Perikles, Filip II. Macedónsky a Alexander Veľký

Spoločenské vedy » Dejepis

Autor: vikina (21)
Typ práce: Referát
Dátum: 31.05.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 192 slov
Počet zobrazení: 975
Tlačení: 84
Uložení: 87

Perikles, Filip II. Macedónsky a Alexander Veľký 

ATÉNY ZA PERIKLA: 500 - 429 pred Kristom

Víťazstvo nad Peržanmi malo veľký vplyv na rozkvet Atén. Mesto najviac zosilnelo keď bol na čele Perikles. Bol zástancom demokracie, zlepšoval život občanov. Začal budovať veľkolepé chrámy a stavby z mramoru.

Rozvíjalo sa sochárstvo, filozofia a divadlo. Ich ideál krásy bolo pre nich prepojenie telesnej a duševnej dokonalosti - KALOKAGATIA. Rozmach Atén s nevôľou sledovala Sparta. vypukla vojna medzi Aténami a Spartou. Vyhrali Sparťania. Vojna Grécke mestské štáty oslabila a vyčerpala.

FILIP II. MACEDÓNSKY

Peloponézska vojna oslabila Grécko, čo využili Macedónčania. V 4. storočí pred Kristom kráľ Filip II. Macedónsky násilne zjednotil Grécko pod svoju nadvládu a prebral aj grécku kultúru.

 

ALEXANDER VEĽKÝ

Po smrti Filipa nastúpil na jeho trón jeho syn Alexander. Chcel vytvoriť veľkú ríšu s hlavným mestom Babylon, kde nemala vládnuť nenávisť medzi národmi. Obnovil armádu. vynikal vo vojnách. Prenikol až na hranice Gréckom známeho sveta. Dostal sa až do Indie.

Na nových územiach zakladal mestá - Alexandrie a jedno mesto pomenoval po svojom koňovi. V roku 323 pred Kristom zomrel bez nasledovníka. Ríša sa rozpadla na niekoľko helenistických štátov, ktoré medzi sebou bojovali. Zanikli útokmi Rímskej ríše.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Dejepis

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu