Atentát na Heydricha

Spoločenské vedy » Dejepis

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 23.11.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 060 slov
Počet zobrazení: 3 095
Tlačení: 343
Uložení: 347
Atentát na Heydricha

Úvod:
Túto tému som si vybrala, preto lebo sa mi páčila symbolika tohto činu. Malý národ ako bolo Československo sa dokázalo postaviť proti okupantovi: Tretej ríši. Chcela by som podrobnejšie rozobrať čin, ktorý v dejinách Československa zohral veľkú rolu. Nemôžem vynechať ani statočnosť atentátnikov, ktorí za vlasť položili vlastné životy. Pre mňa bolo spracovanie tejto témy naozaj zaujímavé. Dúfam, že vás zaujme takisto ako zaujala mňa.

Životopis Reinharda Heydricha
Reinhard Heydrich sa narodil 7. marca 1904 v nemeckom mestečku Halle nad Sálou. Ako malý hral na husle a piano. V pubertálnom veku veľmi trpel lebo jeho vrstovníci ho šikanovali a posmievali sa mu kvôli jeho vysoko postavenému hlasu. Keď mal Reinhard 18 rokov, tak vstúpil do nemeckého vojnového námorníctva.  V roku 1926 bol povýšený na hodnosť poručíka. Všetko nasvedčovalo tomu, že má u námorníctva sľubnú a dlhú kariéru.
Pohľadný a vysoký Reinhard nemal nikdy núdzu o dámsku spoločnosť. V decembri 1930 sa na plese veslárskeho spolku v Kieli zoznámil so svojou budúcou ženou Linou von Osten.

Po krátkej známosti sa jej spýtal, či by sa nechcela stať jeho ženou. Lina ho predstavila rodičom, ktorý so sobášom súhlasili. Tento šťastný život mu ale prekazila jedna z jeho predchádzajúcich známostí. Akási slečna sa cítila byť veľmi roztrpčená tým, že od neho namiesto požiadania o ruku obdržala zásnubné oznámenie. Pritom táto dievčina, ktorá bola dcérou vysoko postaveného námorníka, so sobášom už počítala. Podľa nepodložených informácií s Heydrichom čakala i dieťa! Ako priamy následok oznámenia o zasnúbení utrpela nervový šok a jej otec si šiel okamžite sťažovať za svojim blízkym známym admirálom Raedrem. Previnilec bol okamžite predvolaný pred čestný súd ríšskeho námorníctva, ktorý ho degradoval na vojaka a prepustil z námorníctva za neslušné chovanie dôstojníka a gentlemana. 

1. júla 1931 vstúpil Reinhard Heydrich do NSDAP, pričom nepoznal ani zhruba jej politický program. Eberstein ho doporučil na prijatie do služieb SA, ale vodca tejto organizácie Ernst Röhm pre neho bohužiaľ nemal miesto. Žiadosť postúpil svojmu spolupracovníkovi, veliteľovi služby SS, Heinrichu Himmlerovi. Tomu sa mladý muž páčil, zvlášť keď sa d, že pracoval u námornej rozvietky). Hodil sa mu do jeho plánov na vybudovanie vlastnej tajnej služby SS.
Himmler zveril vedenie bezpečnostnej informačnej služby SS do rúk mladého Heydricha. . Závratná kariéra tretieho muža Tretej ríše mohla začať.
Finančne zabezpečený Heydrich sa konečne oženil s Linou. Svadba sa konala 26. decembra 1931.

Začal budovať spravodajskou službu strany, kterú pomenoval SD - Sicherheitdienst (Bezpečnostní služba). Postupom času si Heydrich vybudoval sieť agentov , ktorá siahala do všetkých kútov Nemecka. Úspechy SD zaistili Heydrichovi veľmi rýchly služobný postup v hierarchii organizácie SS. SS-Standartenführerem sa stal  v roku 1932 a v marci 1933, bol menovaný SS-Oberführerem (nebol ani 30- ročný )a zástupcom Reichsführera SS Heinricha Himmlera. Mimo toho sa tiež stal vedúcim politickej polície v Mníchove.

Reinhard Heydrich mal vo svojej rodine Žida ( jeho starká sa druhý krát vydala, ale až po narodení jeho otca). Tak práve to mu v lete 1932 skoro zničilo život, teda jeho sľubnú kariéru. Mladí námorní dôstojníci (je možné, že práve jeho bývalí spolužiaci) sa v liste obrátili na ríšske vedenie NSDAP v Mníchove, kam nahlásili, že Heydrich je židovského pôvodu a že jeho otec se pôvodne menoval Süss. Himmler veľmi dbal na veľkú rasovú čistotu svojich podriadených a tak ihneď povolal skúseného genealóga, aby preskúmal Heydrichov rodokmeň. Výsledok bol čistý ako ľalia. Mäsiar z rodného mestečka Halle, ktorý o Heydrichovi tieto správy rozširoval bol odsúdený k peňažnej pokute. Neskôr ho Heydrich nechal zmiznúť v jednom koncentračnom tábore. V roku 1941 boli Čechy a Morava už dva roky okupované Nemeckom. Vrchným zástupcom nemeckej moci v protektoráte bol zastupujúci ríšsky protektor. Od začiatku okupácie ním bol postarší diplomat Konstantin von Neurath. Hitler donútil starnúceho a nerozhodného protektora, aby sa vzdal svojej funkcie, a aby požiadal o prepustenie zo zdravotných dôvodov. Príčinou k tomuto kroku sa stala údajná protektorova mäkkosť a neschopnosť zlikvidovať český odboj. Bol nahradený mužom omnoho rozhodnejším, 38 ročným Reinhardem Heydrichem generálom Gestapa a organizácie SS. Heydrich mal s protektorátom veľké plány. Hodlal ho premeniť na dokonalý štát, celkom pod vládou SS. To všetko sa však malo stať až po vyhranej vojne. Zatiaľ dokázal dokonale zmobilizovať zdroje krajiny pre vojnové úsilie a takmer zlikvidovať domáci odboj.

2. Atentát
Československá exilová vláda bola nespokojná s takmer nulovou odbojovou aktivitou. Preto 3. septembra 1941 plukovník František  Moravec zorganizoval poradu, na ktorej boli naplánované jednotlivé parašutistické skupiny, ktoré mali byť použité k veľkej sabotážnej kampani v Čechách.
 
2.1 Výcvik parašutistov
Výcvik  parašutistov prebiehal na odľahlom severozápadnom pobreží Škótska, na dvoch farmách uprostred pastvín. Tréningy zahŕňali zoskoky padákom, ktoré sa skúšali najprv z balónu, potom i z lietadla. Tréningy obsahovali aj výcvik pre Commandos, ktoré zahŕňalo dokonalé zvládnutie streľby z ľahkých guľometov, samopalov a pištolí, ďalej hod granátom na cieľ. Vojaci sa učili zachádzať s výbušninami a horľavinami. Boli im dané lekcie, po ktorých vedeli vyhodiť do vzduchu rôzne komunikácie, mosty, továrne či letiská. Jednou z úloh parašutistov bolo spáchanie atentátu na protektora Reinharda Heydricha. Na túto operáciu boli určení dvaja parašutisti: Jozef Gabčík a Karel Svoboda. Títo dvaja atentátnici museli prejsť ešte doplňujúcim výcvikom, pri ktorom sa nanešťastie Svoboda zranil a musel byť nahradený. Náhradníka odporučil Jozef Gabčík. Zvolil si svojho kamaráta Jána Kubiša.
 
2.2 Letecký zoskok
V noci z 28, na 29 . septembra 1941 odštartoval z Anglicka Halifax – bombardér s ďalekým dostrelom . Na palube boli siedmy parašutisti , ktorí po absolvovaní tvrdého a náročného výcviku v Škótsku , leteli do Čiech . Skupiny Silver A a Silver B mali za úlohu obnoviť rádiové spojenie a Jozef Gabčík a Ján Kubiš , tvorili skupinu s názvom Antrapoid. Ich úlohou bolo vykonať rozsudok nad katom českého národa Heydrichom .Dopadli neďaleko obce Nehvizdy ( 12 km od Prahy ).
 
2.3 Príprava atentátu
Domáci odboj nebol Kubišom a Gabčíkom priamo informovaný o tom, že chcú zabiť Heydricha. Parašutisti sa o tom nikdy priamo nezmienili, tvrdili, že ich úkolom sú sabotážne akcie. Plnú pravdu vedelo málo ľudí, priamo sa podieľajúcich na prípravách, napríklad učiteľ Zelenka. Z istých narážok a nepriamych dôkazov však odboj tušil , že hlavnou úlohou parašutistov je zabiť Heydricha. Odbojové organizácie sa postavili ostro proti. Uvedomili si, čo by atentát stál českej krvi, koľko Čechov by za atentát zaplatilo životom. Báli sa tiež o svoju samotnú existenciu, tušili, že rozsiahle represálie by určite celkom rozdrtili odboj. Pomocou rádiovej depeše sa snažili presvedčiť londýnske vedenie, aby parašutistom vydalo rozkaz atentát neuskutočniť. Pomocou vysielačky Silver A bola 4. mája vyslaná depeše znejúca takto:
 
"... Žiadame, aby ste cez Silver dali príkaz, aby atentát nebol vykonaný. Nebezpečí z odhalenia, dajte príkaz obratom!" Plukovník Moravec však na túto depešu nechce odpovedať tak, ako si to odboj praje. Radšej preto neodpovedal vôbec. Čas plynie, odboj čaká na odpoveď, ale nedočká sa. Nikto už nemôže Gabčíka s Kubišom zastaviť.
 
2.4 Osudová zákruta
Atentátnici mali zistené, že protektor, keď odchádza do práce, prechádza svojim kabrioletom obyčajne okolo pol desiatej dopoludnia. Pri niektorých cestách doprevádzali protektorov mercedes ešte dva policajné vozy. Zákruta je ostrá, vodič je v nej vždy nútený značne pribrzdiť. Práve tu by mohol byť vhodný okamih pre dvoch atentátnikov. Jeden vystrelí dávku zo samopalu a druhý vrhne odľahčeným protitankovým granátom. Plán počíta ešte stretím mužom. Tím je rotmistr Josef Valčík zo skupiny Silver A. On bude stáť v Kirchmayerově ulici asi 100 metrov ďalej a dá kolegom včasný signál odrazom zrkadla, že protektorov voz prichádza. 27.máj si atentátnici zvolili za deň D. Už od deviatej rána čakali na ostrej zákrute, kedy sa objaví protektorov automobil.

Konečne Valčík dáva tým dvom v zákrute znamenie ostrým lúčom svetla, po Kirchmayerové ulici sa blíži športový automobil. V okamihu, keď voz vchádza do zatáčky, zastavuje na svojej zastávke v zatáčke tramvaj číslo 3. Heydrichovo auto viedol jeho os. strážca  Klein.Jozef . Gabčík zaregistroval , že auto s Heydrichom už ide , rýchlo zložil automat zn . Sten – gun , prikryl ho plášťom prehodeným cez ruku , vošiel do cesty a namieril . Dvakrát stlačil spúšť , ale výstrel sa neozval .  Gabčík musel utiecť . Vtedy zasiahol Kubiš. Odistil ručný granát a hodil ho smerom k autu. Ranený Heydrich stačil ešte vystúpiť z auta a potom sa zvalil na dlažbu.

Zastupujúci ríšsky protektor Reinhard Heydrich nebol ale mŕtvy, bol iba zranený. Najlepší llekári Tretej ríše sa zišli v nemocnici Bulovka v Prahe, aby mu pomohli od jeho utrpenia. O kľud a bezpečnosť v nemocnici sa starali vo dne aj v noci hliadky SS, lekáriutiež držali stálu stráž. Jednoduchá operácia brušnej dutiny dopadla dobre. Z protektorovho tela byoa vytiahnutá  črepina, kúsok plechu, útržok látky a i jeho slezina. Plech a špina z auta však do tela zaniesli infekciu a Heydrich dostal zápal brušnej dutiny. Tomuto zápalu v ranných hodinách 4. júna podľahol. Heydrich bol vlastne jediný vysoký nacista, ktorý zahynul v priebehu vojny.

3. Veľká pátracia akcia 
O parašutistoch nikto nič nepočul ani nevidel, žiadny z nich ešte nebol zatknutí. namiesto nich však bolo zadržaných 13.119 občanov. V prvých pár dňoch nasledujúcich po atentáte bolo pre schvaľovanie atentátu zastrelených 231 ľudí, pre prechovávanie zbraní 42, pre spojenie s cudzinou a ukrývanie nepriateľov ríše 343, pre nenahlásenie pobytu 77. Celkom určite to však nie sú úplné čísla. V podmienkach  stanného práva mohol akýkoľvek ozbrojenec zastreliť kohokoľvek. Denne sú v novinách, rozhlase a na plagátoch vyhlasované nové a nové zoznamy popravených.
 
3.1 Lidice
Definitívnou odplatou Čechom sa však malo stať niečo mnoho hroznejšie. Nemeckou odplatou malo byť zničenie celej jednej českej obce. ch cieľom bolo, aby celý národ videl, čo sa mu stane, keď sa postaví Nemecku. Preto bola celá operácia zdokumentovaná a sfilmovaná, každý sa o nej mal dozvedieť. Neďaleko Kladna ležala obec Lidice s takmer 500 obyvateľmi. Krátko po Heydrichovom pohrebe Hitler a Frank rozhodli o jej zničení. Prečo si vybrali zrovna Lidice, celkom bežnú a normálnu dedinu? Zámienkou pre vyhladenie Lidic sa stal pochybný dopis, ktorý bol zadržaný v jednej továrni v Slanom. Tajomný dopis vypadal, ako by jeho odosielateľom bol jeden z atentátnikov. Isté narážky smerovali k dvom mladým mužom z Lidic, slúžiacim v československej zahraničnej armáde. Táto hypotéza stačila Hitlerovi a Frankovi, aby rozhodli o zničení celej obce.
 
10. júla1942 boli Lidice vyhladené. Obec bola obkľúčená vojskom, ľudia boli vyvedení z domov a začala domová prehliadka. Nič, čo bolo nájdené, nenasvedčovalo o nejakých kontaktoch dediny s parašutistami. Nájdené boli len dve lovecké pušky a hrdzavý revolver. Gestapo ale nastrčilo pár ďalších dôkazov - vysielačky, zbrane, munícia a ešte veľké množstvo tovaru podliehajúcemu riadenému hospodárstvu –celkom dostatočný dôvod pre zrovnanie dediny so zemou.
 
Rozkaz podľa ktorého boli Lidice zrovnané zo zemou znel takto:

1. Všetci dospelí muži budú zastrelení.
2. Všetky ženy budú prevezené do koncentračného tábora.
3. Deti zhromaždiť a v prípade možnosti ich ponemčenia ich odovzdať nemeckým
rodinám do ríše. Zbytok bude prevychovaný iným spôsobom.
4. Obec vypáliť a zrovnať so zemou.
 
3.2 Kostolná krypta
Parašutisti sa uchýlili do krypty kostola Cyrila a Metoda . Tu sa ukrývali v osudnej noci zo 17 . na 18. júna 1942 . Karol Čurda , jeden z parašutistov , sa prihlásil na pražskom gestape , že prináša dôležité informácie o atentáte na  Heydricha . Povedal  všetko, čo vedel . V noci zo 17 . na 18 . júna obkľúčili stovky gestapákov a vojakov SS okolie kostola . Prví traja padli na chóre kostola ,ostatný sa bránili v krypte . Bránili sa, kým im stačila munícia. Poslednú guľku si nechali pre seba .... Tak sa skončila jedna z najpozoruhodnejších udalostí protifašistického odboja v Čechách . Úspešne a predsa tragicky.

Diskusia
Cítim, že potreba nejakej akcie bola bezpodmienečne nutná. Bolo ale nutné zabiť práve Heydricha? Nebolo teda lepšie vyhodiť do vzduchu továreň alebo nejaký dôležitý most? Zabitie protektora bolo podľa mňa nutné najmenej z dvoch dôvodov. Naša emigrácia potrebovala vykonať nejakú významnú akciu, ktorá by Československo zviditeľnila v medzinárodnom meradle, ukázala na československý problém a naznačila, že Česi a Slováci nechcú žiť pod Nemeckom. A touto viditeľnou akciou by ťažko bolo vyhodenie jednej továrne do vzduchu, keby Nemci chceli, mohli by to kľudne ututlať. Zabitie Heydricha sa zamlčať nedalo, bola to akcia svetového meradla, o ktorej sa všade písalo a hovorilo. Druhým dôvodom pre atentát je samotná osoba Heydricha. Bol strašne nebezpečný povedzme už len tým, ako dokázal motivovať českých robotníkov v zbrojniciach . Taktiež behom niekoľkých prvých mesiacov jeho pôsobenia v protektoráte dokázal rozprášiť takmer celý český odboj. To znamenalo, že československá zahraničná vláda strácala čím ďalej tým viac svoj vplyv v Československu a tomu bolo potrebné rozhodne zabrániť.

Záver:
Efekt atentátu bol veľký. Každého síce zarazili potoky krvi, ktoré Nemci prelievali, ale práve to spôsobilo, že Británia anulovala Mníchovskú dohodu. Po tomto krviprelievaní si už nikto nedokázal predstaviť, že by Česi a Nemci mohli žiť pokojne v jednom štáte a to má vplyv napríklad na povolávací odsun Nemcov. Vyvraždenie Lidic zapôsobilo na celé svetové zmýšľanie. Zdvihla sa vlna sympatií k celému československému národu. V tomto ohľade musím atentát hodnotiť jednoznačne pozitívne. Heydrich bol zločinec, ktorému sa dostalo zaslúženého trestu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#moj denny program po nemecky #zaujimave temy na referat #Heydricha #atentát #atentát na heydricha dejepis


Odporúčame

Spoločenské vedy » Dejepis

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu