Deň boja za slobodu a demokraciu – 17.november

Spoločenské vedy » Dejepis

Autor: erikaaa (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 05.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 299 slov
Počet zobrazení: 459
Tlačení: 41
Uložení: 42

Deň boja za slobodu a demokraciu – 17.november

17. november 1989 – Deň študentov – v Prahe sa začali oslavy, ktoré sa zmenili na demonštráciu proti komunistickej vláde. Okrem Prahy boli večer ľudia v uliciach všetkých väčších miest. Polícia- vtedy Verejná bezpečnosť - použila vodné delá, obušky a študenti sa bránili spevom a všelijakými heslami (napr. "Máme holé ruce"- nie sme ozbrojení).

Od tohto dňa ľudia pravidelne počúvali pravdivé informácie z rádia Slobodná Európa, ktoré však vysielala nielen pre nás, ale aj pre našich krajanov, ktorí či už dobrovoľne alebo nedobrovoľne opustili našu krajinu a začali sa vracať z emigrácie.

Ale spev dovtedy "zakázaných" spevákov sa už ozýval aj z celoštátnych rádií a ulíc miest, kde sa denne ľuďom prihovárali ľudia, ktorí bojovali proti komunistickému režimu. Napríklad Alexander Dubček, Diensbier, Pithart, Budaj, Gál, Ruml a jeden z najvýznamnejších disidentov Václav Havel, predstaviteľ novej strany v Českej republike - Občanské fórum, náš budúci prezident.

Protipólom na Slovensku bola VPN - Verejnosť proti násiliu, ktorá sa nám prihovárala hlasom Milana Kňažka. Tieto osobnosti "novej vlády" sa snažili o zvrhnutie komunistického režimu, aby nastala vláda ľudu - DEMOKRACIA. Denne sa prihovárali v uliciach a upokojovali davy ľudí najmä spevom štátnej hymny, ďalej spevom spevákov protestsongov Marty Kubišovaj, Jaroslava Hutku a Karla Kryla. Snažili sa takto o presadenie zmeny režimu bez vojenského zásahu, a preto sa neskôr začalo novembrovej revolúcií hovoriť tiež NEŽNÁ či ZAMATOVÁ.

Symbolom, okrem spevu hymny na námestiach, sa stali štrngajúce kľúče- pomyselná kľúče od nášho štátu a tiež TRIKOLÓRA- trojfarebná stužka z farieb našej vlajky, ktorú všetci nosili na kabátoch, čiapkach alebo na kočíkoch.
Keď odstúpila komunistická vláda, zmenila sa naša ústava, konkrétne v článku štyri - zrušila sa vedúca úloha komunistickej strany pri vedení štátu, boli prvé slobodné voľby ako aj nový prezident a začal sa proces demokratizácie našej krajiny. Otvorili sa pre nás hranice so západným svetom.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Dejepis

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu