera ?
  5. Ako sa volá cirkev, ktorú založili prívrženci Martina Luthera ?
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Dejepis

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu