Diktáty na tvrdé spoluhlásky h, ch, k, g, d, t, n, l

Slovenský jazyk » Diktáty

Autor: filomena (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 31.03.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 842 slov
Počet zobrazení: 14 839
Tlačení: 304
Uložení: 215

Diktáty na tvrdé spoluhlásky h, ch, k, g, d, t, n, l 

Diktát na tvrdé spoluhlásky h, ch, k, g, d, t, n, l č. 1

Krava má veľké rohy. Kováč ohýbal železo. Hilda píše do zošita slová hymny. Zo stromu zostal len suchý pahýľ. Hyena je strašidelné zviera. Dúha hýrila krásnymi farbami.

Diktát na tvrdé spoluhlásky h, ch, k, g, d, t, n, l č. 2

Hydina sa pasie za ohradou na farme. Historik sa zaoberá minulosťou. V každom mäsiarstve majú váhy. Gizela mala spotené nohy i ruky. Veľa sa hýbala. Otec nám rozprával veselé príbehy. Neustále sme sa chichúňali.

Diktát na tvrdé spoluhlásky h, ch, k, g, d, t, n, l č. 3

Hyacint je krásny jarný kvet. Rodičia sa chystajú na dovolenku. Na stole sú orechy. Náš pes je plachý. Váži asi pätnásť kilogramov. Toto nemá logiku! Slovensky sú vychýrené svojou krásou. Strechy sú dnes zasnežené.

Diktát na tvrdé spoluhlásky h, ch, k, g, d, t, n, l č. 4

V izbe lietali muchy. Na karate si obliekam kimono. Margita má angínu. V písomke bol chyták. Všimol si ho len chytrák. Regína do všetkého kibicuje. V diktáte mi chýbali čiarky.

Diktát na tvrdé spoluhlásky h, ch, k, g, d, t, n, l č. 5

Na stole kysne cesto. Na dvore kikiríka kohút Nikolaj. Lampa sa kývala od vetra. Za oknom padali snehové vločky. V lete nosíme plavky. Učiteľka diktovala ťažký text. Martina je žiačka druhej triedy.

Diktát na tvrdé spoluhlásky h, ch, k, g, d, t, n, l č. 6

Na svadbe hrala dychovka. Zbojník držal drevený kyjak. Môj tatko je chirurg. Volá sa Timotej a hrá na gitare. Kristína má biele pančuchy. Denisa zasa nové hračky. V aktovke má hrušky a broskyne. Dýcha čerstvý vzduch.

Diktát na tvrdé spoluhlásky h, ch, k, g, d, t, n, l č. 7

Za domom na záhrade narástla veľká dyňa. Potrebujem vreckovky. Dirigent má paličku. Dedko nemá rád tvrdý chlieb. Týždeň trvá od pondelka do nedele. Sestra Gita dostala tyrkysovú lampu. Tyran je zlý človek.

Diktát na tvrdé spoluhlásky h, ch, k, g, d, t, n, l č. 8

Cukrár dáva na torty čokoládovú polevu. V archíve nájdeme staré dokumenty. V školskej dielni boli na zemi piliny. Jožko má na bubny. Do sirupu sme dali kilo cukru. Cez víkend sme boli v jaskyni. Chyžná upratuje izby.

Diktát na tvrdé spoluhlásky h, ch, k, g, d, t, n, l č. 9

Nejedz zákusok veľkou lyžicou! Mlynár pracuje v mlyne. V záhrade sme hrabali lístie. Na plaveckom sme sa učili splývať. Vonku bola búrka a blýskalo sa. Zlato sa na slniečku ligoce. V izbičke mám nové police. Na Vianoce som dostala lyže. Vo februári sa koná olympiáda. Lýra je hudobný nástroj. Jahodovú limonádu mám najradšej. Zranila som si lýtko na pravej nohe. V záhrade máme slimákov. Škodia rastlinám. V škole plytváme vodou a elektrinou.

Diktát na tvrdé spoluhlásky h, ch, k, g, d, t, n, l č. 10

Nikolas píše veľmi pomaly. Pri písaní dokonca aj vzlyká. Má pocit, že zlyhal. Líška striehla na sliepočky. Mamička má novú žehličku a mlynček na kávu. Videli sme nový kinofilm.

Diktát na tvrdé spoluhlásky h, ch, k, g, d, t, n, l č. 11

Mama túži po bylinkovej záhrade. Beh je atletická disciplína. Dalibor má farebné guličky. Ujo Libor už má lysinu. Zajace sa živia ďatelinou. Braček dostal plyšového macíka. Čaj si miešam lyžičkou.

Diktát na tvrdé spoluhlásky h, ch, k, g, d, t, n, l č. 12

Kyslá kapusta je zdravá. Na hodinách sa kýve kyvadlo. Do bábovky sme dali kypriaci prášok. Ráno ich zobudili štyri kohúty. Z ovocia nemám rád kivi a olivy. Na stole je plytký tanier. Zlato sa blyští.

Diktát na tvrdé spoluhlásky h, ch, k, g, d, t, n, l č. 13

Brehy riek ozeleneli. Dýka je nôž. Dnes píšeme z matematiky test. Zlomená ruka sa dáva do gypsu. Motýľ má tykadlá. Digestor sa úplne pokazil. Videla som dokument o tigrovi a antilope. Tina je dobrá gymnastka.

Diktát na tvrdé spoluhlásky h, ch, k, g, d, t, n, l č. 14

Na puding nalejeme kopec šľahačky. Dýchať dym je nebezpečné. Nylon je silný špagát. Moja sestra má rada gýčové ozdoby. V záhrade rastú tulipány. Po chorobe som prestala kýchať. Ocina zastavil policajt.

Diktát na tvrdé spoluhlásky h, ch, k, g, d, t, n, l č. 15

V lese rastú snežienky a prvosienky. Na stenu sme pribili klince. Dogy sú veľké psy. Lyžovačka v Taliansku bola skvelá. Plynár kontroluje plynovody. Hilda chystala s otcom búdky pre vtáčiky.

Diktát na tvrdé spoluhlásky h, ch, k, g, d, t, n, l č. 16

Na jeseň zbierame gaštany. Pacient stále vzlyká. Lysý znamená plešatý. Pod kôrou sa nachádza lykožrút. Sestra Gizela ukončila gymnázium. V kuchyni sa pohybuje ako baletka. Do politiky sa nemiešam.

Diktát na tvrdé spoluhlásky h, ch, k, g, d, t, n, l č. 17

Do buchty so slivkovým lekvárom mám najradšej. Vonku je teplý vzduch. Chýr sa rýchlo rozniesol. V záhrade budú kypriť zem. Pri pečení chýbalo mlieko. Na ulici zastalo auto so zmrzlinou.

Diktát na tvrdé spoluhlásky h, ch, k, g, d, t, n, l č. 18

Bábätko spinká v kolíske. Sochár spravil gýčovú sochu. Ulita je domček slimáčika. V aute máme klimatizáciu. V taške nosím pastelky. V garáži hľadám motyku. Zasadím uhorky a reďkovky. Táto dedina leží v tichej doline.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: Diktáty na tvrdé spoluhlásky h, ch, k, g, d, t, n, l

Pridať nový komentár Celá diskusia (1) »


Odporúčame

Slovenský jazyk » Diktáty

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu