Prínos Konštantína na Veľkej Morave

Spoločenské vedy » Dejepis

Autor: miruska (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 27.04.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 455 slov
Počet zobrazení: 903
Tlačení: 67
Uložení: 69

Prínos Konštantína na Veľkej Morave

Konštantín bol filozofom v Konštantínopole sa stal bibliotekárom a potom aj profesorom na univerzite v Konštantínopole. 863- misiou na Veľkú Moravu Rastislav žiadal o učencov najprv pápeža Mikuláša I. , no po nesplnení skúsil byzantského cisára Michala III. – vyvinul 1. slovanskú abecedu- hlaholiku ( základ dnešnej latinky), prínos staroslovienskej vzdelanosti, symbol byzantského dvojkríža. Napísal prvú starosloviensku báseň Proglas.-„ Radšej jedno slovo zrozumiteľné ako 5 nezrozumiteĺných“. Založil učilistie pre výchovu kňazov. Na Veľkú Moravu prišiel s bratom Metodom šírili tu vzdelanosť, kultúru, kresťanstvo, písmo, vydali zákonník Zákon sudnij ľudem- najstaršie zachovaný právny spis, je to starosloviensky občiansky a trestný zákonník v 32 článkoch.

Keďže však neboli ani biskupmi, ani kňazmi nemohli vysvätiť žiakov, preto išli do Ríma, po ceste sa zastavili pri Koceľovi, tým, že naňho urobili dojem, pribudlo im viacero žiakov s ktorými šli do Ríma. V Ríme riešili 3 záležitosti : potvrdenie staroslovienčiny, vysvätenie učeníkov na diakonov a kňazov, vytvorenie samostatnej hierarchie ( biskupstva ). Misia bola úspešná, no Konštantín chorľavel a už sa na VM nevrátil . V Benátkach mali ešte voj s trojjazyčníkmi, ktorí uznávali len hebrejčinu, latinčinu a gréčtinu. Priniesli však pozostatky sv. Klimenta pápežovi, kde ich do Baziliky Santa Maria Maggiore položili.Konštantín zomiera v Ríme 869. Metod sa dostal do zajatia bavorských biskupov, vo Wegensburgu. Jeho nepriateľom bol Wichting, ktorý sa stal neskôr arcibiskupom. V roku 880 však pápež vydal Industria Tuae- Metod bol povýšený na arcibiskupa, aj bolo dovolené používanie staroslovienčiny v bohoslužbách. Po jeho smrti však bola však staroslovienčina zakázaná. Nástupca Gorazd a žiaci boli vyhnaní do CZ, Chorvátska, Bulharska a Ruska- založili cyriliku základ dnešnej azbuky. O misii sa dozvedáme z Kyjevských listov a Moravsko- slieskych legénd.

Idea „čechoslovakizmu“ bola pre Slovákov veľmi nebezpečná. Po stránke jazykovej, kultúrnej, ale aj sociálnej a najmä národnej. Treba pripomenúť, že to bola najmä Matica slovenská, ktorá dôsledne obhajovala suverenitu slovenčiny so všetkými pozitívnymi dôsledkami, ktoré jazyková suverenita prinášala. Veľké rozdiely boli v rozvinutosti priemyslu. Demontáž a odsun mnohých fabrík z oveľa menej priemyselného Slovenska do oveľa viac rozvinutých Čiech spôsobili biedu a v rokoch Veľkej hospodárskej krízy prispeli k masívnemu vysťahovalectvu. Slovensko sa stalo „agrárnym príveskom“ ČSR. Netreba zabúdať ani na násilné potláčanie sociálnych nepokojov – hladové pochody a streľbu „četníkov“, ktorí často boli chápaní ako „českí četníci“. Postavenie Slovenska v ČSR a autonomistické hnutie

Postavenie Slovenska bolo iné ako boli predstavy

predstavy: Pittsburská dohoda (1918), podľa nej mala byť uzákonená autonómia Slovenska = vlastná administratíva, súdy, snem.

realita: nebola žiadna autonómia, postavenie Slovákov uzákonila Ústava (februárová) v r. 1920.
– centrálna správa štátu z Prahy (nebola samostatná slovenská vláda ani snem; Slovensko bolo riadené len jedným ministerstvom, ktorého predsedom bol V. Šrobár. Ministerstvo nahrádzalo slovenskú vládu.
Slovenský snem neexistoval, iba ČS parlament, všetky úrady mali centrály v Prahe,
hospodárstvo bolo podriadené českému hospodárstvu
– čechoslovakizmus – kultúrne obmedzoval Slovákov; zámerom bolo priblížiť slovenčinu češtine
pôvodcom bola T. G. Masaryk

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Dejepis

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu