Tvrdé spoluhlásky

Slovenský jazyk » Diktáty

Autor: verca123
Typ práce: Ostatné
Dátum: 22.04.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 479 slov
Počet zobrazení: 2 659
Tlačení: 151
Uložení: 131

Tvrdé spoluhlásky (Diktáty)

Diktát na tvrdé spoluhlásky č. 1

Z triedy sú len rozvaliny. Lízanka má sladký život. Hybajte s nami do Hybe. V chyži bývajú chýrne postrachy. Sú to strašidlá s ušami ako lopúchy. Mali svoje vrtochy, ale v strašení dosahovali úspechy. Boli to chýrni chytráci.

Diktát na tvrdé spoluhlásky č. 2 

Bola raz jedna babizňa, ktorá bývala v bývalom bistre. Nábytok v ňom bol starobylý, ba až rozbitý. Bolo to nebývalé bydlisko. Bol to však jej byt, kde sa jej neobyčajne ľúbilo. Cítila sa tam ako ryba v bystrine. Nik sa k tej babizni zbytočne nedobýjal. Medzi Bytčou a považskou Bystricou býva chýrna bylinkárka. Je to bystrá bytosť. Stále zbiera byliny a bylinky a byle, z ktorých si robí čaj. Okolití obyvatelia však tvrdia, že nemá veľké zásoby.

Diktát na tvrdé spoluhlásky č. 3

Myšiak sa myká, akoby mal mysterióznu chorobu. Omylom zjedol mydlo. Mydlá a iné priemyselné výmysly treba radšej pred myškami zamykať. Myši volili svoju miss. Nevyhrala síce zájazd na Mys dobrej nádeje, ale čosi lepšie – misku slaniny. Minule som sa pozeral cez mikroskop a uvidel som mikróba. Bol asi miliónkrát menší ako milimeter. Inak bol celkom milý. Iba sa mihol a zmizol.

Diktát na tvrdé spoluhlásky č. 4

Po lese sa plazil pytliak v pyžame. Pýri sa pyšná princezná, čo žije v prepychu. Črepiny a pichliač môžu popichať. Za pýchu sa pyká. Pilot a pyrotechnik majú nebezpečné povolania. Tí chlapi sú patrične pyšní.

Diktát na tvrdé spoluhlásky č. 5

Rytier Rodrigo sa zaľúbil do príťažlivej princeznej. Hoci mala príťažlivé rysy, neustále ho trýznila, pretože sa mu skrývala. Vtedy bola ako striga. Rizoto a ryža nie sú rivali. Strýc Vavrinec si vypil vínko a potom si sadol na korytnačku. Myslel si, že je to koryto. Ryšavá stryná Brigita skríkla. Strýc sa zapýril a chcel si naliať ďalší liter vína do krištáľového pohára. Stryná však bola prísna a dovolila mu piť iba korytnicu. Rybár Richard sa vybral na ryby na rieku Torysa. Chytal na ryžu i na bryndzu, ale rybky neboli doma. Rytiersky si musel priznať, že rybačka mu nevyšla. Rybolov je niekedy väčšie riziko ako písanie ypsilonov v diktátoch.

Diktát na tvrdé spoluhlásky č. 6

Synovec Silvester sympatizuje so sysľom. Syseľ si všetko nasýpa do sýpky a Silvester zasa sype všetko do seba. Najradšej má syr. Keď sa dosýta naje, dostáva sýtočervenú farbu. Je rozdiel, či si na misu dáte síru a či trocha syra. Speváčka Sisa má výrazné sykavky. Ešteže má sýty hlas. Nemusí syčať ako iní, ktorí len tak sipia ani hady.

Diktát na tvrdé spoluhlásky č. 7

Musíš si zvykať, že budeš vykať. Kam sa vyberieme na výlet? Do Východnej alebo na Vysočinu? Vykrádači vydierali vynikajúceho vynálezcu. Vymáhali od neho, aby vysolil výpalné i výkupné. Vyhrážali sa mu výbušninami. Vynálezca však s nimi vybabral, pretože vyzval vycvičených výsadkárov. Tí si vykrádačov vystriehli a hravo nad nimi zvíťazili. Do počítača mi zavítal vírus. Jeho výsosť vírus je u mňa navýsosť spokojná, pretože môj antivírusový program je bezmocný. Až by som zavýjal od hnevu! Nieto žiadneho vynikajúceho lieku proti vírusom? Musím si naň asi zvyknúť. Verím, že na každý vírus sa raz vymyslí liek.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Diktáty

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu